Dopis z jižního pólu od Petra Horkého

Publikováno: 28. dubna 2022 | autor Redakce
foto-peter-horky-1013965.jpg

Ahoj Rudo, už jsem se smířil s tím, že Antarktida asi bude můj platonický, nikdy nesplněný sen. A pak – snad v tu nejvíc nepravděpodobnou cestovatelskou dobu covidových omezení – se to celé uskutečnilo.

Někteří lidi se mě pořád dokola ptají, proč jezdím do polárních krajů a co mě na tom láká. Tak ve skrytu duše doufám, že tyto fotky alespoň někomu ukážou krásu, jakou ta často neviděná zamrzlá tvář naší planety má.

ph-p1014388.jpg

Mám dvě motta, dvě hesla, která mě vedou celým životem. První: Kdo má malé cíle, má malé výsledky. Jo, někdy si toho naložím moc a pak v půli cesty řeším co dál, jak to všechno unést. V Antarktidě to vyšlo doslova. Spojil jsem pochod na jižní pól spolu s výstupem na nejvyšší horu bílého kontinentu Mount Vinson.

Bylo třeba pobrat polárnickou i horolezeckou výbavu a k tomu jsem na místě chtěl fotit a natáčet. Je pravděpodobné, že už se sem nikdy znovu nepodívám, takže představa, že bych si udělal expediční obhlídku a následně to všechno absolvoval s fototechnikou, je nesmyslná.

gopr3729.jpg

Hledal jsem ideální kompromis výkon / hmotnost / odolnost baterek. Měl jsem nějaké mikrokamery, které dobře fungují na zajímavé prostřihy, kdy zazvoní netypický úhel pohledu, ale jako nosný materiál musí posloužit...


Celý článek najdete v květnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.