FotoEsej – PN HORNÍ BEŘKOVICE, příjmové oddělení léčby závislostí 7C

Publikováno: 24. prosince 2022 | autor Redakce
dscf1475.jpg

Po dvou letech jsem opět strávil tři dny na příjmovém oddělení léčby závislostí Psychiatrické nemocnice Horní Beřkovice. Tři dny mezi lidmi, kteří si dokázali přiznat, že mají s alkoholem nebo drogou problém.

Nebudu se zde rozepisovat o tom, jak to na oddělení 7C funguje, to si můžete přečíst v mé fotoeseji ze srpna 2019. Oproti předchozím letům mě překvapila změna poměru pacientů se závislostí na alkoholu a drogách.

dsc05062-(2).jpg

Dříve to bylo zhruba půl na půl, tentokrát drtivě převažoval alkohol, a to i u mladých kluků mezi 20 a 25 lety. Jak velký podíl na tomto stavu má rok a půl trvající stres kolem pandemie, si netroufám odhadovat.

dsc05068.jpg

Obsazenost oddělení byla oproti mé minulé návštěvě poloviční, což úplně nekorespondovalo s médii prezentovanou informací, že během vládních restrikcí se problémy s nadužíváním návykových látek násobně zvýšily a v léčebnách jsou dlouhé čekací lhůty na přijetí.

dscf1402.jpg

Podle rozhovorů s personálem ale taková situace ještě nedávno opravdu byla, tak doufejme, že snad nenastane znovu a lidem, kteří se rozhodnou svou neutěšenou situaci s návykem řešit, bude poskytnuta pomoc v co nejkratší lhůtě.

dscf1475.jpg

Soubor Léčba závislostí byl v minulých dnech oceněn v rámci Czech Press Photo 2022 cenou Výboru dobré vůle Olgy Havlové Můj život s handicapem.


Celý článek najdete v lednovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.