17. března 1973–a příběh fotografie Burst of Joy

Publikováno: 17. března 2021 | autor Redakce
17. března 1973–a příběh fotografie Burst of Joy

Válka ve Vietnamu rozhodně nepřinesla mnoho šťastných momentů, což se podepsalo i na tehdejší fotožurnalistice. Notoricky známé fotografie jako například „Napalm Girl“ nebo „Saigon Execution“ sice pomohly změnit pohled na válku, do médií s tím, avšak vnesly mnoho bolesti. Osud fotografie Burst of Joy (Výbuch štěstí), která vznikla před 47 lety, je ale podstatně jiný.

Byl 17. březen roku 1973 a na vojenském letišti nedaleko kalifornského Fairfieldu se shromáždilo okolo čtyř stovek rodin, které čekaly na své příbuzné a známé, kteří se vraceli z vietnamského zajetí.

17. března 1973–a příběh fotografie Burst of Joy

Mezi dvaceti vojáky, kteří se takto vraceli domů domů, byl i podplukovník letectva Spojených států Robert L. Stirm.

Ozbrojené síly vietnamských komunistů sestřelily Stirmův letoun nad Hanojí už v říjnu 1967 a samotného Stirma pak skoro šest let držely v zajetí. 14. března 1973 propustili vietnamské síly skupinu amerických vojáků na svobodu a o tři dny později se mohli vrátit domů.

Na fairfieldském letišti panoval čilý ruch a kromě rodin a známých mapovaly situaci na místě rovněž desítky novinářů. Mezi nimi byl i fotograf Slava Veder z agentury AP.

17. března 1973–a příběh fotografie Burst of Joy

Při příletu letadla stál Veder v početné skupině ostatních novinářů. Za okamžik si ale všiml výjevu, který zůstal většině z nich skrytý. Podplukovník Stirm právě kráčel naproti své rodině a jeho děti, v čele s dcerou Lorrie jej nadšeně vítaly s otevřenou náručí.

„Silná věc na fotce je to, že on sám je na ní poměrně strnulý a vojenský a pochoduje dost formálně, zatímco jeho rodina mu opravdu běží naproti,“ popsal Veder o řadu let později situaci kolem fotografování snímku pro neziskovou organizaci Freedom Forum.

Po vyfocení těchto snímků je Veder spěchal vyvolat. K tomu mu běžně postačily obyčejné záchody. Ty pánské byly už ale přeplněné fotografy a on se proto musel vydat na prázdné dámské. Také proto měl film vyvolaný téměř okamžitě a fotografie, mezi kterými byla i Burst of Joy, se tak vzápětí dostaly téměř okamžitě k tiskovým agenturám.

Fotografie, která pro většinu Američanů symbolizovala faktický konec války a návrat vojáků do vlasti, měla ovšem pro jejího hlavního aktéra poněkud hořký nádech.

Robert Stirm totiž ještě před odletem domů obdržel od manželky Loretty dopis, kde mu oznamuje, že se s ním hodlá rozvést a vzít si jiného muže. To nebylo zrovna neobvyklé a dělo se tak i mnohým dalším vojákům ve službě. Angličtina má pro tento typ dopisů dokonce samostatný výraz – „Dear John Letter“. Navzdory vnějšímu zdání bylo toto setkání pro Stirma hořkosladké – setkal se s dětmi, které naposled viděl ještě malé, ale tři dny před návratem do Spojených států dostal tzv. „Dear John letter“ (vzpomeňme, jak Naďa Urbánková zpívala píseň „Drahý můj“), tedy dopis od své ženy Loretty, ve kterém mu sděluje, že požádala o rozvod.  Stirm se poté dozvěděl, že zatímco on byl v zajetí, jeho žena ho podváděla s dalšími muži, z nichž tři jí nabídli manželství. V roce 1974 skutečně k rozvodu došlo a Loretta se ale znovu vdala. Podle rozhodnutí soudu ji musel Stirm platit alimenty ve výši 43 % ze svého vojenského důchodu. On sám byl později povýšen na plukovníka a roku 1977 odešel od letectva.

Mezi rodinami navrátilců z Vietnamu se stala Vederova fotografie velmi oblíbená a často visela zarámovaná v domech znovu sjednocených rodin. Symbolizuje také začátek komplikovaného hojícího procesu řady veteránů. Sympatie samotného Stirma si ale nikdy nezískala.

 


 

Máte už březnové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Podívejte se na jeho stručný obsah...

Současný svět v březnovém FotoVideo

Výjimka hned na prvních stranách

Když si ale toto vydání otevřete od začátku, narazíte na naprosto exkluzivní materiál, za kterým jsme se vypravili až daleko za sever Norska vysoko za polární kruh, za fantastickým člověkem jménem Audun Rikardsen. Vyprávění tohoto přírodovědce a skvělého fotografa by vydalo na knihu, jeho zážitky jsou pro nás vnitrozemce z poklidného pásu mírného klimatu naprosto unikátní. Tento krásný a velmi náročný rozhovor trval poměrně dlouho hlavně díky Audunově velkému pracovnímu nasazení a podílelo se na něm minimálně pět našich spolupracovníků.

Široká březnová nabídka pro každého

Skladbu našeho časopisu stálí čtenáři už znají a ví, že nejsme monotématičtí. Mnozí z vás svými fotografiemi a portfolii velmi živě plní stále se rozšiřující nabídku našeho webu www.ifotovideo.cz a nápady dalších se často stávají součástí nejbližších tištěných vydání. Jak víte, děláme tento časopis pro vás, a hlavně s vámi. Takže si dále po Audunovi v klidu pročtěte a prohlédněte tvorbu Lenky Požárové, Štěpána Black Černého, Ľubomíra Činčury, Jiřího George Ksandra, Radka Teope Drbohlava, Richarda Horáka, Stefana Forstera, Jiřího Štarhy a dalších. Krásné počtení a hezké jaro!

Konkrétně nabízíme z březnového vydání časopisu FotoVideo například toto:

OSOBNOST: AUDUN RIKARDSEN

Fascinující tance keporkaků a dalších velryb v úžasném článku norského badatele a skvělého fotografa.

Současný svět v březnovém FotoVideo

RECENZE: JINDŘICH STREIT – VILLAGE PEOPLE 1965–1990

Nádherně výpravnou knihu souběžně vydává Buchkunst a KANT. Doporučujeme!

Současný svět v březnovém FotoVideo

ROZHOVOR: ĽUBOMÍR ČINČURA

Reportér lidských duší (s širokým úsměvem). Skvělý rozhovor a vynikajícím umělcem.

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: VYZNÁTE SE V PAMĚŤOVÝCH KARTÁCH?

O tohle jste nám hodně psali. Nabízíme vysvětlení jednotlivých značek a zkratek. Komplet!

Současný svět v březnovém FotoVideo

TECHNIKA: CANON EOS C70

Jak používat kompaktní filmovou kameru C70 s RF bajonetem? Přečtěte si podrobně!

Současný svět v březnovém FotoVideo

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „HODINY, STROJE ČASU“

Podívejte se na vítězné snímky seniorů i juniorů. Opravdu stojí za to!

Současný svět v březnovém FotoVideo

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Už jste si objednali vaše FotoVideo až domů! Nemusíte nikam chodit.

Navíc k vaší objednávce máme pro vás další dárky ZDARMA. K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Současný svět v březnovém FotoVideo

 

 

 

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.