ZEISS − hollywoodská technologie pro všechny

Publikováno: 30. května 2017 | autor Redakce
ZEISS

Nová řada cine objektivů ZEISS CP.3 XD − deset nových objektivů řady Compact Prime (CP) poskytuje metadataa umožňuje korekci zkreslení a vinětace. Poprvé mohou i nízkorozpočtové produkce vyžívat speciální efekty.

Efekty musí být!

Nezáleží na tom, zda to jsou Hvězdné války, Harry Potter nebo Avatar, dnes již téměř každý film pracuje s vizuálními efekty. Pro spoustu menších produkcí by bylo použití vizuálních efektů i v jejich filmech splněným snem. Naneštěstí udělat efekty tak, aby zapadaly do natočeného materiálu, v minulosti vyžadovalo drahé nástroje – až doteď. Na veletrhu NAB v Las Vegas představila společnost ZEISS technologii metadat, která to umožňuje. Vybavila objektivy řady ZEISS CP.3 XD informacemi ZEISS eXtended Data.

ZEISS eXtended Data podporuje a rozšiřuje/i-Technology

O co se tedy přesně jedná? ZEISS eXtended Data je první tech-nologie metadat, která ukládá informace o zkreslení a vinětaci pro každé jednotlivé políčko záběru. Navíc jsou zaznamenávána i veškerá metadata /i-Technology včetně zaostřené vzdálenosti, clony, a hloubky ostrosti, která jsou podporována většinou kamer. To dělá tuto technologii ideální pro práci s vizuálními efekty: díky použití metadat můžete pouhými několika kliknutími optimalizovat počítačem generovaný obraz tak, aby měl stejnou charakteristiku jako použitý objektiv, a spojit tak oba obrazy v realistický výsledek. Zkreslení a vinětace mohou být úplně odstraněny, nebo naopak zesíleny v postprodukci. Dříve si tento postup mohli dovolit jen veliké hollywoodské produkce. Cine objektivy, které metadata poskytovaly, byly relativně drahé – až doteď. Zkreslení a vinětace se musely manuálně měřit, což je časově náročný a drahý proces. Díky tomu, že ZEISS představuje tuto technologii ve své kompaktní řadě CP.3 XD, nízkonákladové produkce mohou nyní využívat stejný postup k tvorbě vlastních vizuálních efektů.

Řešení od začátku do konce: spolupráce s Ambientem a Pomfortem

ZEISS u řady ZEISS CP.3 XD myslel nejen na optickou kvalitu, ale i na následné skladování a zpracovávání metadat. Spolupracuje s několika partnery v tomto odvětví. Firma Ambient vyvinula spolu s ZEISS přístroj Master Lockit Plus. Ten zaznamenává všechna metadata spolu s time kódem, tyto funkce nejsou podporovány kamerou. Takto může opravdu každý pracovat s ZEISS eXtended Data nezávisle na tom, jakou výbavu používá. Díky spolupráci se softwarovými vývojáři firmy Pomfort mohou být zkreslení a vinětace upravovány v reálném čase již na scéně pomocí programu Pomfort LiveGrade Pro. Štáb má tak již při pořizování představu o tom, jak bude finální záběr vypadat. Záběry a metadata mohou být sjednoceny a organizovány pomocí Silverstacku, file manageru firmy Pomfort. ZEISS do budoucna plánuje další rozšíření technologie metadat.

Lehké a kompaktní

Nejen metadata, ale i další vlastnosti jsou pro filmaře v nové řadě objektivů velice zajímavé. Všech deset jich v rozsahu od 15 do135 mm pokrývá fullframové políčko. Jak je již u objektivů ZEISS zvykem, obraz je čistý a ostrý a sama firma tvrdí, že obrazová kvalita je excelentní. Maximální clona pro sedm objektivů v ohniscích mezi 25 a 135 mm je T2,1. Ohniska 15, 18 a 21 mm mají clonu T2,9. S unifikovaným předním průměrem 95 mm jsou objektivy lehké a kompaktní. Jsou proto velmi vhodné pro natáčení z ruky, s použitím různých stabilizátorů Gimbal, steadicamů nebo dronů. ZEISS vylepšili chod ostření: je nyní znatelně hladší a je srovnatelný s řadou ZEISS Master Prime a může tak být ovládán i menšími ostřicími motory. Úhel rotace ostřicího prstence je 300°. Objektivy jsou vybaveny systémem výměnných bajonetů, takže mohou být použity na téměř jakékoliv kameře. Současně s ZEISS CP.3 XD bude k dispozici i verze bez metadat s označením ZEISS CP.3.

Cena a dostupnost

Z počátku bude u dealerů k dispozici jen omezené množství typů ZEISS CP.3 XD a ZEISS CP.3.

Více informací zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.