Vyrážíme ven, jak jinak než s oblíbenou hudbou

Publikováno: 20. května 2019 | autor Redakce
panasonic-ua30-carriable-design-hq.jpg

Teplé období roku je před námi a nás čeká spoustu zážitků. Pro řadu z nás patří ke správné letní pohodě i oblíbená hudba. Abychom si ji náležitě užili, je třeba správně si vybrat prostředek k jejímu poslechu.

Nedovedete si bez své oblíbené hudby představit cestu do práce, večerní procházku, den v kanceláři, víkendovou grilovačku, pobyt v kempu nebo dovolenou na pláži? Během každé situace bude každému z nás vyhovovat jiný prostředek k poslechu hudby. Pojďme si pěkně popořadě shrnout možnosti a vyzdvihnout přednosti, limity a zajímavosti jednotlivých kategorií.

Pro aktivní pohyb – malá sluchátka do uší

Špunty a pecky – to jsou zlidovělá označení dvou typů malých sluchátek do uší. Špunty jsou vybaveny silikonovými koncovkami, které doslova „zašpuntují“ uši. Tato jejich vlastnost s sebou nese i dva klíčové fakty, a sice pevné uchycení v uších a přirozené zatlumení zvuků z okolí. Pevné uchycení je předurčuje pro aktivní lidi, kteří rádi sportují. V poslední době je tento typ sluchátek čím dál více vybavován i dalšími prvky pro ještě bezpečnější držení v uších, v tomto případě mluvíme o samostatné kategorii sportovních sluchátek. Přirozené zatlumení je při samotném poslechu výhodou, protože zajišťuje lepší poslechové podmínky, nicméně při sportu venku s sebou nese riziko snadného přeslechnutí projíždějícího kola, auta nebo jiného důležitého dění v okolí. Sportovci musí mít tuto skutečnost neustále na mysli. Typickým příkladem této skupiny v populárním bezdrátovém provedení jsou sluchátka legendární audio značky Bose s označením SoundSport Free, nebo novinka na trhu, Pioneer SE-E8TW. Bose vynikají mimo jiné výjimečným zvukem a pětihodinovou výdrží na baterie (plus možností dvojnásobného nabití z powebanky vestavěné v ochranném pouzdru) a Pioneer zase atraktivním provedením, cenou a ve spojení s Android telefonem také možností automatického hlasitého čtení všech notifikací, které se standardně objevují na horní stavové liště telefonu. Tak budete o všem informováni bez nutnosti vyndávat telefon z kapsy. Kromě toho mají v silikonových špuntech tři miniaturní otvory, které zajišťují lepší průchod zvuku zvenčí.

Sluchátka označovaná jako pecky mají naproti tomu tvrdé plastové koncovky a pro aktivní pohyb se proto hodí o něco méně. Při otřesech totiž více hrozí jejich uvolnění. Při využití v městském provozu budete na druhou stranu mnohem lépe informováni o tom, co se děje kolem vás. Obě kategorie mají své příznivce i odpůrce.

pioneer-se-e8tw(p)-waterproof.jpg

Pro působivý osobní poslech – velká sluchátka přes uši

Tato kategorie je čím dál populárnější a sluchátka přes uši jsou dnes vnímána již jako módní doplněk. Díky své konstrukci a tomu, že skrývají větší reproduktory, nabízejí zpravidla bohatější zvuk. To samozřejmě neplatí vždy a u všech konkrétních produktů. Co se kvality zvuku, často je vypovídající cena. Typickým zástupcem této kategorie v bezdrátovém provedení jsou Pioneer SE-MS7BT, precizně zpracovaná a pohodlná uzavřená sluchátka, která tvoří cenově atraktivní vstupní bránu do světa zvuku označovaného jako Hi-Res. Jsou připravena odpovídajícím způsobem přehrát i vysoce kvalitní Hi-Res nahrávky, které jsou uloženy v kvalitě přesahující standard používaný pro ukládání hudby na CD.

cf016000-2.jpg

Mimořádnou popularitu si v poslední době vydobyla sluchátka s technologií aktivního potlačení okolních ruchů, označovaná jako ANC (Active Noise Cancelling). Ta dokáží doslova ztlumit hluk ulice, kanceláře, hučení motorů letadla nebo jiné okolní ruchy. Tato funkce funguje ať už posloucháte hudbu, nebo potřebujete jen klid k práci. Jejich obliba roste u mnoha uživatelů, kteří využívají potlačení ruchů na nejrůznějších místech.

Průkopníkem tohoto typu sluchátek je historicky společnost Bose, která již léta dodává mimo jiné speciální sluchátka s touto funkcí pilotům letadel. Aktuální model na trhu nese označení Bose QuietComfort 35 II a kromě všech popsaných možností podporuje nově funkce zvukové rozšířené reality. Sluchátka poznají nejen vaši lokaci, ale také směr, kterým se díváte. Díky tomu vám například navigace může do sluchátek oznámit, že máte zahnout doleva kolem McDonaldu, který je přímo před vámi, nebo přečíst informace o pamětihodnosti, na kterou se právě přirozeně díváte. Využití těchto možností v našich končinách je výzvou pro tvůrce aplikací. Funkci ANC obsahuje také cenově velmi atraktivní novinka na trhu v moderním retro stylu s množstvím atraktivních barevných variant – Panasonic HTX90N. Jejich baterie jim zajišťuje energii až na 24 hodin nepřetržitého přehrávání se zapnutým aktivním tlumením okolního hluku.

panasonic-htx90n-1.jpg

Mimořádně zajímavou, ale zatím málo známou možností, je optimalizace zvuku podle individuálního sluchu uživatele, kterou nabízí německá značka beyerdynamic. Některé její modely, jako například beyerdynamic Aventho Wireless, umožňují absolvovat poslechovou zkoušku, během níž systém pozná, která frekvenční pásma vnímá posluchač silněji a která naopak méně. Po absolvování tohoto osobního testu sluchu je permanentně do dalšího testu upraven ekvalizér sluchátek tak, že zdůrazní frekvence, v nichž má uživatel sluchový propad.

Ke grilování, do kempu i na pláž – Bluetooth reproduktor

Pokud budete v létě trávit hodně času venku a milujete hudbu, pravděpodobně se neobejdete bez Bluetooth reproduktoru. Při výběru jeho velikosti a vlastností berte především v úvahu způsob, jakým ho budete používat nejčastěji. Pokud aktivně sportujete, jezdíte na kole nebo chodíte po horách, bude se vám hodit opravdu malý reproduktor. Jestli trávíte hodně času u vody nebo na pláži, vyberte si takový, který je odolný proti vodě a jemnému prachu. Některé Bluetooth reproduktory, jako například malý cestovní Bose SoundLink Micro, splňují normu IPX7 a vydrží dokonce i ponoření do vody. Pokud chcete však reproduktor na zahradu ke grilování či pro menší zahradní party, oceníte vyšší hlasitost, všesměrový zvuk (reproduktor položený na stole bude hrát do všech stran stejně kvalitně i při tišším poslechu) nebo možnost spojit dva kusy do jednoho stereo celku. Jestli si naopak potrpíte hlavně na styl a eleganci, mohl by vás oslovit reproduktor německého výrobce prémiových televizorů Loewe s označením klang m1. Jeho provedení a styl s praktickým koženým řemínkem se vymyká ostatním produktům této kategorie.

Do kanceláře i do parku – zvukový límec

Samostatnou kapitolu pro poslech hudby představuje poměrně nový koncept zvukového límce, který reprezentuje Bose SoundWear Companion a stojí na pomezí sluchátek a reproduktoru. Přesně řečeno, jsou to reproduktory, které nosí uživatel na krku. Jejich zvuk je směrován nahoru k uším posluchače. Díky tomu si jen on vychutná zvuk opravdu kvalitně, okolí je „zasaženo“ jen okrajově (samozřejmě v závislosti na hlasitosti) a posluchač kromě poslechu vnímá všechny zvuky z okolí, jako pracovní poznámky kolegů, dění v kanceláři nebo venku. Límec není řešením pro ty, kteří ujíždějí na hlasitém poslechu ve sluchátkách, ale nabízí kvalitní zvukovou kulisu, kterou máte neustále při sobě. Stejně jako většina sluchátek, je i límec vybaven mikrofonem a poslouží tak dobře i jako handsfree při telefonování.

Pořádná zahradní i domácí party

Příznivci velkých oslav, letních party večerů a tance jistě zaznamenali stále se rozmáhající kategorii party reproduktorů, jejichž zástupci jsou snem nejednoho teenagera. Doma mohou sloužit tyto reproduktory celoročně jako tradiční prostředek k poslechu hudby a při zahradní party vyprodukují mohutný zvuk s výraznými basy, který zvedne k tanci všechny přítomné. Příkladem tohoto typu je Panasonic SC-UA30 – kompaktní přenosný audio systém se silným zvukem, aplikací typu jukebox pro výběr hudebního playlistu a zdířkami pro dva mikrofony, které využijete pro karaoke nebo moderování večera.

Ať už jsou vaše žánrové a uživatelské preference jakékoli, užijte si léto naplno – jak jinak než s hudbou.

Produktové tipy

Sportovní sluchátka

Bose SoundSport Free
Absolutně bezdrátová a pohodlná sluchátka legendárního výrobce, která vydrží hrát na jedno nabití 5 hodin, drží pevně v uších a odolávají vodě i potu. Jejich pouzdro obsahuje dobíjecí baterii, která poskytuje energii na dvě další nabití, tedy na dalších 10 hodin poslechu. Za jejich zvuk ručí už název samotné značky s tím, že řada recenzí vyzdvihuje jejich zvukové vlastnosti jako nejlepší v kategorii sportovních sluchátek vůbec. V nabídce je černé, modré, oranžové a nyní také limitovaná edice fialového provedení.
Cena 5 290 Kč

soundsport-free-wireless-headphones---midnight-blue--yellow-citron-1857-8.jpg

Pioneer SE-E8TW
Absolutně bezdrátová sluchátka, která nevypadnou z uší ani při aktivním sportu. Podporují kodek AAC, jejich frekvenční rozsah je působivých 20 Hz až 20 kHz a specifikace IPX5 garantuje, že odolají i intenzivnímu proudu vody. V kombinaci s aplikací Pioneer Notification App for Android vám sluchátka předčítají do uší příchozí e-maily, SMS a další zprávy. Díky tomu se můžete plně věnovat cvičení. Baterie je zásobuje energií na 3 hodiny aktivního používání a powebanka vestavěná do ochranného pouzdra zajišťuje dvojnásobné plné dobití. K dispozici jsou v černé, černo-žluté a starorůžové barvě.
Cena: 3 990 Kč

pioneer-se-e8tw-preview-pioneer-shooting-aachen-101.jpg


Sportovní sluchátka Panasonic RP-HS34E
Atraktivní a vodě odolná sluchátka s kabelem Panasonic RP-HS34E pro tradiční i sportovní využití jsou k dispozici v několika barevných provedeních. Díky speciálnímu klipu drží pevně v uších a nespadnou ani při běhu. Konstrukce s kabelem vedeným za uchem zajišťuje pohodlné použití právě při sportu. Vyberte si oblíbenou barvu, která se hodí k vašemu sportovnímu outfitu.
Cena: 249 Kč

hs34e-v-1.jpg

Velká sluchátka přes uši

Bezdrátová Hi-Res sluchátka Pioneer SE-MS7BT
Precizně zpracovaná a pohodlná uzavřená sluchátka, která tvoří cenově atraktivní vstupní bránu do světa zvuku označovaného jako Hi-Res. Jsou připravena odpovídajícím způsobem přehrát i vysoce kvalitní Hi-Res nahrávky, které jsou uloženy v kvalitě přesahující standard používaný pro ukládání hudby na CD. Podporují audio standard Qualcomm® aptX™, jenž vychází vstříc přehrávání hudby ve vysoké kvalitě.
Cena: 3 690 Kč

Bose QuietComfort 35 II s potlačením okolních ruchů
Bezdrátová sluchátka Bose QuietComfort 35 II jsou legendou. Kromě vynikajícího zvuku a velmi výrazného potlačení okolních ruchů podporují nově také hlasovou rozšířenou realitu. Sluchátka poznají nejen vaši lokaci, ale také směr, kterým se díváte. To otevírá řadu možností nejen pro navigační účely. Baterie zajišťuje nepřetržitý provoz na jedno nabití až po dobu dvaceti hodin.
Cena: 8 790 Kč

Panasonic HTX90N
Bluetooth sluchátka v klasickém provedení na uši se systémem aktivního odrušení okolních ruchů za velmi atraktivní cenu. Vyznačují se „moderním retro stylem“, který v kombinuje nadčasové prvky s tradičním designem. Výborně se hodí pro poslech na delších cestách, baterie jim zajišťuje energii až na 24 hodin nepřetržitého přehrávání se zapnutým aktivním tlumením okolního hluku.
Cena: 3 990 Kč

beyerdynamic Aventho Wireless – přizpůsobí reprodukci sluchu uživatele
Tato uzavřená sluchátka jsou vrcholným výsledkem vývoje zvukových inženýrů z německého Heilbronnu. Zvuk zajišťují oceňované měniče Tesla a bezdrátová verze Wireless nabízí unikátní možnost optimalizace zvukových vlastností pro každého individuálně. Uživatel poslechovou zkouškou sám určí, která frekvenční pásma vnímá silněji a která naopak méně. Po absolvování tohoto osobního testu sluchu je upraven ekvalizér sluchátek beyerdynamic Aventho Wireless tak, že zdůrazní frekvence, v nichž má uživatel sluchový propad a naopak.
Cena: 11 490 Kč

Bluetooth reproduktor

Bose SoundLink Micro – malinký reproduktor s velkým zvukem
Hudba v dlani, malý a odolný – tak by se dal charakterizovat tenhle Bluetooth reproduktor. Je testován tak, aby odolal ponoření do mýdlové, chlorované, a dokonce slané vody. Bezstarostný poslech na pláži umožňuje také jeho prachotěsné provedení. Kromě toho je připraven na obě strany teplotních extrémů – na vysoká horka v létě i mrazy v zimě na horách. Jak je u Bose zvykem, zvukové vlastnosti reproduktoru v oblasti hlasitosti, čistoty reprodukce i výrazných basů předčí očekávání posluchačů při porovnání jeho velikostí.
Cena: 2 990 Kč

soundlink-micro-bluetooth-speaker-1832-13.jpg

Styl nade vše – Loewe klang m1
Elegantní a kompaktní Bluetooth reproduktor, který se vyznačuje excelentním zpracováním a praktickým koženým poutkem. Klang M1 je ideálním společníkem ve spojení s vaším telefonem, tabletem nebo laptopem a díky Bluetooth rozhraní si snadno budete přehrávat svou oblíbenou hudbu. A to jak k práci, tréninku nebo na cestě.
Cena: 4 200 Kč

Zvukový límec
Bose SoundWear Companion
Zvukový límec od Bose, který je vyroben z pohodlného silikonu. Kromě samotných reproduktorů má napříč konstrukcí vestavěny speciální zvukovody. Díky tomu si uživatel vychutná i při tichém poslechu plný zvuk včetně výrazného basového základu.

Cena 7 990 Kč

Party audio systém

Panasonic SC-UA30
Kompaktní přenosný audio systém se silným zvukem, aplikací typu jukebox pro výběr hudebního playlistu a zdířkami pro dva mikrofony, které využijete pro karaoke nebo moderování večera. Doma ho využijete celoročně jako tradiční prostředek k poslechu hudby a při zahradní party vyprodukuje mohutný zvuk s výraznými basy, který zvedne k tanci všechny přítomné.

Cena 5 490 Kč

panasonic-180sound--btaudiolink-hq.jpg

panasonic-ua30-max-juke-app-hq.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.