Výborná Světla do kapsy: Nanlite Pavotube II 6c a Litolite 5c

Publikováno: 7. června 2022 | autor Redakce
dsc02927.jpg

Společnost Nanlite vyrábí celou řadu LED světel pro nejrůznější využití. Nedávno jsme si představili větší LED světla s poměrně vysokým výkonem. Dnes se podíváme na opačnou stranu nabídky.

Ne vždy potřebujeme vysoký výkon. Někdy jsou důležitější kompaktní rozměry nebo nízká hmotnost. Řeč bude o Nanlite Pavotube II 6c a Nanlite Litolite 5c. Dvě skladná světla plná výkonu a užitečných funkcí.

dsc02916.jpg

Nanlite Pavotube II 6c

V minulosti jsem využíval několik tyčových LED světel. Oblíbil jsem si jejich formát, ale u každého mi vadil fakt, že se mi světlo nevešlo do batohu. Pavotube II 6c mě zaujalo hned při uvedení na trh, protože díky rozměrům 25 × 3,9 × 3,8 cm se bez problému vejde do menší brašny.

dsc02905.jpg

Příjemná je i celková hmotnost 260 g. Kromě toho se mi líbí zakulacený tvar vnějšího plastu, který má širší rozptyl světla a působí také jako difuzér. Součástí balení je transportní pytlík, popruh na zápěstí, kabel USB-C a tři malé kovové destičky.

Nanlite Litolite 5c

U tohoto světla jsou rozměry opravdu miniaturní, a to 10,8 × 2,2 × 6 cm. Hmotnost ještě příjemnější, pouhých 138 g. Litolite 5c vytváří koncentrované přímé světlo, pocitově tvrdší. V případě že to není náš záměr, je součástí balení i silikonový difuzér, který se na světlo dá snadno navléknout. Kromě toho je součástí balení polstrované pouzdro a kabel USB-C.

dsc08669-1.jpg

Ovládání obou světel je prakticky totožné. Jedno tlačítko světla vypíná i zapíná. Tlačítko MODE umožňuje přepínat mezi jednotlivými režimy. SWITCH mění položky uvnitř jednoho režimu a díky tlačítkům + a – se přidává nebo ubírá intenzita zvoleného režimu, případně se mění efekty. Navigace v menu je velmi snadná a intuitivní.

Výkon obou světel dost závisí na nastavené teplotě světla. U Pavotube II 6c je to zhruba 700 lx na 0,5 m. Světlo Litolite 5c je díky hustšímu osazení LED diodami intenzivnější a jeho výkon je zhruba 2200 lx na 0,5 m. Věrnost podání barev je u obou světel vysoká (CRI 95, TLCI 97). V režimu CCT lze v obou případech měnit teplotu světla mezi 2700 a 7500 K.

dsc08931-3.jpg

V režimu HSI jde nastavovat intenzitu (0–100), odstín barvy (hue, 1–360) a saturaci barvy (0–100). To ve finále umožňuje nakombinovat až 36 000 barev.

U obou světel lze využít 15 nastavitelných speciálních efektů – od blesků paparazzi přes efekt bouřky, svíček, vadné žárovky až po imitaci policejních světel nebo diskotéky.

Pavotube II 6c má na každém konci magnet a snadno se přichytává na kovové předměty. Litolite 5c má jeden magnet na zadní části. To výrazně usnadňuje práci v terénu, když člověk improvizuje.

dsc02918.jpg

Baterie jsou v obou světlech zabudované. U Pavotube II 6c nabízí kapacitu 2200 mAh umožňující svítit až hodinu na plný výkon. U Litolite 5c je kapacita 2400 mAh, která umožňuje svítit na plný výkon až 90 minut. Dobíjení baterií pomocí konektoru USB-C je dobrá volba, neboť nabíječku USB-C dnes u sebe míváme i kvůli jinému příslušenství. V případě, že není kapacita baterií dostatečná, není problém světla napájet přes konektor USB-C jakoukoliv powerbankou (s výkonem alespoň 5 V a 2 A). Nanlite případně také nabízí přídavný držák, který má v sobě extra baterii.

Na obou světlech také najdeme standardní stativový závit, takže se dají snadno přidělat na nejrůznější držáky. U Litolite 5c je součástí balení držák do sáněk blesku foťáků, což je v kombinaci s nízkou váhou a malými rozměry celkem šikovné.

dsc02920.jpg

Pavotube II 6c má v sobě zabudovanou 2,4GHz Wi-Fi a Bluetooth. Dá se ovládat na dálku buď dálkovým ovladačem Nanlite WS-RC-C1, nebo mobilní aplikací Nanlite. Litolite 5c v sobě má jen Bluetooth a může se ovládat na dálku jen mobilní aplikací. Obě světla umožňují update firmwaru pomocí konektoru USB-C.

Nanlite pro světla nabízí řadu příslušenství. Za zmínku stojí podvodní pouzdra, ministativy nebo pro Pavotube II 6c voštiny, umožňující ovládat směr světla.

Obě světla používám při focení nebo při natáčení jako doplňková hlavně kvůli možnosti nastavení prakticky jakékoliv barvy světla. Využít je také lze při focení nebo natáčení při nízké hladině osvětlení, kde síla těchto světel stačí k tomu, aby světlo bylo dominantní. Rovněž se často hodí při focení produktů či různých detailů a v poslední řadě také pro kreslení světlem v noční fotografii.

Každé z těchto dvou světel se díky rozměrům bude hodit na něco jiného. Jestli hledáte skladné a výkonné LED světlo, určitě nezapomeňte na Nanlite Pavotube II 6c a Litolite 5c při vašem výběru, mile vás překvapí.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.