COLOURCLASS LOFOTEN – krajinářská fotografie v únorovém vydání FotoVideo

Publikováno: 12. února 2019 | autor Redakce
fv02-colourclass-lofoten-nadpis-1000px.jpg

Když jsme před časem slyšeli o rozjezdu tohoto zajímavého fotografického projektu, řekli jsme si, že ho musíme pro naše čtenáře sledovat, že to bude určitě dobrý přínos do fotografické praxe. Měli jsme pravdu, i když tento projekt má ještě na víc. Je velkou inspirací pro všechny, kteří to myslí s fotografováním krajiny opravdu vážně. Je propracován logicky, systematicky a hlavně do nejmenšího detailu.

Velká spolupráce
Co nás na této poměrně velké akci zaujalo, byla spolupráce několika známých firem. Má to svou logiku. Pokud chcete něco dotáhnout do konce, tak to s pouhým, byť sebelepším foťákem nedokážete. Německé pobočce společnosti EIZO se podařilo do projektu vtáhnout experty na techniku řady známých firem. Pro nás to byly určitě například Epson, Fujifilm, Gitzo, Haida  a Ilford.

Už asi tušíte, že?
Od plánování až po tisk!
Jasně, jednalo se o jeden velký šestidílný workshop, jehož tématem je celý pracovní postup krajinářské fotografie – od plánování až po hotový výtisk. Zvláštní důraz je kladen na problematiku barev a jejich správy. A aby se vše dokonale zachovalo a zdokumentovalo, byla v jeho rámci natočena šestice krátkých filmů na opravdu profesionální úrovni. Pokud se vám chce, můžete již v této části povídání zhlédnout trailer (zde):


Celý seriál vznikl v severním Norsku na Lofotských ostrovech oblíbených i u nás a jeho hlavními postavami jsou dva profesionálové, tedy zástupce společnosti EIZO a přední odborník na color management, který doprovázel profesionálního krajinářského fotografa. Tito dva v šesti dílech postupně představili celý proces krajinářské fotografie: vybavení, výběr lokací, nasvícení, využití filtrů, úpravu snímků, kalibraci fotoaparátu a monitoru, tiskové profily, fotografické tiskárny, speciální papíry, soft proofing a profily ICC.

Světlo a barvy hrají v krajinářské fotografii rozhodující roli
určují totiž rozdíl mezi prostým snímkem krajiny a působivou krajinářskou fotografií. Začalo se výběrem vybavení a plánováním. Dále seriál ukazuje, jak pomocí histogramu exponovat krajinářské snímky a jak filtry regulovat průchod světla pro využití omezeného dynamického rozsahu snímače nebo pro prodloužení expozičních časů za denního světla. Autoři  v něm vysvětlují svůj přístup k hledání motivů. Jak vyplývá už z názvu kurzu, zvláštní důraz je v tomto seriálu kladen na barvy. Je vysvětleno, jak kalibrovat fotoaparát, jaký monitor by měl...

Text: redakce s využitím materiálů EIZO, foto: EIZO, SERDAR UGURLU a CHRISTIAN OHLING, www. eizo.cz

Celý článek si můžete přečíst v tištěném nebo elektronickém únorovém vydání FotoVideo. Více obsahu z únorového vydání najdete zde.

Trailer na Youtube najdete zde.


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.