Tiskárny Canon MAXIFY GX pracují výhradně s pigmentovými inkousty

Publikováno: 26. prosince 2023 | autor Redakce
maxify-gx7040-ambient-reception-02.jpg

V jednom z předchozích článků jsme si slíbili, že se podíváme na jednu speciální kategorii tiskáren MegaTank s velkoobjemovými doplňovacími nádržkami na inkoust.

Modelová řada nazvaná MAXIFY GX si neklade za cíl produkovat co nejkvalitnější fotografie jako tiskárny PIXMA nebo imagePROGRAF, o kterých jsme psali doposud. Hlavním posláním řady MAXIFY GX je tisknout ve velkém množství černobílé i barevné dokumenty, obrázky či grafiku a tisk fotografií je řekněme okrajovou záležitostí. Z výše uvedeného by se mohlo zdát, že to bude trochu „kancelářská nuda“, opak je však pravdou – i s těmito tiskárnami se dá užít spousta zábavy.

maxify-gx7040-ambient.jpg

Jedním z hlavních poznávacích znamení, které zároveň vyplývá z jejich primárního určení, je fakt, že všechny modely v této řadě pracují výhradně s pigmentovými inkousty.

Jaké výhody pigmentové inkousty přinášejí? Předně jde o zvýšenou odolnost výtisků – zejména co se týká vlhka a vody. Zkrátka a dobře, s pigmentovým výtiskem nemusíme mít obavy z rozmazání ani v případě, když nám zmokne nebo když chceme do textu zasahovat zvýrazňovačem. Vytisknutý text i barevné obrázky se papíru zkrátka dokonale drží a ani při úplném namočení nemají tendence se rozpíjet.

Naopak nevýhodou pigmentových inkoustů je fakt, že při tisku na lesklý (foto)papír vzniká nežádoucí efekt zvaný bronzing, kdy dochází k nestejnorodým odleskům – různé části vytištěného obrázku nebo fotky odrážejí světlo pod různými úhly. Proč k tomu dochází? Je to kvůli podstatě samotného pigmentového inkoustu. Ten totiž obsahuje barvivo, které se skládá (na rozdíl od klasického dye-based inkoustu) z nerozpustných pevných částic a ty mají právě na svědomí vyšší odolnost proti vodě. Zároveň se ale při tisku inkoust nevsakuje plně do podkladu a vytváří se tak mikroskopické „hrudky“, které jsou příčinou nerovnoměrného odrážení paprsků světla.

0n3a0748.jpg

U profesionálních pigmentových fototiskáren od Canonu (řada imagePROGRAF PRO) se bronzing už během tisku redukuje vrstvou tzv. Chroma Optimizeru, což je bezbarvý lak, který zajistí uniformní a jednolitý povrch výtisku. Dalším faktem hrajícím proti fotografickému výkonu je už jen prostý počet inkoustů. Tyto tiskárny totiž pracují se čtyřmi standardními barvami – černou, azurovou, purpurovou a žlutou. Jak už víme z předešlých povídání, čím více barev, tím líp – barevně přesnější fotografie mají větší barevný rozsah, kontrast a dynamiku.

Dobře, tyto tiskárny tedy nebudou úplně pro zaryté fotografy, kteří chtějí ty „nejfoto“ výtisky. Jenže co ostatní použití? Co třeba reklamní agentury, lékařské odvětví nebo školství? Ne všude je přece požadavkem nejvyšší kvalita tisku. Mnohá odvětví mají odlišné preference – například univerzalitu použití, odolnost výtisků, vysokou rychlost, možnost fungovat v rámci skupiny uživatelů ve firemní síti, vzdálenou správu a především dnes velmi skloňovanou ekonomičnost tisku v kombinaci s obrovskou výtěžností dodávaných náplní. Právě v takových případech by mohly tiskárny řady MAXIFY GX najít své uplatnění.

Řada MAXIFY GX není jen o odolném pigmentovém tisku, nabídnou toho mnohem víc. V nabídce je aktuálně šest dvojic multifunkcí a jedna tiskárna.

MAXIFY GX1040 a GX2040

Dvě multifunkce jsou určené pro jednotlivce na home office. Veškeré ovládání a manipulace s tiskárnou se děje zpředu – od plnění inkoustů přes výměnu údržbové nádobky až po zakládání papíru do spodní kazety, takže tyto modely lze mít schované na polici či v jiných stísněnějších prostorách. Rychlost tisku je na domácí poměry výborných 15 str./min černobíle, popřípadě 10 str./min v barvě.

0n3a9514.jpg

Barevný dotykový displej pak zaručuje snadné a pohodlné ovládání a nastavování. Výhodou je plná konektivita (USB, Wi-Fi i Ethernet). Zásobníky inkoustu nabízejí výtěžnost 3000 listů černobíle i barevně. Maximální délka papíru je 355,6 mm. Tiskárny se od sebe liší pouze přítomností / nepřítomností faxu a ADF podavače pro skenování většího množství dokumentů v řadě.

0n3a9645.jpg

MAXIFY GX3040 a GX4040

Dva vybavenější modely nabízejí kromě vyšší rychlosti tisku zejména nejpokročilejší práci s potisknutelnými médii z celé řady MAXIFY GX. Kromě obligátní spodní kazety mají ještě zadní podavač pro méně ohebná média a s vyšší gramáží a plochý podavač pro tisk na silná neohebná média, jako je např. lepenka nebo karton do 0,7 mm tloušťky.

0n3a0765.jpg

Zvládnou také tisk bannerů o délce až 1200 mm. GX3040 má jednodušší černobílý podsvícený displej, jednoduché víko skeneru a nenabízí ethernetové připojení. To umí model GX4040, který disponuje navíc ještě barevným dotykovým displejem, ADF podavačem a faxem.

0n3a0759.jpg

MAXIFY GX5040, GX6040 a GX7040

Tyto modely tisknou rychlostí až 24 listů za minutu a na jedno naplnění umí vyprodukovat až 21 tisíc (!) barevných stran. Umí tisknout i bannery dlouhé až 1,2 metru. Standardně mají spodní zásuvku pro běžný papír a zadní podavač na fotopapír nebo média s vyšší gramáží.

0n3a9643.jpg

Nejvyšší model MAXIFY GX7040 skenuje pomocí ADF podavače oboustranně jedním průchodem (tzv. duplexní ADF neboli D-ADF). Dokáže taktéž faxovat. MAXIFY GX5040 je potom jednofunkční tiskárna s černobílým displejem, rozměry vhodná pro umístění do police či regálu.

Když si to shrneme

Vybrané multifunkční modely pracují s automatickým podavačem určeným pro skenování většího množství dokumentů (tzv. ADF). Některé navíc disponují i speciálním zadním plochým podavačem určeným pro tisk na tvrdá neohebná média, jako je například karton. Samozřejmostí je pohodlné ovládání pomocí barevného dotykového displeje a plná konektivita, tedy USB, Wi-Fi i ethernetové rozhraní.

Oproti mnohým fotografickým tiskárnám jsou tyto modely výrazně sofistikovanější. Dají se využít pro široké spektrum tiskových aplikací od tisku klasických kancelářských dokumentů s texty a grafy přes reklamní letáky až po bannery v atypických rozměrech. Najdou perfektní využití i ve školách při produkci nejrůznějších učebních podkladů, ve školních družinách při tisku vystřihovánek či při výrobě přání na tvrdý, špatně ohebný papír či karton.

maxify-gx7040-ambient-reception-02.jpg

Skvělé je, že u Canonu můžeme začít už ještě před samotným tiskem. Aplikace Creative Park totiž nabízí spoustu nápadů a kreativního vyžití od návrhů pro tisk blahopřání, vystřihovánek a kalendářů až po rozsáhlé trojrozměrné papírové modely. S vytvářením bannerů, plakátů nebo nejrůznějších reklamních letáků zase pomůže aplikace Poster Artist, která komunikuje přímo s tiskárnami Canon. Obojí je zdarma přístupné přes webové rozhraní.

Dostupnost a ceny závěrem

Všechny představené typy jsou na našem trhu spolehlivě k dostání za ceny rostoucí podle vybavení od cca 6900 Kč u nejnižšího typu GX 1040 až po necelých 15 tisíc korun u MAXIFY GX7040.


Celý článek najdete v prosincovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv12-23-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.