Zažij novou éru Galaxy AI, přichází řada Samsung Galaxy S24

Publikováno: 1. února 2024 | autor Redakce
accessory-2-li.jpg

Společnost Samsung Electronics představila nové chytré telefony Galaxy S24 Ultra, Galaxy S24+ a Galaxy S24, a vstoupila tím do nové éry mobilní umělé inteligence, které říká Galaxy AI.

S novou řadou Galaxy S se navždy mění způsob, jakým mobilní zařízení usnadňují a vylepšují život svým uživatelům. Ať už se člověk s telefony Galaxy S24 pustí do čehokoli, umělá inteligence se na tom nějakým způsobem podílí – někdy usnadňuje komunikaci pomocí inteligentního překládání textů a hovorů, jindy rozšiřuje kreativní možnosti pomocí technologie ProVisual Engine nebo třeba vytváří nový standard vyhledávání, díky němuž můžou uživatelé objevovat okolní svět úplně jinak než dosud.

b-roll-image-s24-s24-plus-2-li.jpg

„Řada Galaxy S24 mění způsob, jakým komunikujeme se světem, a otevírá novou dekádu mobilních inovací,“ komentuje TM Roh, prezident a ředitel mobilní divize Samsung Electronics. „Za umělou inteligencí Galaxy AI stojí odkaz našich předchozích inovací a také hluboké porozumění tomu, jak lidé chytré telefony používají. S nadšením sledujeme, jak Galaxy AI pomáhá uživatelům po celém světě v každodenním životě a otevírá jim nové horizonty.“

Jedinečné zážitky v každodenním životě

Galaxy AI, to je smysluplná umělá inteligence zaměřená na nejrůznější součásti každodenního života, zejména na oblast, která je telefonům nejvlastnější, totiž na komunikaci. Třeba překonávání jazykových bariér dokážou modely Galaxy S24 usnadnit víc než jakékoli minulé modely. Zcela bez problémů si můžete povídat se zahraničními kolegy či studenty, případně si telefonicky vyřídit rezervaci při cestování v cizině. O všechno se postará funkce Simultánní překlad (Live Translate), obousměrný hlasový a textový překladač hovorů v reálném čase. Funguje přímo v telefonní aplikaci, nemusíte nic instalovat, nepotřebujete žádné aplikace třetích stran – váš hovor je zcela soukromý.

Další funkce se jmenuje Tlumočník (Interpreter), což hovoří za vše: osobní (nikoli telefonický) rozhovor lze okamžitě překládat v okně rozděleném na dvě poloviny, takže každý z účastníků vidí na displeji přeložený přepis toho, co ten druhý právě řekl. Funguje to dokonce i bez datového nebo Wi-Fi připojení.

lifestyle-image-intelligent-summary-2--li.jpg

A pokud jde o stylistiku, je tu Textový asistent (Chat Assist), tedy nástroj k úpravě formulací tak, aby odpovídaly původnímu úmyslu. Hodí se to v případě, že chcete například poslat zdvořilou zprávu kolegovi z práce nebo vymyslet chytlavý slogan na sociální sítě. O překlady zpráv se umí postarat umělá inteligence ve virtuální Samsung klávesnici, která zvládá v reálném čase 13 jazyků. Za volantem zase oceníte nové funkce systému Android Auto –dokáže například automaticky shrnout příchozí zprávy a navrhnout vhodné odpovědi či jiné reakce (např. lze zaslat předpokládaný čas příjezdu, takže můžete komunikovat a zároveň věnovat plnou pozornost řízení).

Nové telefony hodně vylepší i psaní poznámek v nativní aplikaci Samsung Notes – funkce Poznámkový asistent (Note Assist) umožňuje pomocí umělé inteligence vytvářet jejich shrnutí, formátovat poznámky pomocí přednastavených šablon nebo k nim tvořit titulní strany s náhledem. U hlasových zpráv zase přijde vhod funkce Asistent přepisu (Transcript Assist), opět s umělou inteligencí a s převodem hlasu na text. Díky ní lze záznamy přepisovat, shrnovat jejich obsah, a dokonce je i překládat (i v případě, že je na nich zachyceno víc hlasů).

lifestyle-image-portrait-mode-li.jpg

Komunikace ovšem není jedinou oblastí, v níž modely řady Galaxy S24 excelují a předvádějí, jak bude vypadat telefonní budoucnost. Týká se to i online vyhledávání, které v uplynulých desetiletích změnilo prakticky všechny aspekty života. A Galaxy S24 v tomto ohledu představuje další milník – jako první telefon v historii zavádí intuitivní službu Circle to Search with Google, založenou na gestech. Díky partnerství s největším světovým vyhledávacím gigantem se zrodil zcela nový způsob, jakým na internetu zjišťovat informace – stačí dlouze stisknout domovské tlačítko a můžete na displeji Galaxy S24 cokoli zakroužkovat, zvýraznit, připsat poznámku nebo na cokoli kliknout a okamžitě vás odmění užitečné a cílené výsledky vyhledávání.

Představte si například, že si na fotografii, kterou váš kamarád pověsil na sociální síť, všimnete atraktivního pozadí, nebo něco zajímavého objevíte v YouTube Shorts. Hned o tom můžete zjistit víc, a vůbec kvůli tomu nemusíte opouštět aktuální aplikaci. V závislosti na vaší aktuální poloze lze navíc u některých vyhledávání zobrazit přehledy vytvořené generativní umělou inteligencí, s užitečnými informacemi a dalším kontextem, který umožní klást komplexnější a cílenější otázky. Je to jednoduché a bere to dech.

Spousta možností při kreativním pohledu na svět

Mezi další přednosti řady Galaxy S24 patří ProVisual Engine, rozsáhlá sada nástrojů s umělou inteligencí, které zcela mění zažité způsoby fotografování a dávají uživatelům nevídanou tvůrčí svobodu v každé fázi kreativního procesu, od tvorby kompozice až po sdílení hotových fotografií nebo videozáznamů na sociálních sítích.

galaxy-s24-sandstoneorange-front-li.jpg

Zapomeňte na roztřesené neostré snímky z dálky. Nový fotografický systém Quad Tele s pětinásobným optickým zoomem a 50 MPix snímačem funguje díky technologii Adaptive Pixel Sensor tak, že kvalita snímků s 2x, 3x, 5x a 10x zvětšením zcela odpovídá regulérnímu optickému zoomu. Ovšem i stonásobné přiblížení působí díky vylepšenému digitálnímu zoomu velmi čistě a kvalitně.

Výrazného vylepšení se dočkaly i funkce fotografování a natáčení ve slabém světle nebo ve tmě, pro něž se v řadě Galaxy tradičně používá souhrnný název Nightography. Fotografie a záznamy v režimu Space Zoom jsou kvalitní za jakýchkoli podmínek, dokonce i po přiblížení. U modelu Galaxy S24 Ultra mají na skvělé práci ve slabém světle zásluhu zejména fyzicky větší pixely (1,4 μm, tedy o 60 % větší v porovnání s předchozím modelem).

Kromě toho je Galaxy S24 Ultra vybavená vylepšeným optickým stabilizátorem, takže odpadají mnohé příklady rozostření vlivem chvění fotoaparátu při práci z ruky. Při natáčení videozáznamů funguje u obou kamer, přední i zadní, samostatný obrazový procesor pro redukci šumu, a Galaxy S24 navíc dokáže analyzovat informace z gyroskopického senzoru, díky nimž odliší pohyb filmaře od pohybu objektu v záběru. To znamená efektivnější redukci šumu a jasnější videozáznamy v šeru či ve tmě, dokonce i zdálky.

galaxy-s24ultra-titaniumgreen-device-spen-front-li.jpg

A když jsou fotografie hotové, umožní je grafické nástroje s Galaxy AI jednoduše upravovat – k dispozici je například snadné mazání nechtěných objektů, změna kompozice či remastering. Kvůli maximální efektivitě dokáže funkce Návrhy úprav (Edit Suggestion) využít umělou inteligenci a navrhnout optimální úpravy pro každou fotografii zvlášť. A pokud se chcete pustit do pokročilých kreativních hrátek a maximálně využít tvůrčí svobodu, můžete vyzkoušet nástroj Generativní úpravy (Generative Edit), který do pozadí přidává objekty vytvořené generativní umělou inteligencí.

Umělá inteligence dokáže narovnat křivě vyfotografovaný záběr nebo posunout objekt tak, aby kompozice působila lépe. Pak podle toho odpovídajícím způsobem upraví i pozadí. Při každém použití generativní umělé inteligence k vylepšení záběru se ve fotografii zobrazí vodoznak a příslušná informace se objeví i v metadatech. A pokud se vám povedlo natočit akční video a chcete ho zpomalit, další nová funkce Okamžité zpomalení (Instant Slow-mo) vygeneruje další okénka podle reálného pohybu a vloží je do záznamu, čímž kýženého efektu snadno dosáhne.

Aby bylo předem jasné, že se fotografie povedou, zobrazí se v režimu Super HDR náhledy výsledných snímků ještě před stiskem spouště. Při fotografování ovšem nejde jen o samotné zachycení jedinečných okamžiků, stejně důležité je i jejich sdílení. Špičkové vlastnosti fotografického systému řady Galaxy S24 s umělou inteligencí se podařilo integrovat přímo do populárních mobilních aplikací, kde se automaticky zobrazí fotografie v HDR. A když hledáte snímek v galerii či na sociální síti, zobrazí se i v režimu Super HDR, při kterém systém analyzuje vybrané oblasti kompozice a podle toho nastaví rozsah jasu, barvy a kontrast.

Špičková inteligence si žádá pořádný výkon

Umělá inteligence se tedy stává důležitou součástí každodenního života, čemuž samozřejmě musí odpovídat i výkon přístrojů. Chceme toho po nich hodně – hraní, natáčení a střih videa v nejvyšší kvalitě, přepínání mezi mnoha aplikace třeba při plánování výletů. Ať už od telefonu vyžadujeme cokoli, Galaxy S24 to hravě splní díky vylepšenému čipsetu, displeji a dalším prvkům. Základem výbavy Galaxy S24 Ultra je optimalizovaný procesor Snapdragon® 8 Gen 3 Mobile Platform for Galaxy s výrazně vylepšenou NPU jednotkou pro účinné zpracování algoritmů umělé inteligence. Všechny tři modely Galaxy S24 mají adaptivní obnovovací frekvenci 1-120 Hz, která výkon rovněž vylepšuje.

Také hraní se díky hardwarovým i softwarovým vylepšením posunulo na vyšší úroveň. Galaxy S24 Ultra disponuje optimalizovaným systémem řízení tepla s 1,9x větší odpařovací komorou, což vylepšuje teplotu na povrchu přístroje i výkon při hraní. Díky technologii ray tracing je obraz dokonale realistický, se skvělými stíny a odrazy. A spolupráce s nejlepšími herními firmami umožňuje nabídnout uživatelům Galaxy S24 nejpopulárnější mobilní hry v optimalizované podobě.

O skvělý obraz se starají nejjasnější a nejkvalitnější displeje, s jakými jsme se u modelů Galaxy kdy setkali. Jas modelů Galaxy S24 dosahuje 2600 nitů, v exteriéru navíc viditelnost vylepšuje technologie Vision Booster.

I krycí sklo Corning Gorilla Armor u Galaxy S24 Ultra se dočkalo optického vylepšení a vykazuje mimořádnou odolnost proti běžnému poškrábání. Také odlesky v nejrůznějších světelných podmínkách se výrazně snížily (až o 75 %).

V celé řadě Galaxy S24 se zájemci můžou těšit na designová vylepšení s tenčími rámečky, což výrazně vylepšuje divácký zážitek, a navíc to umožňuje zvětšit skutečnou plochu displeje (u Galaxy S24+ 6,7 palce, u Galaxy S24 6,2“) při zachování téměř stejných rozměrů telefonů. Galaxy S24 Ultra má úhlopříčku 6,8 palce, displej je navíc plošší a lépe uzpůsobený jak k zábavě, tak i k práci. Galaxy S24+ má i stejné rozlišení QHD+ jako Galaxy S24 Ultra.

Vylepšené zabezpečení a ochrana soukromí

O zabezpečení nových telefonů se stará osvědčená vícevrstevnatá bezpečnostní platforma Samsung Knox. Telefony řady Galaxy S24 díky tomu bedlivě hlídají důležité informace uživatelů a chrání systém před riziky – k hlavním prostředkům patří komplexní hardwarové zabezpečení, detekce hrozeb v reálném čase a kolaborativní ochrana.

Samsung dlouhodobě poskytuje uživatelům možnost volby, jak chtějí k zabezpečení své techniky přistupovat, a to platí i pro éru umělé inteligence. Uživatelé Galaxy S24 si tedy můžou vybrat, do jaké míry nechají umělou inteligenci využívat jejich osobní data – lze to nastavit v menu Galaxy AI, ve kterém se online zpracování dat pro účely umělé inteligence dá zakázat.

Systém Knox Matrix slouží k zajištění bezpečné a propojené budoucnosti bez nutnosti zadávání hesel, k čemuž jsou určené i tzv. přístupové klíče neboli passkeys. Ty umožňují pohodlný a bezpečný přístup k webovým stránkám a aplikacím uživatelů ve všech jejich zařízeních pomocí potvrzovacích údajů, což funguje jako ochrana proti phishingovým útokům. Systém vyspělé ochrany dat nabízí komplexní obousměrné šifrování při záloze, synchronizaci nebo obnově dat v Samsung Cloudu, uživatelé Galaxy S24 se můžou připojit i k dalším přístrojům, a přitom neohrozí synchronizaci ani bezpečnost.

Data lze šifrovat nebo dešifrovat jen na koncových zařízeních uživatelů, a tudíž je nikdo jiný než uživatel nevidí ani při napadení serveru nebo po krádeži dat z účtu. A pokud uživatel ztratí přístup k prověřenému zařízení, brání ztrátě dat obnovovací kód. O další ochranu Galaxy S24 se starají jiné a početné bezpečnostní prvky Samsungu – Knox Vault, Security & Privacy Dashboard, Auto Blocker, Secure Wi-Fi, Private Share, režim Maintenance apod.

Další etapa na cestě Samsungu k udržitelné budoucnosti

Přechod do nové éry mobilních zážitků vyžaduje, abychom se i opětně zamysleli, jak se přístroje Galaxy vlastně vyrábějí a balí, aby lidem na celé planetě pomáhaly a neškodily. S řadou Galaxy S24 opět roste množství recyklovaných materiálů v telefonech a dalších přístrojích značky Samsung – při výrobě interních i externích komponentů jsme použili recyklované plasty, sklo i hliník. Tentokrát jsme ovšem zašli o krok dále. Řada Galaxy S24 vůbec poprvé obsahuje i recyklovaný kobalt a vzácné prvky. U Galaxy S24 Ultra najdeme minimálně 50 % recyklovaného kobaltu v baterii a 100 % recyklovaných vzácných prvků v reproduktorech.

V řadě Galaxy S24 se také poprvé v dějinách třídy Galaxy S do výroby zapojila recyklovaná ocel a termoplastický polyuretan (TPU). U Galaxy S24 Ultra najdeme recyklovanou ocel minimálně ze 40 % v reproduktorech, rovněž je tu nejmíň 10 % předspotřebního recyklovaného TPU v postranním tlačítku a v tlačítkách pro nastavení hlasitosti. Všechny modely Galaxy S24 se prodávají v baleních ze 100 % recyklovaného papíru.

I nejnovější vlajková loď mezi chytrými telefony pokračuje v tradičním úsilí Samsungu o prodlužování životnosti produktů, takže nabízí aktualizace operačního systému v 7 generacích a k tomu 7 let bezpečnostních aktualizací. Uživatelé si tak budou moci vychutnávat výhody modelů Galaxy ještě delší dobu než u předchozích typů. Řada Galaxy S24 kromě toho získala certifikát UL ECOLOGO, uhlíkovou stopu měřila a ověřila organizace The Carbon Trust.

Řada Galaxy S24 je zkrátka dalším důležitým krokem na cestě Samsungu a jeho mobilní divize k ekologičtější budoucnosti. Samsung neochvějně kráčí za splnění svých ekologických cílů do konce roku 2025. Už na konci roku 2022 dosáhl prvního z těchto cílů, totiž zapojit recyklované materiály do všech mobilních produktů od chytrých telefonů a tabletů Galaxy po počítače a nositelnou elektroniku. V současnosti si firma stanovila další cíl týkající se recyklovaných materiálů. Do roku 2030 bude minimálně jeden recyklovaný materiál součástí každého modulu každého mobilního produktu.

Precizní technologie a elegance v každém detailu

Galaxy S24 Ultra je vůbec první telefon Galaxy s titanovým rámem, což přispívá k jeho odolnosti a dlouhověkosti. Výrazně tenčí tělo se lépe drží, a tak se s ním snáze pracuje při chůzi a jiných činnostech. U Galaxy S24+ a Galaxy S24 zaujme jednoduchá elegantní konstrukce z jednoho kusu, bez viditelného spoje mezi zadním krytem a bočním rámem.

Modely řady Galaxy S24 se budou prodávat v několika barevných variantách inspirovaných různými minerály. U Galaxy S24 Ultra patří mezi tyto varianty Titanium Gray (Šedý titan), Titanium Black (Černý titan), Titanium Violet (Fialový titan) a Titanium Yellow (Žlutý titan). Galaxy S24+ a Galaxy S24 budou k dispozici ve verzích Onyx Black (černá), Marble Gray (šedá), Cobalt Violet (fialová) a Amber Yellow (žlutá).

Exkluzivně na oficiálním e-shopu www.samsung.cz budou ke koupi telefony řady Galaxy S24 také v dalších barevných variantách: zelená Jade Green, oranžová Sandstone Orange a modrá Saphire Blue v případě modelů Galaxy S24+ a Galaxy S24 zelená Titanium Green, oranžová Titanium Orange a modrá Titanium Blue v případě Galaxy S24 Ultra.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.