Ateliér ART Fest

Publikováno: 26. března 2018 | autor Redakce
Ateliér ART Fest, Jaroslav Jiřička

ATELIÉR ART FEST

Možnost, jak ukázat své fotografie a svou práci světu!

Také letos budou současným umělcům a galeriím otevřeny prostory pražského Průmyslového paláce, a to ve dnech 7. až 9. září 2018. Právě v tomto termínu se bude konat už druhý ročník Ateliér ART Festu −mezinárodního veletrhu moderního umění.

Ojedinělou akci nám v následujícím rozhovoru představí ten nejpovolanější – její pořadatel JiříDoležal.

Ptal se šéfredaktor Ing. Rudolf Stáhlich

Představte nám v krátkosti Ateliér ART Fest. O co se jedná?Ateliér ART Fest se zrodil z myšlenky, že umění nezná hranic a je mu vlastní svoboda. Proto i my chceme vytvořit svobodný prostor, v němž se mohou střetnout umělci, jejich publikum, ale také ti, kteří se uměním zabývají v rovině teoretické, tedy učitelé a lektoři. Nebo i ti, kteří se věnují umění jakožto obchodnímu artiklu,třeba galeristé. Pokud fotíte nejen rádi, ale i dobře, určitě byste chtěli nějakou tu fotku prodat. Jestliže berete focení opravdu vážně a nebojíte se práce, je několik způsobů, jak si pomocí svého koníčka také něco vydělat. Focení, přiznejme si to upřímně, zrovna k finančně nenáročným zálibám nepatří.

Takže festival je možnost, jak ukázat své fotografie a svou práci světu?

Pokud se při své tvorbě specializujete na určité téma, můžete v rámci propagace samozřejmě zkusit uspořádat vlastní výstavu. Není to však organizačně úplně jednoduché a vstupní investice je poměrně vysoká. Na našem festivalu to neplatí. Nechte organizaci na nás a zaměřte se pouze na svou práci. Vše je předem připraveno tak, aby byl každý vystavovatel spokojený. Ano, i při relativně levném tisku bude vytištění a adjustování 20 až 30 fotografií něco stát. Nadruhou stranu je u líbivých fotek velká šance na prodej. Náš festival má velmi pozitivní vliv nazískávání potřebných kontaktů a reputace.

Česká fotografie je fenomén a je spíš výjimkou u tak malého národa, aby měl tolik skvělých fotografů.

Přesně tak. Česká fotografie jako celek je fenomén. Celosvětově patříme k výjimkám. Může nás těšit, že snad kromě hudby neexistuje umělecký směr, který by naši zemi ve 20. století tak výrazně reprezentoval. Je možné směle říct, že česká fotografie z tohoto období je ve světě známější a daleko více ceněná než naše malířství nebo sochařství. Tím nejdůležitějším rysem české fotografie je její pestrost. A tím nemyslím jen šíři stylů různých autorů.

Co byste poradil začínajícím fotografům?

Vybudujte si kvalitní portfolio a neustále pracujte na tom, aby bylo lepší a lepší. Konkurence je velká, a jak se říká, nikdy nespí. Je potřeba se nějak odlišit. Snažte se také udržovat si spokojenou klientelu. Nebuďte anonymní a řekněte něco o sobě. Zúčastněte se například našeho festivalu. Od určité úrovně vaší tvorby totiž ani zdaleka není kvalita fotek tím nejdůležitějším měřítkem. Lidé vybírají i podle sympatií a chtějí spolupracovat s někým, s kým si budou i lidsky rozumět. Stejně tak potřebujete být vidět, aby vás potenciální zákazníci našli. Často lidi nevybírají fotografa podle oficiálních informací, ale podle osobního setkání.

Kdo může na festivalu vystavovat?

Důležitá je pro nás především osobitost. Proto každý z vystavujících současně dostane příležitost k tomu, aby představil své jedinečné umělecké vidění světa a vlastní tvorbu sám prezentoval. Chceme, aby na veřejnost mohl proniknout skutečně každý, nezávisle na tom, zda se jedná o profesionála či amatéra. Vystavovatelům mimo to umožňujeme díla nejen divákům představit, ale také na místě prodávat. Stačí se přihlásit na našem webu. Podporujeme široké spektrum autorů, od malby přes fotografii po sochařství. Neomezujeme se výhradně na české umělce, chceme našim návštěvníkům zprostředkovat i tvorbu zahraniční.Svou pozornost zaměřujeme hlavně na ty, kteří se věnují současnému umění, protože se domníváme, že je návštěvníkům svou myšlenkou nejblíže a má pro ně nejvýraznější výpovědní hodnotu.

Co je cílem vašeho festivalu?

Obdobný koncept se velmi úspěšně prosadil v zahraničí, pravidelně se umělecké veletrhy konají v západní Evropě, ale také v USA. Věříme, že podnětné prostředí, z něhož může vyrůst významný umělecký svátek, který si dokáže vybudovat pevnou tradici, máme také u nás. Ostatně dokládá to i úspěch prvního ročníku. Na něm se představilo celkem 128 tvůrců. S cílem zvýšit návštěvnickou atraktivitu festivalu jsme se navíc rozhodli doplnit letošní ročník i o pestrý doprovodný program, v jehož rámci se představí hvězdy tuzemské hudební scény. Usilujeme o to, aby se Ateliér ART Fest stal jakousi multižánrovou kulturní křižovatkou. Ani v uměleckém světě ostatně neexistuje jen jediná správná cesta. Každý směr, kterým se vydáte, vás může obohatit a přinést vám nové zkušenosti. Proto se každého snažíme podpořit právě v jeho vlastním směřování. Chcete-li se stát součástí této vize, jste vítáni.

Pokud jsem fotograf, ať už amatér či profesionál, jak se mohu stát součástí Ateliér ART Festu?

Přihláška je volně ke stažení na našich webových stránkách zde a jemožné ji zasílat v elektronické podobě na náš e-mail. Nebo nám prostě zavolejte a vše potřebné vyřešíme po telefonu. V případě, že máte zájem o podrobnější informace, kontaktujte nás výše popsanými způsoby. Nejzazší termín pro podání přihlášky je květen 2018.

Více informací a jak se zúčastnit Ateliér ART Festu naleznete zde a také v dubnovém FotoVideo!

FotoVideo 04/2018


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.