Analog jde hodně nahoru a další novinky ve FotoŠkoda

Publikováno: 5. května 2022 | autor Redakce
dsc-0179-r.jpg

Po čase jsem měl zase možnost si povídat s pány Milanem a Martinem Škodovými. Tentokrát jsme ale nevzpomínali (i když to tak možná z názvu tohoto rozhovoru vypadá), ale dívali se na současnost a hlavně do budoucnosti Centra FotoŠkoda.

Po čase jsem se zase sešli, protože jsme slyšeli, že se u Škodů připravuje něco nového. Co to bude za novinky?

Martin Škoda: Snažíme se vždy rychle reagovat na vše, co se na trhu děje, a aktuálně velmi roste zájem o analogovou fotografii. V obchodě mohou naši zákazníci najít celou vitrínu značky Jobo (tradiční a vysoce kvalitní německý výrobce příslušenství a veškerých potřeb pro analogovou fotografii, poznámka redakce) a současně se velmi dobře prodávají i výrobky dalších značek z této oblasti, jako je například Paterson.

dsc-6863.jpg

Řešíme prezentaci těchto výrobků tak, aby si je mohli zákazníci dobře prohlédnout, vyzkoušet a doslova osahat. Došli jsme k závěru, že jedinou možnost, jak si vše vyzkoušet, nabízí přímo temná komora. Aktuálně je podle našich průzkumů pro analogového fotografa velmi těžké se dostat do některé z fungujících temných komor, všude je plno.

Takže jste vybudovali fotokomoru?

Martin Škoda: Ano, jsme před jejím spuštěním. Prostory jsou připravené hned vedle obchodu, přibližně 22 m2 má samotná vybavená fotokomora a k ní přibude i školicí středisko. Zájemce si zafotí v exteriéru či interiéru (další ateliérový prostor) a pak si hned zkusí film vyvolat, a když bude mít hotovo, tak mu jeho film hned zdigitalizujeme a může si své snímky odnést na nosiči nebo mu je pošleme do cloudu. Druhou variantou je, že si svou tvorbu může hned nezvětšovat. Pro začátek máme tři zvětšováky, později určitě čtyři – i na velké formáty.

dsc-3685.jpg

Takže nabízíte Jobo a Paterson – a co další značky?

Martin Škoda: Začali jsme prodávat i produkty od Chamonix, což jsou kvalitní analogové velkoformátové fotoaparáty a příslušenství k nim, takže další známé a kvalitní produkty, známé precizní výrobou a kovovými součástmi.

dsc-0167-r.jpg

Jak se zájemci do té vaší fotokomory dostanou?

Martin Škoda: Chceme celou organizaci zajistit tak, aby kdokoli si bude chtít své analogové zkušenosti s těmito produkty vyzkoušet, tuto možnost měl. Víme, že se řada fotografů snaží doma zařídit svou fotokomoru, získávají různě kvalitní rady ze svého okolí a my jim to...


Celý rozhovor najdete v květnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv05-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.