Únorový optimismus je namístě – blog

Publikováno: 27. ledna 2021 | autor Redakce
Únorový optimismus je namístě – blog

Já nevím jak vy, ale snažím se některé ze svých novinářských kolegů, respektive jejich články a informace, totálně ignorovat. Jsem od přírody tak trochu spíše optimista a věřím, že člověk má používat zdravý selský rozum a snažit se žít svobodně a neotravovat druhé.

Takže to, co se v mnoha médiích v současnosti občas objevuje, prostě ignoruji. Nezavírám se do své ulity, ale opravdu mám zájem jen o objektivní informace a komentáře. Bludy jsou k ničemu. Tím se dostávám k podstatě věci – jsem rád, že vás mám, že jsem tu každý měsíc s vámi, že vám mohu nabídnout vše, co jsme pro vás připravili.

Ještě jeden zimní měsíc?

Také se vám zdá, že čas díky okolním opatřením docela letí? Není to tak dávno, co jsem nadšeně psal lednový úvodník o tom, že se nám s časopisem podařilo překročit práh čtvrtstoletí, a už je tu druhý měsíc roku 21 a my se přes stále panující zimu těšíme na jarní focení venku, v přírodě a doufejme, že i na delších cestách. Cestovatelskou fotografii záměrně už několik vydání do časopisu nezařazuji, abych moc neprovokoval a nevyvolával zbytečné touhy, ale nejde to pořád. Nové náměty, exotická fotografická prostředí, zajímavé nápady, které cestování s foťákem někdy dokonce samo přináší, to vše prostě chybí. A tak vám slibuji, že už v březnovém čísle se snad vypravíme tam, kam se dostane málokdo z nás, do prostředí, které je nepřístupné i našim nejznámějším fotografujícím cestovatelům. Nechte se překvapit, vážně to bude stát za to.

Listujte pomalu, je toho zase dost

Kdybych se chtěl systematicky podívat na únorový koktejl textů a fotografií, který právě otevíráte, mohu s radostí konstatovat, že v úvodní části tohoto vydání máme samé vynikající fotografující osobnosti. Lukáš Bíba patří k nejuznávanějším reportérům u nás a každý jeho snímek je požitkem a pastvou pro oči. Byl to obtížný výběr, dělali jsme ho třikrát po sobě. Následuje Ota Metlička, suverénní vítěz devatenáctého ročníku soutěže Fotograf roku, jehož výpověď nám udělala nesmírnou radost. Nemohu nezmínit nádherné snímky Jiřího Jiroutka v rozhovoru s Alenou Čechovou a vynikající interview s dokonalým slovenským fotografem a autorem řady fotografických knih Eduardem Genserekem.

Praxe střídá inspiraci a soutěž následuje

FotoVideo je známé svými praktickými materiály, na které naši čtenáři živě reagují a domáhají se pokračování. Občas se nám povede praktickou část zvětšit a „zahustit“ a to je i případ únorového vydání. Zatím je ještě čas studovat a připravovat se na fotografickou sezonu a my věříme, že vám zkušenosti a rady Petra Jana Juračky, Petra Březiny, Jakuba Cejpka, Petra Špetly a třeba i ty redakční přijdou vhod. Tentokrát se nezapomeňte pozorně podívat na občasnou právní poradnu, kterou opět připravila JUDr. Pavla Nečasová, jejíž rady o typech a způsobech uzavírání fotografických smluv vám jistě přijdou vhod.

Tak si to únorové FotoVideo pěkně užijte.

FV 02 21 OBSAH

FV 02 21

Vybírejte z únorového vydání časopisu FotoVideo a hlavně si ho kupte:

ROZHOVOR: LUKÁŠ BÍBA

Nejraději fotí vlastní reportážní věci, ale stejně většinu z nich pouštím do redakce.

OSOBNOST: OTAKAR METLIČKA

Povídáme si s vítězem 19. ročníku Fotografa roku o jeho cestách a speciálních koníčcích.

ROZHOVOR: JIŘÍ JIROUTEK

Učím fotografy, aby necvakali, ale tvořili.

ROZHOVOR: EDUARD GENSEREK

„Keď som fotil na juhozápade Etiópie rituálne súboje tamojších kmeňov, hned …“.

SOUTĚŽ: NAŠE STOPY

Zúčastnili jste se této speciální japonsko-české soutěže? Přinášíme výsledky.

PRAXE: FOTOGRAFICKÉ PRÁVO

Poradíme, jak dobře a bezpečně uzavřít licenční smlouvu. Fotografové pozor!

TECHNIKA: TISKÁRNA CANON PIXMA PRO-200

Chcete také mít radost z vlastnoručně vytištěných fotografií? Tak si přečtěte náš test.

FOTOGRAF ROKU: TÉMA „DVA“ VYHODNOCENO!

Najdete svůj úspěšný snímek mezi třiceti nejlepšími? Fotograf roku jede na plné obrátky.

… a samozřejmě dalších minimálně dvacet zajímavých článků!

Výhodné je si nechat posílat FotoVideo až domů!

A zase máme pro vás další dárky k celoročnímu předplatnému FotoVideo. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného klesá jeho cena a dárek je k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze s námi!

Optimistické únorové FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.