Vlajková loď Xiaomi 12 Pro – recenze smartphonu

Publikováno: 8. června 2022 | autor Redakce
xiaomi-12-pro-renders-blue-1.jpg

Jak jsem se zmínil již ve předchozí praktické workshopové reportáži s Janem Šibíkem, měl jsem možnost si důkladně zafotit s tímto aktuálně nejvyšším a nejlepším smartphonem značky Xiaomi.

Společnost ale oznámila poslední den letošního března příchod celkem tří těchto vlajkových smartphonů: Xiaomi 12 Pro, Xiaomi 12 a Xiaomi 12X, takže český zákazník si má opravdu z čeho vybrat.

xiaomi-12-pro-renders-black-1.jpg

Pusťme se hned do kvalitního focení a natáčení s novou technikou

Jak jinak, že? Poté co mě Honza Šibík naučil držet smartphone jednou rukou v horizontální poloze a umožnil mi tak pokoušet se kopírovat jeho profesionální přístup k focení, padl mi tento štíhlý a vysoce elegantní fotomobil do ruky a já mohl začít využívat jeho unikátních technologií.

Xiaomi 12 Pro totiž obsahuje hned tři nejmodernější 50Mpx fotoaparáty se špičkovým velkým hlavním senzorem Sony IMX707 1/1,28", který by měl být dalším pokračovatelem loňského úspěšného typu Sony IMX 700.

Kvalita špičkových foťáků

Každopádně tento krok Xiaomi velmi chválím a cítím v něm záruku a další cestu k ještě vyšší kvalitě. Společnost tak pravděpodobně na určitý čas opustila spolupráci se Samsungem (jde o mou domněnku, neberte mě za slovo prosím), jehož senzory byly ještě vybaveny smartphony řady Xiaomi 11.

Nový snímač Sony je schopen zachytit velké množství světla a přináší pokročilé zobrazovací schopnosti s vyšší rychlostí ostření a přesností barev. Kolegové z mobilního panelu EISA říkají, že je více „zážitkový“, čemuž lze i s ohledem na velký důraz na video stoprocentně věřit. Výkon procesoru je mimochodem mnohem větší než u iPhone 13 S.

xiaomi-12-pro-renders--3colors.jpg

Dovoluje totiž smartphonu Xiaomi mimo jiné daleko vyšší rychlost zpracování obrazu, a tudíž i mnohem lepší výsledné snímky pohybujících se objektů, což je aktuální trend, který sledujeme u všech výrobců bezzrcadlovek.

A jsme u nočního focení

Je jasné, že hlavní výhodu tohoto senzoru – možnost kvalitního fotografování při slabém osvětlení – Xiaomi 12 Pro bohatě využívá. Všimněte si třeba kvalitní kresby a zajímavých detailů na snímcích Jana Šibíka, které mi poskytl coby hlavní tester nové řady této značky u nás.

32-mobil.jpg

Novou kvalitu a další důležité vlastnosti, které Xiaomi 12 Pro má, neprodukuje jen senzor. Není překvapením, že vývojáři doslova napěchovalo Xiaomi 12 Pro spoustou nejkvalitnějšího hardwaru, včetně SoC Snapdragon 8 Gen 1, LPDDR5 RAM a úložiště UFS 3.1. Tento špičkový stroj má navíc 6,73″ displej s obnovovací frekvencí 120 Hz, vzorkovací frekvencí dotyku 480 Hz a rozlišení 1440 × 3200 pixelů.

Má zajímavé zakřivení podél dlouhých okrajů, kvalitní zadní desku a snímač otisků prstů na displeji. Pro focení a natáčení při slabém světle vlastně nic nechybí, že?

Bez nového softwaru by se ale tak kvalitně nefotilo

Vedle výše zmiňovaného hardwaru přináší Xiaomi 12 Pro také vylepšené proprietární AI algoritmy. Tyto inovace uživatelům usnadňují zaznamenání obrazu i při slabém osvětlení nebo u pohybujících se objektů. Systém Xiaomi ProFocus inteligentně identifikuje a sleduje objekty, čímž zabraňuje rozmazání a rozostření záběrů pohybujících se nebo zahalených objektů.

Mezi vylepšení patří také funkce automatického ostření na oči a obličeje, kterou moc dobře známe z moderních digitálních fotoaparátů. Funguje skvěle, s radostí a s velmi pozitivními výsledky jsem to sám vyzkoušel. Systém Ultra Night Video navíc využívá proprietární algoritmy Xiaomi k nahrávání videa i při extrémně slabém osvětlení.

Ještě k displeji

Xiaomi 12 Pro je vybaven špičkovým 6,73″ WQHD+ displejem, který pro maximální energetickou efektivitu využívá funkci AdaptiveSync Pro k inteligentnímu nastavení dynamického LTPO displeje mezi 1 Hz a 120 Hz dle zobrazeného obsahu. To zní velmi zajímavě a v praxi to výrazně šetří baterii.

Hlavně klid, máte čas na kvalitní snímky a video

Pohodu při focení a natáčení umožňuje také dobrá baterie. Aby se neřeklo, v Xiaomi navíc vložili do tohoto přístroje 4600mAh baterii, která podporuje 120W nabíjení kabelem a 50W bezdrátové. Mimochodem, Xiaomi 12 Pro prý dokáže bezdrátově dobíjet i jiná zařízení až 10 W. Od toho je tu Chip Surge P1. To jsem ale nezkoušel.

31-mobil.jpg

Kvalita ze všech stran

Vedle již zmíněných tří zadních 50megapixelových má Xiaomi 12 Pro ještě 32Mpx přední foťák na kvalitní selfíčka. Ty já nemusím, ale instagrameři ho uvítají s velkým úsměvem. O vynikající světelnosti f/1,9 se zmiňuji velmi rád a skutečnost, že Xiaomi 12 Pro nemá specializovaný zoomový objektiv, mi vážně vůbec nevadí.

Stejně to většinou u smartphonů nejsou ty pravé zoomy. Namísto specializovaného zoomování zvláštní kamerou (normálně přibližujete stejně) určitě mnozí z nás včetně mě uvítali možnost tvorby vysoce kvalitních portrétů a ultraširokoúhlých záběrů, kterých jsem se nemohl nasytit i při natáčení videa.

Video má super ozvučení

Natáčíte, stahujete či přehráváte filmy? Zvuk váš filmový zážitek samozřejmě umocňuje. Řada Xiaomi 12 je vybavena technologií Sound by Harmon Kardon s tím, že je u těchto přístrojů deklarována i technologie Dolby Atmos, která dodává (dle výrobce) prostorový zvuk s bohatými detaily, čistotou a realističností.

Mně se vytvářený zvuk líbil moc, i když nejsem hi-fi odborník. Xiaomi 12 Pro má čtyři reproduktory, z toho dva výškové a dva basově, takže k natáčenému videu je vám nabízen vyvážený kvalitní stereo zvuk.

Závěrem

Když shrnu svou směs praktických zážitků, studia materiálů a nabídky vlastnosti uvnitř přístroje s tím, že jsem pro focení většinou využíval manuálního režimu (občas s preferencí clony), tak konstatuji, že tento přístroj udělal další obrovský krok k vyšší kvalitě výsledného obrazu.

Snímky jsou i za slabého osvětlení ostré jako břitva, ovládání rychlé a snadné, výdrž baterie obdivuhodná – a to jsem se k řadě dalších vymožeností při testování vůbec nedostal. Na tento smartphone si rychle zvyknete a nebudete se ho chtít pustit.

Cena a dostupnost

Xiaomi 12 Pro je k dispozici na našem trhu od 31. března 2022 ve variantě 12 GB + 256 GB za 27 999 Kč.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.