Vynikající Zenbook 14 OLED

Publikováno: 16. prosince 2022 | autor Redakce
zenbook-14-oled-ux3402-product-photo-2b-ponder-blue-web-06.jpg

Když jsme si po dlouhé době vypůjčili od společnosti ASUS notebook, o kterém jsme slyšeli mnoho chvály související s jeho skladností, výkonem a hlavně reprodukcí barev, řekli jsme si, že by se mohl fotografům a videotvůrcům hodit. Jaký je doopravdy?

 

Nejtěžší rozhodnutí na každém začátku u takovéhoto už od pohledu vynikajícího přístroje je, odkud a čím začít. Drželi jsme se tedy po celou dobu testu myšlenky, že máme v ruce pomocníka akčních i hodně cestujících tvůrců statického i pohyblivého obrazu. Myšlenka to byla evidentně správná. Jedná se o pomocníka s velmi širokým využitím.

zenbook-14-oled-ux3402-product-photo-2b-ponder-blue-web-07.jpg

Design a výdrž

Trochu jsem se na recenzování předem připravil. Je to poprvé (pokud si dobře pamatuji), co jsme drželi v ruce přístroj testovaný proto, aby splňoval náročné americké vojenské standardy, konkrétně MIL-STD-810G (ta byla vydaná 31. října 2008 jako úprava původní „F verze“ z roku 2000. Z ní lze vyčíst (když to napíšu ve zkratce), že přístroje, které podle ní projdou, vynikají (mimo jiné) maximální odolnosti a spolehlivostí, o výrazných omezeních vlivu na životní prostředí nemluvě.

zenbook-14-oled-ux3402-product-photo-2b-ponder-blue-web-06.jpg

Když si totiž tento notebook vyjmete ze zajímavě konstruované transportní krabice, kdy vám otevírání víka přístroj zvedá tak, abyste ho mohli dobře a rychle uchopit, zjistíte, že držíte v ruce lehkou ostrou břitvu v matné modrošedé barvě, se kterou si díky malé váze můžete „hrát“ jednou rukou a při jejím otevření se na vás rozzáří jasný a perfektní displej, jehož OLED kvalita je naprosto markantní.

Při otáčení a pohledech z boků zaznamenáte velký počet diskrétně ukrytých konektorových zdířek naznačujících až neuvěřitelné možnosti konektivity. Mimochodem, když jsme u těch pohledů z boků, monitor tohoto notebooku se vyznačuje nezkresleným obrazem a čistotou barev i z náročných pozorovacích úhlů, což každý fotograf zvyklý na častou práci v kombinaci notebook + grafický monitor výrazně ocení.

asus-dsc5349-copy.jpg

Superlativní výkon

V designově krásném tenoučkém těle se navíc skrývá procesor AMD Ryzen 5 a 16 GB RAM. Znalci ocení, že procesor je doplněn grafikou AMD Radeon Graphics. Jak jsme už od počátku tušili, tento notebook se pyšní vynikající konektivitou v podobě Wi-Fi 6, Bluetooth 5.2 a nejrychlejším NVMe SSD diskem.

asus-dsc5351-copy.jpg

Mnozí uživatelé si určitě zamilují zvukový výkon kvalitních reproduktorů certifikovaných u Harman Kardonu (tuto značku známe z řady ocenění EISA), takže vás třeba hudba při mnohahodinové práci bude ještě více bavit. Nemluvě o chvílích odpočinku a zábavy s tímto povedeným přístrojem.

Pojďme ale na displej

O využití OLED technologie u monitorů a notebooků se obecně vedou poměrně velké diskuze. Že je ale tento systém všude a zaznamenává úspěchy i v noteboocích, je nesporně zásluha živých a jasných barev, které ale nejsou „přeřvané“, jak se o to pokouší mnozí výrobci smartphonů. Zenbook 14 OLED se snaží o věrnost barevného podání a evidentně se mu to daří. Jeho barvy jsou navíc přesnější než u většiny LCD.

asus-dsc5352-copy.jpg

Když půjdete do specializovaného obchodu, doporučujeme si vyzkoušet dva notebooky vedle sebe, jedem s LCD a druhý s OLED. Byť bude mít LCD obrazovka deklarovaných 100 % RGBs, uvidíte, že tento OLED s výrobcem garantovaným 100% pokrytím DCI-P3 ji hravě překoná. Pokud jsme testovaný notebook na začátku nazvali krásnou ostrou břitvou, ještě teď doplňme, že tato navíc nepostrádá stejně ostrý obraz. Zkoušeli jsme i pro fotografy tolik důležitý kontrast při různých hodnotách jasu a musíme konstatovat, že ho drží perfektně i při nízkých hodnotách jasu.

Fantasticky vychází černá, tu doporučujeme při případné návštěvě obchodu vyzkoušet, určitě přesvědčí každého foto- i videografa. S tím souvisí ještě jedna v současnosti hodně diskutovaná vlastnost – OLED obrazovky obecně vyzařují méně modrého světla a tato je certifikována známou německou zkušebnou TÜV Rheinland. Váš zrak bude ještě dokonaleji chráněn. Úplně nakonec při hodnocení displeje nezapomeňme na skutečnost (ocení ji nejen fandové videa a her), že obraz „nenačapáte“ rozmazaný – notebook má totiž velmi rychlou odezvu.

asus-dsc5355-copy.jpg

Ach ta konektivita

Současnost ji žádá, to je nesporný fakt, ale deset připravených otvorů v součtu na obou bocích tohoto štíhlého přístroje nás pozitivně překvapilo. ZenBook 14 OLED nabídl vlastně komplet I/O porty, včetně HDMI a USB 3.2 Gen 2 typu A.

K dispozici je také výkon skrze dva porty USB-C, které podporují rychlé nabíjení, 4K externí displeje a přenos dat až 40 Gb/s. Pro snadný přenos dat z mobilních zařízení jsme dokonce našli čtečku karet microSD. Chcete víc? Nenajdete.

asus-dsc5358-copy.jpg

Spousta energie a spolehlivost

Baterie tohoto lehkého a skladného notebooku, který se perfektně hodí na jakékoli cestování, je navíc naprosto bezkonkurenční. Jinými slovy, když si zapomenete nabíječku a náhradní zdroj a vydáte se do hor, vydrží vám celý den a ráno můžete pokračovat. Výrobce uvádí výdrž 22 hodin a nám se upřímně nepodařilo ho po dvou dnech práce pořádně vybít.

Navíc má hodně rychlé dobíjení, takže dle našeho odhadu jste za půlhodinku na polovině úplně vybité baterie… Ano, kvalitní baterie a možnost jejího rychlého dobití jsou známkou spolehlivosti, která je pro spoustu z nás nutností. V úvodu jsme navíc citovali náročný vojenský standard, tedy testy, kterými musel projít, aby dostal příslušné razítko.

asus-dsc5360-copy.jpg

Neházeli jsme s ním, to opravdu ne, ale původním oficiálním testům věříme, že se „nedají koupit“, a tak by vás v tomto případě neměl překvapit pád či silné otřesy, dlouhodobé vlhko ani velké rozdíly teplot – takže s lehkým batohem hurá do Afriky či Amazonie.

Závěrem

S testovaným přístrojem, který se u nás prodává zhruba za 26 tisíc korun, se v principu nemusíte bát vyrazit kamkoli a zobrazit cokoli. Není to nadsázka. Váží necelých 1,4 kg, v batůžku bude neviditelný, protože se svou tloušťkou 1,7 cm nezabere vůbec nic a po otevření vás odmění super výkonem po neuvěřitelně dlouhou dobu díky velmi silné baterii.

Připojit ho lze k čemukoli, takže mu nemůžeme dát nic jiného než jedničku, hlavně kvůli obrazovým schopnostem. Hodí se pro fotografy, video, hry i zábavu. Je to fajn supervýkonný univerzál.

Poznámka redakce:

Abychom byli úplní a důslední, a kdyby se přeci jenom stalo něco neočekávaného, tak v České republice perfektně funguje technická podpora a servis ASUS. Stačí kliknout a vyplnit jednoduchou žádost s číslem produktu.


Celý článek najdete v prosincovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.