Zhiyun LED Molus X100 – malé a výkonné světlo pro foto a video

Publikováno: 18. března 2024 | autor Redakce
dsc09344.jpg

Jakmile jsem uviděl toto světlo, bylo mi jasné, že ho musím vyzkoušet. Molus X100 je velmi kompaktní, a přitom výkonné LED světlo. Je perfektní na svícení focení i videa pro někoho, kdo cestuje, mění lokace či s sebou nechce nosit velká a těžká světla.

Zhiyun Molus X100 je bi-color LED světlo. Jeho výkon je nastavitelný v rozsahu 0–100 W. Barevná teplota se pohybuje v rozmezí 2700–6500 K, proto bi-color. Je možné jej napájet třemi způsoby: ze zásuvky, power delivery přes USB-C a bateriovým gripem. Mě nejvíce zaujala varianta s bateriovým gripem, kterou můžete vzít opravdu kamkoliv.

dsc09325.jpg

Konstrukce a ovládací prvky

Vzhled X100 je oproti ostatním světlům velmi netradiční. Design je podřízen chlazení, které podtrhuje velký větrák na zadní straně. Díky tomu však mohlo dojít k radikálnímu zmenšení. Aktuálně se jedná o jedno z nejmenších 100W světel na trhu. Většina konkurenčních modelů je mnohem větších a těžších.

dsc09333.jpg

Celkově je zpracování na velmi dobré úrovni. Vše vypadá solidně a precizně zpracované. Kromě větráku nalezneme na zadní straně malý displej a dva ovládací voliče po straně. Ovládání je velmi snadné. Jedním voličem se nastavuje výkon, druhým pak barevná teplota či jednotlivé režimy. Světlo lze také ovládat pomocí aplikace z mobilu. Zvuk chladiče je tichý a není potřeba se ho bát ani při natáčení videa.

dsc09368.jpg

Modifikátory světla

V základní výbavě obdržíte světlo s reflektorem. Dále je možné dokoupit mini softbox či malý dome difuzér. To vše využívá vlastní mount Zhiyun, v nabídce však najdete i adaptér Bowens. Díky němu můžete na světlo přidělat nepřeberné množství modifikátorů.

Sám používám Molus X100 hlavně pro fotografování a natáčení interiérů. Pro tyto případy se mi perfektně hodí dome difuzér, který udělá příjemně rozptýlené světlo v šířce cca 180°. Na noční fotografování budov používám reflektor a snížený výkon, aby světlo nebylo tak ostré.

dsc09314.jpg

Výdrž baterie

Jedním z hlavní benefitů tohoto světla je pro mě bateriový grip s kapacitou 2600 mAh. Při plném výkonu 100W dokáže světlo svítit cca 30 minut, s nižším výkonem pak délka svícení narůstá. V mnoha případech mi stačil výkon světla cca na 50–60 %, výdrž se protahuje k jedné hodině nasazení.

Balení combo

Světlo je možné zakoupit a v několika různých sadách. Určitě bych doporučil pořídit sadu combo. Kromě světla dostanete navíc brašnu na přenos a bateriový grip.

Hlavní vlastnosti

  • Výkon: 100 W
  • Rozměry: 144,5 × 94 × 36,1
  • Váha: 385 g
  • Barevná teplota: 2700–6500 K
  • Index podání barev CRI: 95 / TLCI: 97

dsc09372.jpg

Shrnutí

Za posledních pět let mi prošlo rukama již mnoho LED světel různých velikostí a výkonů. S pořízením Molusu X100 jsem ostatní přestal používat. Je dostatečně výkonný a zároveň i přenosný, takže mi stačí pro většinu potřeb.

Plusy:

  • váha jen 385 g
  • kvalitní zpracování
  • snadné ovládání
  • malý hluk větráku
  • balení combo s brašnou a bateriovým gripem

Mínusy:

  • občas je světlo horké
  • pomalejší zapínání

Je jedno, zda se jedná o fotografování, či natáčení videa. Doplňuji ho pouze RGB světly, pokud potřebuji nějaké barevné efekty.


Celý článek najdete v březnovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-24-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.