Tokina 8 mm f/2,8 Fisheye – za málo peněz hodně muziky

Publikováno: 8. března 2023 | autor Redakce
dscf5385.jpg

Na stole mi tentokrát k testování přistál zajímavý objektiv japonské značky Tokina 8 mm f/2,8 Fisheye. Dost jsem se na něj těšil už jen proto, že je to konstrukcí rybí oko, které jsem na svých fotoaparátech Fujifilm nikdy nepoužíval. Důvodem byla především absence fisheye objektivu v nabídce této značky.

Text a foto: Jiří Štarha, Facebook

Fisheye neboli rybí oko jsou objektivy s velmi širokým úhlem záběru, v našem případě je to 180°. Už z této informace lze vyčíst, že výsledný záběr bude deformovanější, než jsme zvyklí u standardních širokoúhlých objektivů a jeho zaměření bude spíše specifické než univerzální. Využití tohoto ohniska vidím ve focení krajin, architektury, koncertů a různých kreativních záběrů.

fuji-sz8mmf2.8x-m.jpg

U mě bylo zaměření jasné, rád fotím koncerty a už delší dobu jsem si pohrával s myšlenkou obohatit koncertní soubor fotografií o pár fotek z rybího oka. Ostatně světelnost objektivu f/2,8 k focení za horších světelných podmínek přímo vybízí.

dscf0508.jpg

Pojďme se tedy na něj podrobněji podívat. Po vybalení objektivu mě velmi mile překvapilo zpracování objektivu, který je celý – až na clonu a krytky předního a zadního členu – vyroben z kovu. Sluneční clona je odnímatelná. Clonový kroužek má plynulý chod bez aretace, a to v hodnotách f/2,8–22.

Posuv clonového kroužku klade jemný odpor, což považuji za velké plus. U některých objektivů byl chod clonového kroužku příliš volný, což mělo za následek časté nechtěné změny hodnoty clony při focení. U Tokiny se vám to určitě nestane. Chod ostřicího kroužku je nastaven perfektně a není s ním problém jemně ostřit.

dscf2927-1.jpg

Pod návalem pozitivních dojmů se ale objevil problém s krytkou předního členu, která drží na objektivu jen lehce a při manipulaci s objektivem má tendenci odpadnout. Nejednou jsem našel objektiv v batohu bez krytky i přesto, že byl v batohu objektiv dobře umístěn.

Rozměry a váha jsou mi velmi sympatické. Tahle malá Tokina váží při rozměrech 52 × 59,8 mm pouhých 280 g, záda vám nestrhne a v batohu zabere minimum místa. Je také důležité zmínit, že objektiv je určen pro fotoaparáty se snímačem APS-C a je dodáván pro bajonety značek Fujifilm a Sony.

dscf4418.jpg

Objektiv jsem testoval na několika koncertech za náročných světelných podmínek. Jako první, než půjdete fotit, doporučuji nastavit si ve fotoaparátu na manuálním ostření focus peaking, protože třeba já jsem vzhledem ke svému lehce unavenému zraku nebyl schopen ostřit na otevřenou clonu. Ano, píšu to proto, že objektiv postrádá autofokus a disponuje pouze manuálním ostřením.Pro někoho to může být problém, pro jiné výzva.

Já jsem druhý případ. Focus peaking zvýrazňuje hrany v ostřené oblasti, a tak je s touto funkcí celkem snadné zaostřit. Na otevřenou clonu to chce trochu praxe a od clony f/4 už je to mnohem snazší, protože hloubka ostrosti je již dostatečně velká a proostří skoro vše. Minimální zaostřovací vzdálenost je pouhých 10 cm.

dscf5428.jpg

Co se týká ostrosti, tak ta je v cenové kategorii objektivu okolo 8000 Kč skvělá. Na cloně f/2,8 jsou kraje mírně neostré, ale při f/5,6 je již vše skvěle ostré ani vinětace není téměř patrná a krásně se dá doladit v postprodukci. Chromatická aberace je mírně patrná při cloně f/2,8 a dá se také velmi snadno odstranit v grafickém editoru.

Vše je naprosto v pořádku ve srovnání s konkurenčními objektivy. Díky technologii povrchové úpravy optických členů Super Low Reflection Multi-Coating má objektiv skvělý kontrast a barvy, které jsou syté a přirozené, takže následný postproces jde hladce.

dscf4456.jpg

Co bych mohl objektivu vytknout, je trochu výraznější podání zrna při vysokém ISO, než jsem zvyklý u objektivů Fujinon, ale to je pravděpodobně dáno i ohniskem. Chce to přesně ostřit, pak je vše v pořádku.

Co dodat na závěr? Uvažujete-li své objektivy rozšířit o rybí oko, nepotřebujete autofokus a nechcete do něj příliš investovat, tak tohle je skvělá volba. Za pouhých 8790 Kč dostanete opticky kvalitní a skvěle zpracovaný objektiv. Práce s rybím okem mě hodně bavila a myslím, že výrazně oživila mé soubory koncertních fotek. Mohu vřele doporučit.


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.