Akvanaut Pavel Gross

Publikováno: 31. ledna 2023 | autor Redakce
0029.jpg

Příběh prvního československého akvanauta, vynálezce, konstruktéra ponorek, průkopníka potápění a nadšeného UW fotografa Pavla Grosse (83) se neznalému posluchači či čtenáři může zprvu zdát neuvěřitelný, spíše z říše pohádek či městských legend.

akvanaut.jpg

Jeho strejdou by opravdu mohl být všeuměl Jára Cimrman, kmotrem snílek a vizionář Jules Verne a bratrem sám kapitán Nemo. Vše, o čem se dneska dočtete, se do písmene událo.

Jak se to stalo, že ty a voda jste jeden živel?
Často říkám, že jsem se narodil s vodou v hlavě a k tomu jsem zdědil geny po předcích. Už můj pradědeček Josef Šusta byl rybníkářem u Schwarzenbergů v Třeboni, posunul chov kaprů na vědeckou úroveň, dokonce je pozoroval v akváriích, které si nechal vyrobit. Jsem přesvědčen, že kdyby měl potápěčské vybavení jako my dneska, tak by se za nimi určitě potápěl.

dsc04625-1.jpg

V rybníku Svět, na plovárně Ostende, jsem už ve 4. třídě obecné školy otestoval svůj první „potápěčský“ přístroj vyrobený z protiplynové masky z válečných let. Po tátovi jsem zdědil i talent k malování, a když jsem se rozhodoval, kam jít po základní škole, měl jsem dilema, zda na uměleckou školu, nebo průmyslovku. Technika zvítězila a vývojem podvodních dýchacích systémů se zabývám dodnes. Malování mám jako celoživotního koníčka.

004.jpg

Co znamená být průkopníkem československého potápění?
Na přelomu 50. a 60. let jsme si pro pobyt pod hladinou museli všechno vyrobit sami, v obchodech nebylo k mání nic. Setkávali jsme se s kamarády u zatopených lomů a navzájem si ukazovali své dobrodružné konstrukce.

0013.jpg

I já jsem svůj první funkční potápěčský přístroj sestrojil jen podle fotografie slavného žabího muže Hanse Haase. Už první test mohl skončit tragicky. Jednak jsem se plný nedočkavosti vydal k lomu v Hřiměždicích úplně sám a taky jsem nevypláchl tlakovou láhev na vzduch, kterou jsem získal z nějaké nemocnice. Pod vodou se mi po chvíli udělalo špatně, ztrácel jsem vědomí. Pudem sebezáchovy jsem nahmatal...


Celý článek najdete v únorovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv02-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.