V akci se Sony Alpha 7R V

Publikováno: 4. prosince 2022 | autor Redakce
a9208620-102.jpg

Obdržel jsem zvláštní mexickou pozvánku. Jak jsem později na místě v pražské Grébovce zjistil, nejednalo se o mexickou svatbu, ale o kreativní a hodně barevné představení dalšího pokračovatele (či pokračovatelky) úspěšné řady 7. Je zcela evidentní, že se Sony tohoto oblíbeného fenoménu mezi určitou skupinou fotografické veřejnosti jen tak nevzdá.

 

1.-a7rv-body-front-view.jpg

Hned úvodem krátkého a netradičně závěrečného upozornění na velmi příjemného člena stále se rozšiřující bezrcadlovkové rodiny Sony upozorňuji, že ho už „má v práci“ jeden z našich známých externích kolegů, na jehož obsáhlejší hodnocení se spolu s vámi hodně těším.

Současně bych chtěl velmi poděkovat Honzovi Tichému, který mi byl při mém úvodním krátkém focení s tímto přístrojem doslova pravou i levou rukou a někdy téměř i očima.

3.-a7rv-body-rear-view.jpg

Jak krátce shrnout nové přednosti?

Nový model Alpha 7R V jich má hodně. Přináší nový snímač 61 Mpx, ještě lepší výstup videa v rozlišení 8K, aktuálně u Sony nejúčinnější osmistupňovou stabilizaci obrazu, nový čtyřosý výklopný displej (ten jsem mimo jiné výrazně uvítal, i když jsem „hledáčkový“ a jsem rád, že k němu výrobce konečně přistoupil), vysokorychlostní komunikační funkce, výbornou ovladatelnost a dále vylepšenou přesnost automatického ostření založeného na nově vyvinuté umělé inteligenci.

Nová jednotka umělé inteligence, která byla do přístroje osazena, využívá deep learningu. Rozpoznávání objektů pomocí citované AI bylo rozšířeno o několik nových typů objektů, včetně vozidel a hmyzu.

a9208765-141.jpg

Využití zkušeností z příbuzných přístrojů

Do této nové bezzrcadlovky byly integrovány například funkce Real-time Tracking s průběžným sledováním, dále rychlejší a přesnější systém automatického ostření s velkým počtem bodů AF a širokým pokrytím nebo sériové snímání rychlostí až 10 obr./s se sledováním AF/AE.

Nechybí ani tiché snímání bez vibrací rychlostí až 7 obr./s a vysokorychlostní kontinuální snímání až 583 komprimovaných snímků RAW. Přístroj je vybaven funkcemi ostření, které podporují vysoké rozlišení, včetně funkce DMF (přímé ruční ostření) po celou dobu provozu a funkci Focus Bracketing.

a9208863-184.jpg

Nový procesor a snímač

Díky procesoru BIONZ XR a fullframovému snímači Exmor R CMOS se zadním osvitem a přibližně 61 miliony efektivních megapixelů si mimo jiné můžete nastavit citlivost od ISO 100 do 32 000 pro fotografie i video a získáte pro své fotografie široký dynamický rozsah o 15 krocích.

2.-a7rv-body-left-side-view.jpg

O videu by to byla samostatná kapitola

Každopádně tato nová 7R umí nahrávání videa 8K i 24/25 p, 4K převzorkovaného z 6,2K bez binningu, vysoce účinný kodek MPEG-H HEVC/H.265, režim All-Intra, 10bitový záznam 4:2:2 a další funkce pro vysokou kvalitu obrazu a flexibilní úpravy – takže filmování v takřka filmové kvalitě a v podstatě bez omezení…

Cena a dostupnost

Sony Alpha 7R V je v prodeji od poloviny listopadu u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za 113 990 Kč.

Za 1 den
vyjde nové číslo FotoVideo.
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.