Test objektivu Tamron 50–400 mm f/4,5–6,3 Di III VC VXD pro Sony E

Publikováno: 15. října 2022 | autor Redakce
a067-style-20220517.jpg

Tuhle novinku mezi nejkrásnějšími objektivy vyskytujícími se aktuálně na našem trhu jsme nemohli minout. Vlastně jsme byli první, komu tento velmi milý a hlavně opravdu extra výkonný objektiv přistál na stole.

Je to pokaždé zvláštní pocit otevírat originální balení ještě s malými pomocnými lístky s japonskými nápisy, zabaleno s důrazem na perfektní servis. Ale přestaňme jásat a pojďme pracovat. Tento objektiv je na pořádnou práci dobře připravený…

a067-sideview-20220517.jpg

Ptáme se nejdříve Jirky Jireše: Tak jaké byly tvé první dojmy, Jiří?

Nechci moc přehánět, ale strašně jsem se na něj těšil. Tamronu se totiž povedlo výrazně rozšířit řadu fullframových objektivů s 67mm filtrovým závitem a dostat se na celkové pokrytí rozsahu těchto objektivů od 17 do 400 mm. Jednotný závit je super při používání filtrů na více objektivech.

Navíc se opravdu jedná se o model, představující zcela novou kategorii vysoce výkonných ultrateleobjektivů se zoomem, určených pro bezzrcadlovky. Vybalování probíhalo doslova s třesoucíma se rukama. Je na svůj rozsah velmi skladný a lehký. Klidně bych ho doporučil i jemným ženským rukám, prostě se k malé bezzrcadlovce velmi hodí.

a067-topside-20220517.jpg

Fajn, ale co s tímto zajímavým rozsahem chceš fotit?

Vlastně skoro všechno. Je to velmi všestranný rozsah, rozšiřuje možnosti objektivů 100–400 mm, přitom není velikostně větší a současně zachovává širší úhel záběru a má větší rozsah zoomu (díky kratšímu počátečnímu ohnisku 50 mm), takže vlastně spousta plusů.

Navzdory vysokému poměru zvětšení (osminásobný zoom!) má díky efektivnímu vnitřnímu uspořádání speciálních optických členů zajištěnu velmi špičkovou kvalitu obrazu v celém rozsahu zoomu 50–400 mm, o čemž jsem měl možnost se důkladně přesvědčit.

Přesvědčit? Jak?

Jednoduše, vzal jsem ho několikrát ven. Období přechodu léta do podzimu bylo roztodivné, občas mlha a vlhko, přeháňky a někdy i návrat letního slunce, takže krajinky a kopce v Brdech a vůbec typicky české wildlife. Tamron 50–400 mm f/4,5–6,3 Di III VC VXD totiž výborně a rychle ostří. Je vybavený lineárním zaostřovacím motorem VXD, který je známý svým rychlým, přesným a tichým zaostřováním.

a067-with-tripod-mount-220517.jpg

Když fotíte zvěř (já srnce a daňky), je ideální vlézt někomu na posed a jste-li zticha, objektiv vás určitě neprozradí. Dále má tato příjemná hračka asi hodně propracovaný mechanismus stabilizace obrazu VC. Ten nabízí spoustu možností fotografování a natáčení videa na velké vzdálenosti a ve velkém rozsahu. Není to jen na krajinky, můžete fotit i hodně zblízka.

Umožňuje při počátečním ohnisku 50 mm zaostřování na nejkratší vzdálenost (25 cm) a zvětšení až na polovinu životní velikosti (1:2), můžete si tak užít i makro nebo jakékoli snímání detailů. Nezapomeňte, že s tímto objektivem lze také fotit sport. Znovu opakuji: jeho motor s lineárním ostřením je vynikající (dva moduly VXD), přesně zaostřuje na blízké i vzdálené objekty a nabízí vylepšené sledování AF.


Hlavní vlastnosti

  • Formát: full-frame (24 × 36 mm)
  • Světelnost: 4,5–6,3
  • Typ a využití: širokorozsahový zoom pro focení a natáčení krajiny, portrétů, sportu, zvířat, wildlife atd.
  • Optická stabilizace: ano
  • Filtrový závit (průměr): 67 mm
  • Zaostřování: automatické/manuální
  • Bajonet: Sony E
  • Max. ohnisková vzdálenost: 400 mm
  • Min. ohnisková vzdálenost: 50 mm
  • Cena: 35 490 Kč

Zamiloval ses? Samé superlativy… Co ti na něm vadilo?

Hlavně mi vadilo, že jsem si ho nemohl nechat napořád. Fotil bych s ním i části svateb, na které už mám objednávky, hlavně v exteriérech a za špatného počasí, jež se dá na podzim očekávat. Je výborně utěsněný, má ochranu proti stříkající vodě a robustní utěsněný plášť.

Snad jediné, na co jsem si zase po čase zvykal, je zámek zoomu. Můžete si nastavit a zamknou jakékoli ohnisko. Jednou jsem si omylem zamkl a zapomněl na to a snažil se… moje slabina, no.

a067-zoom-lock-switch-20220624.jpg

Ještě ke stavbě objektivu

Obsahuje nejen optické členy XLD zabraňující chromatické aberaci a dalším optickým vadám, ale i členy LD, které jsou vyrobeny ze speciálních optických skel s extrémně nízkým rozptylem světla a efektivně kompenzují barevnou vadu. Dále má povlak BBAR, který zabraňuje odrazu a rozptýlení světla dopadajícího na povrch předního členu.

Eliminuje tak ztráty jasu a kontrastu, což ve výsledku zabraňuje vzniku tzv. „duchů“. Nechybí ani asférické čočky ASL, což jsou hybridní asférické prvky, opravující typické aberace zoomových objektivů, a je potažen fluoridovým povlakem trvale chránícím přední čočku před mastnotou, vodou a nečistotami, které tím pádem nepřilnou k povrchu.

Jak již bylo zmíněno v úvodu, můžete spolu s ním využívat různé typy filtrů (ND, CPL, přechodové, UV) o průměru 67 mm, což je relativně univerzální průměr předního členu, shodný s většinou ostatních objektivů Tamron pro bezzrcadlovky.

a067-zoom-extend-topside-20220517.jpg

Pozor, je tu Tamron Lens Utility

Už jste asi o tomto servisu slyšeli, psali jsme o něm v některém z minulých vydání. Na objektivu najdete schovaný port. Nový software byl vyvinut speciálně pro konfiguraci kompatibilních objektivů. Tamron Lens Utility lze ovládat pomocí počítače připojením objektivu přes USB-C.

Fotografové a videonadšenci tak mohou prostřednictvím objektivu volitelně přizpůsobovat funkce a aktualizovat si firmware. Pomocí individuálního nastavení lze objektiv přizpůsobit různým situacím jak pro fotografování, tak pro natáčení.

Závěrem

V našich i Jirkových rukou měl tento objektiv úspěch. Proč? Protože jde zase o velký krok dál směrem k pohodlí, všestrannosti, konektivitě, vysoké optické kvalitě a také ekonomice focení a natáčení bezzrcadlovkou.

Tamron prostě umí dobře a včas vychytat, co široké spektrum fotografů a videonadšenců potřebuje, a umožnit všem k takovému vybavení přístup. Dle našeho názoru se jedná o kvalitní objektiv na léta (někteří obchodníci na něj dávají záruku 5 let) častého používání i v nemilosrdných podmínkách při vynikajícím poměru ceny a výkonu.


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.