Zrcadlovky jedou, ať si píše kdo chce, co chce

Publikováno: 4. září 2022 | autor Rudolf Stáhlich
Canon EOS 6D Mark II

Není to tak dlouho, co jsem si na jednom velkém serveru přečetl dost vyděšený článek o tom, že Canon totálně skončil se zrcadlovkami. Bylo léto, okurková sezóna, novináři mají od šéfredaktorů nařízeno psát více bulvárně, a tedy co nejvýbušnější titulky a také co nejpoplašnější zprávy, a tak to asi celé vzniklo? Nikoho neomlouvám, je to jejich džob...

Člověk jako já si už dávno zvykl zprávy ověřovat, čím více zdrojů, tím více informací a ptát se raději přímo u kováře, u pořádného zdroje, a ne jen na ulici či na Facebooku odposlouchávat, co "jedna paní povídala". Léta praxe naučí...

Canon EOS 1D Mark III in

A tak jsem si zašel přímo do Canonu!

Jak to tedy opravdu je s těmi zrcadlovkami? V centrále našeho Canonu se usmívali jako vždy a vysvětlovali:

V prosinci 2021 vyslovil nejvyšší CEO Canonu, pan Fujio Mitarai jednu důležitou větu:

"Vlajkový model SLR společnosti Canon je známý jako řada "EOS 1", z nichž první se objevila v roce 1989. Nejnovější model "EOS - 1D X Mark III" uvedený na trh v roce 2020 bude ve skutečnosti posledním modelem."

Nic více a také nic méně! Co si z toho vzít? Obchodní tajemství, vývoj, očekávané další modely a směry, kterými se bude obchodní politika této obrovské firmy vyvíjet, můžeme opravdu jen a jen odhadovat a domýšlet se třeba i na základě některých dílčích informací, jako je ta, že se Canon intenzivně zabývá vývojem hledáčků, hlavně těch elektronických. Každopádně lze z toho usuzovat, že skončil vývoj jednoho modelu zrcadlovky, která by se v v příštích letech pravděpodobně stejně neinovovala. To

nededukuji sám, ale vycházím ze slov paní Evy Kučmášové, senior managera Canon 4CE Corp+Mark. a Pavla Šerého, Product Professional Canonu.

Canon EOS 6D Mark II

Canonu se mimochodem hodně daří!

Aby bylo jasno, v žádném případě tu nehodlám dělat jakési PR, v rámci vysvětlování skutečnosti, že zrcadlovky se asi ještě opravdu dlouho vyrábět a prodávat budou. Po mírném poklesu v roce 2020 a 2021 díky covidové situaci po celém světě, vypadá u Canonu nárůst obratu a čistého zisku v průběhu prvního pololetí roku 2022 velmi pozitivně. V měsíci červnu 2022 byla čísla minulých dvou let dávno překonána a dle strmosti nárůstové křivky lze na podzim očekávat překonání i předcovidových, velmi pozitivních čísel. Vycházím zde i z celkových, celosvětově známých informací týkajících se všech přístrojů s výměnnými objektivy. Trend snižujících se počtů prodaných kusů se relativně ustálil a nárůst obratu díky prodejům stále sofistikovanější a kvalitativně vyšší techniky je opravdu znát. Je znát, a potvrzují to slova Pavla Šerého, že ona slavná vlna prodejů kompaktů u všech fotografických firem, která kulminovala v letech 2008 a 2010, a držela těch několik let vlastně celý fotografický trh na nebývalé výši, je zase pryč a vrátili jsme se do strukturovaného fotografického normálu, podobného situaci v letech nástupu digitální techniky.

Canon EOS 250D

Fotografové jsou náročnější, přístroje jsou sofistikovanější!

Podíváme-li se na letošní prodeje celkově, vidíme tři hlavní segmenty: bezzrcadlovky s cca 60ti procenty trhu a 20 na 20 je rozděleno téměř rovnoměrně mezi digitální zrcadlovky a kvalitní kompaktní přístroje s pevnými objektivy. Pří rostoucím obratu trhu s fotografickými přístroji lze tedy konstatovat, že náš trh se současně s trhem evropským přirozeně a pozitivně vyvíjí. Zajímavou je i skutečnost, že na některé typy výrobků, ať už zrcadlových či bezzrcadlových se stále ještě čeká (existují u nich předobjednávky), výroba nestíhá i přesto, že krize nedostatku čipů již byla zažehnána. Zdá se, že nároky skutečných fotografů - Canon se mimochodem orientuje na pokročilé, poloprofesionální a profesionální fotografy - budou stále vyšší a rozmanitější, a výrobci si s tím budou muset poradit. Doby chrlení obrovských sérií relativně jednboduchých přístrojů jsou už dávno pryč.

Canon EOS 90D

Malá vsuvka z mého pohledu!

Digitální zrcadlovky budou vždy vhodnější pro ty, kteří chtějí mít svou práci neustále pod kontrolou, kterým záleží na vysoké preciznosti a jsou tak trochu perfekcionalisty. A to vážně nepíši jen o špičkových dokumentaristech a sportovních fotografech!

Digitální bezzrcadlovky jsou na druhou stranu poměrně jednodušší, nemají hledáček a všechny ty vnitřní záležitosti (hranol, zrcátko, potřebný prostor...), což je jejich nespornou výhodou, ale vlastně i nevýhodou. To platí tak trochu i o rozdílném (jednodušším) způsobu ostření....

Ale nechci vyvolávat další nové diskuze, oba systémy mají své nesporně výborné vlastnosti!

Canon EOS 1D Mark III

A jak bych to tedy uzavřel?

Nezmatkujme! Ten obrovský sortiment kvalitních objektivů pro zrcadlové systémy budeme moci i nadále využívat na všech Canon přístrojích a o kvalitu samozřejmě nepřijdeme. Zprávy z některých "celospolečenských" serverů a médií si raději ověřujme u odborníků, nejlépe ve specializovaných obchodech a na firemních serverech, kde i sama šíře nabídky nových zrcadlových přístrojů je dostatečně přesvědčivá a povzbuzující. Vývoj všech hlavních výrobců se samozřejmě soustředí na bezzrcadlovky, které si trh aktuálně žádá, ale zrcadlovky bude Canon dál vyrábět do té doby, dokud bude o ně zájem!

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.