Testovali jsme Fujifilm Instax Mini 70

Publikováno: 1. června 2017 | autor Redakce
Fujifilm Instax Mini 70

V případě tohoto přístroje se jedná o střední třídu v nabídce instantních přístrojů od společnosti Fujifilm. Funkčně se od sebe moc neliší, zásadní rozdíl je pouze v designu − Instax Mini 25 má spíše dětský vzhled, naopak Instax Mini 90 sází na styl s výrazným objektivem a hlavně má vlastní baterii, což je velká výhoda, protože u 25 a 70 jsou použity poměrně drahé a specifické baterie CR2.

Zacházení s tímto fotoaparátem je jednoduché, zvládne to opravdu každý. Stačí vložit kazetu s papíry a můžete fotit. Foťák nemá žádný displej nebo paměť a používání tak připomíná staré, klasické kompakty na film nebo spíše polaroidy, které zná hlavně starší generace, ale tenkrát je kvůli vysoké ceně neměl každý. Díky jednoduchému tělu s minimem elektroniky (jediná elektronika je blesk a motor na vysouvání fotek) se jedná o poměrně odolný přístroj a nemusíte se bát jej dát ani dětem na školní výlet. Velikost fotografií je 62 × 46 milimetrů a kvalita není nijak působivá, ale to vůbec nevadí. Instax cílí na něco úplně jiného, na profi fotky jsou tu jiné přístroje, zde je předností okamžitá fotografie, kterou zvládne každý, a zábava s tím spojená, to vše za velmi rozumnou cenu. Instax hodíte do batohu a nebojíte se o displej, vyčnívající blesk nebo objektiv. A pokud nedejbože foťák ztratíte, nepřijdete o žádné fotografie jako v případě přístroje s paměťovou kartou, kde většinou máte i několik gigafotek, jejichž ztráta hodně zamrzí.

Jedinou možností, jak se dívat na to, co fotíte, je malý hledáček. Vpředu je zase malinké zrcadlo, které vám usnadní určit, kam míří objektiv při focení selfie. Na spodní straně samozřejmě nechybí závit pro stativ. Samospoušť má standardně celých deset sekund. Počet fotografií a vybraný program nám jednoduše zobrazuje malinký černobílý displej. Na výběr jsou tři fotografické módy: krajina, makro a selfie.

Blesk je dostatečný a při fotografování v místnosti dobře doplňoval slabší osvětlení. Přesně pro tyto akce je jako dělaný, na skupinové fotky či portréty, na které si pak můžete psát vzkazy anebo si je nechat podepsat. Kazeta s náhradním papírem stojí zhruba 220 korun, takže jedna fotka vyjde na 22 korun. Což podle mě není málo, ale pokud si vzpomínám, někdy před dvaceti lety vycházela cena za fotku z polaroidu podstatně na víc, a přesto se těšil velkému úspěchu. Koupit můžete různá alba, která jsou uzpůsobená pro velikost fotek z Instaxu.

Vložení kazety s fotopapírem je velmi jednoduché. Kazetu vložíte do těla foťáku, po zapnutí vyjede nejdříve fólie a počítadlo se nastaví na 10. Při focení dopadá světlo přes čočku přímo na papír v těle foťáku, takže při náhodném otevření minimálně vrchní papírek znehodnotíte, podobně jako dříve kinofilm. Fotka vyjede hned, ale dalších asi 60 sekund trvá, než vybledne.

Fujifilm Instax Share SP-2

Pokud si nechcete pořizovat další foťák, a přesto se vám malé fotky líbí, nabízí Fuji malou přenosnou tiskárnu Instax Share SP-2 (pro mě zajímavější).Tiskárna je lehká a ovládá se čistě přes aplikaci v mobilním telefonu. Je kompatibilní se stejným formátem kazet a má vlastní baterii, kterou nabijete přes USB za hodinu. Aplikace je určena pro telefony s Androidem a iOS. Po zapnutí tiskárny se vám zobrazí wi-fi síť (kterou si můžete i zaheslovat), do níž se připojíte automaticky, spustíte aplikaci v telefonu nebo tabletu a jedním kliknutím odešlete do tiskárny. Kvalita fotek se mi líbila mnohem víc z tiskárny, což je dáno kvalitou fotografie, navíc mi vyhovuje možnost si fotku před tiskem prohlédnout a upravit. Zboku má ještě tiskárna tlačítko pro opakovaný tisk, pokud chcete danou fotografii tisknout vícekrát, a indikátor stavu baterie s počítadlem vytištěných fotek v podobě svítících teček, které postupně zhasínají, jak papír ubývá.

Vítek Wagner


Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.