Xiaomi představilo chytré bezdrátové brýle s rozšířenou realitou

Publikováno: 19. března 2023 | autor Redakce
w95-poster-2.jpg

Společnost Xiaomi na veletrhu Mobile World Congress 2023 (MWC 2023) představila svůj zbrusu nový technologický koncept Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition.

Jedná se o špičkovou technologickou novinku a zároveň o první bezdrátové AR brýle Xiaomi využívající distribuovanou výpočetní sílu a nabízející adaptivní displej na úrovni sítnice, který se přizpůsobuje okolnímu osvětlení. Díky vylepšenému propojení se smartphony podporujícími Snapdragon Spaces umožňuje inovativní sledování rukou na propracované úrovni, podporuje komplexní škálu aplikací pro větší displeje a nabízí pokrokové inovace v oblasti kompatibility mezi zařízeními.

Bezdrátové brýle pro rozšířenou realitu s rychlou odezvou

Xiaomi Wireless AR Smart Glass Discovery Edition jsou navrženy tak, aby poskytovaly každému jedinci individuální zážitek. Pro pohodlnější připojení bylo kabelové propojení nahrazeno bezdrátovým, které využívá vysokorychlostní propojovací sběrnice vyvinuté společností Xiaomi, a to za účelem bezchybného datového připojení ze smartphonu k AR brýlím.

w95-poster-1-2.jpg

Tyto brýle s podporou vývojářské platformy Snapdragon Spaces XR nabízejí bezdrátové spojení mezi smartphonem a brýlemi s reakční dobou pouhé 3 ms a bezdrátové spojení s plnou latencí pouhých 50 ms , což je srovnatelné s kabelovými řešeními.

Chytré brýle mají lehkou konstrukci a váží pouhých 126 g. Konstrukce zahrnuje řadu lehkých materiálů, jako je hořčíková a lithiová slitina, části z uhlíkových vláken a vlastnoručně vyvinutá křemíkovo-kyslíková anodová baterie. Brýle jsou navrženy tak, aby minimalizovaly jakoukoli fyzickou zátěž pro uživatele. Kromě toho byly díky analýze desítek tisíc vzorků dat precizně kalibrovány a zohledňují detaily, jako je těžiště, rozteč nohou, úhel, šířka nosu a další faktory, které přispívají k vynikajícímu zážitku.

Displej na úrovni sítnice, podpora elektrochromatického stínování pro změnu barev pomocí jednoho přepínače

Inženýři Xiaomi věří, že dosažení bezproblémové integrace digitálního a reálného světa vyžaduje, aby uživatelé vnímali virtuální objekty stejně živě a jasně jako objekty fyzické. Aby bylo možné tuto potřebu splnit, musí zařízení nabídnout kvalitu zobrazení nejvyššího kalibru.

Xiaomi Wireless AR Glasses jsou jedny z prvních v oboru, které dosahují zobrazení "na úrovni sítnice". Stejně jako u špičkových konceptů displejů existuje i u brýlí pro rozšířenou realitu hranice kvality "kritické hodnoty". Když se úhlové rozlišení nebo PPD (pixelů na stupeň) blíží 60, lidské oko nedokáže rozlišit zrnitost. Hodnota PPD brýlí Xiaomi Wireless AR Glasses je 58, což je v oboru nejblíže splnění této specifikace kvality.

w95-poster-3.jpg

S využitím volně tvarovaného optického modulu, který se skládá z dvojice obrazovek MicroOLED, jsou brýle Xiaomi Wireless AR Glass vybaveny také volně tvarovanými hranoly pro vedení světla, aby bylo dosaženo jasného zobrazení. Tyto volně tvarované hranoly jsou schopné provádět komplexní lom světla v omezeném objemu. Obsah zobrazený na obrazovce se odráží od tří ploch uvnitř světlovodných hranolů, což vede k výsledné prezentaci před očima uživatele.

Konstrukce optického modulu chytrých brýlí minimalizuje ztráty světla a vytváří jasný a čistý obraz s jasem až 1200nit, což poskytuje silný základ pro AR aplikace. Chytré brýle jsou navíc vybaveny elektrochromatickými čočkami, které se dokáží přizpůsobit různým světelným podmínkám. Tyto čočky umožňují režim zatemnění, který nabízí pohlcující zážitek při sledování obsahu, zatímco průhledný režim vytváří živější zážitek z AR kombinující realitu a virtuální prvky.

Xiaomi AR a ovládání gesty, nebo-li přirozenější způsob interakce

Brýle Xiaomi Wireless AR Glass jsou také vybaveny inovativní interakcí s mikrogesty, která umožňuje vysoce přesnou interakci s gesty jednou rukou. Tento druh interakce ukazuje jeden ze směrů, kterým se podle Xiaomi bude interakce člověka s počítačem v budoucnu ubírat.

Xiaomi využívá klouby prstů uživatele jako oblast pro rozpoznávání gest. Směr je orientován od druhého kloubu prostředníčku, přičemž druhý kloub ukazováčku představuje směr nahoru. V kombinaci s okolními oblastmi tak vzniká čtyřsměrná směrová klávesa pro základní pohybové operace.

Kromě toho 12 kloubů funguje podobně jako čínský způsob zadávání devíti kláves a umožňuje zadávání textu klepáním palcem v oblasti prstů. Posouvání palce po ukazováčku slouží ke spouštění a ukončování aplikací. Do budoucna společnost Xiaomi doufá, že půjde provádět operace posouvání a poklepání prostřednictvím náhodného pohybu palce v dlani.

w95-poster-2.jpg

Mikrogesta na Xiaomi Wireless AR Glass umožňují uživatelům provádět každodenní operace při používání aplikací, jako je jejich výběr a otevírání, procházení stránek a ukončování aplikací pro návrat na úvodní stránku, a to vše bez použití smartphonu.

Chytré brýle obsahují také kameru AON s nízkou spotřebou energie, která umožňuje dlouhodobou interakci gesty a usnadňuje funkce. Kromě toho se uživatelé mohou rozhodnout i pro běžné ovládání chytrým telefonem, který lze spárovat a používat na ovládání gesty nebo touchpadem.

Brýle pro rozšířenou realitu přinášejí nový, a ještě propojenější AR zážitek

Díky rozsáhlým zkušenostem společnosti Xiaomi v oblasti propojování různých zařízení bylo do bezdrátových brýlí pro rozšířenou realitu začleněno mnoho inovativních prvků.

Zařízení podporuje řadu aplikací, které jsou dostupné na velké obrazovce v celém ekosystému, což umožňuje funkce streamování aplikací Mi Share. Oblíbené aplikace, jako je TikTok a YouTube, mohou optimalizovat využití zobrazovací plochy brýlí a v podstatě z nich udělat přenosnou velkoplošnou obrazovku.

Schopnost rozšířené reality navíc umožňuje uživatelům umístit známé aplikace kamkoli do prostoru pro sledování a upravit velikost jejich rozhraní pomocí prostorových gest, čímž se zvyšuje efektivita a celkový zážitek z přístupu k informacím.

Jako největší světová platforma pro chytrou domácnost integrovala společnost Xiaomi rozšířenou realitu, aby uživatelům nabídla jedinečný zážitek. Například bezdrátové brýle Xiaomi Wireless AR Glass umožňují uživatelům "uchopit" obrazovku z typického televizního vysílání a poté pokračovat v jeho sledování na brýlích.

Kromě toho společnost Xiaomi extrahovala běžné operace chytrých zařízení a umožnila uživatelům ovládat zařízení prostřednictvím AR scén. Například při pohledu na lampu mohou uživatelé pomocí prostorových gest kliknout na virtuální tlačítko a lampu zapnout nebo vypnout. Společnost Xiaomi také integrovala prostorový zvuk, který umožňuje propojení virtuálních reproduktorů s reálným prostředím.

Xiaomi Wireless AR Smart Glasses Discovery Edition vyžaduje spárování s Xiaomi 13 nebo jiným zařízením připraveným na Snapdragon Spaces. Brýle jsou k dispozici v titanové barvě a podporují tři velikosti nosních nástavců. Krátkozrací uživatelé mohou použít připojitelný krátkozraký klip.

Pokud jde o softwarovou podporu, brýle jsou kompatibilní s Qualcomm Snapdragon Spaces, OpenXR a vývojovým rámcem Microsoft MRTK. Společnost Xiaomi hodlá úzce spolupracovat s vývojáři, aby urychlila nástup rozšířené reality.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.