Test objektivu Tamron 150–500 mm f/5–6,7 Di III VC VXD pro Fujifilm X

Publikováno: 18. prosince 2022 | autor Redakce
a057x-style-20220610.jpg

Je evidentní, že Tamron umí překvapit a hlavně doplnit nabídku tak, aby se na každého dostalo. Tentokrát jsme se zaměřili na majitele přístrojů Fujifilm X, kterým se tímto poměrně otevírá další možnost snímání obrazu ze světa dálek.

Mnozí z vás nám možná budou hned oponovat tím, že Fujifilm podobné objektivy v nabídce má, a my vám dáme samozřejmě za pravdu.

a057e-a057x-standard-with-back-20220729.jpg

Ano, v nabídce našich specializovaných obchodů najdete originál Fujifilm 100–400 mm f/4,5–5,6 R LM OIS, nebo dokonce i Fujifilm 150–600 mm f/5,6–8 R LM OIS WR, ale ty jsou zhruba o 30 % dražší než tento testovaný, a tak si je třeba nemůže každý dovolit a jejich zápůjčky také nebývají nejlevnější.

I proto jsme si vybrali právě nový Tamron 150–500 mm s tím, že jej považujeme za skvělý přínos k rozvoji krajinné, sportovní i wildlife fotografie. Dle našeho názoru a zkušeností z testování je jeho záběr ještě širší, a tak jej směle řadíme mezi téměř univerzální objektivy.

Proč tak široké využití?

Jak už to bývá u Tamronu zvykem, věnuje svou péči při vývoji každého objektivu originální optické konstrukci, zaostřování, dokonalému utěsnění a stabilizaci. Proto se i přes jeho velký rozsah a zajímavou váhu a velikost nemusíte bát rychlého focení z ruky. Tím se právě to jeho využití výrazně rozšiřuje o momentky a náhodné portréty.

a057-lens-20201209.jpg

Používání je velmi pohodlné, neboť má délku pouhých 209,9 mm a maximální průměr 93 mm. Jako první teleobjektiv Tamron pro fotoaparáty APS-C s bajonetem Fujifilm X je vybaven stabilizátorem obrazu VC, který umožňuje pořizovat ostré snímky volně z ruky. Optickou konstrukci tvoří 25 členů v 16 skupinách, mezi nimiž je několik speciálních a hybridních asférických skel pro korekci optických aberací.

Povrchová úprava objektivu (BBAR-G2) minimalizuje odrazy uvnitř tubusu a potlačuje duchy a odlesky, které jsou časté zejména při fotografování v protisvětle. S ohniskovou vzdáleností 150 mm je minimální zaostřovací vzdálenost 0,6 m, což znamená, že objektiv je vhodný i pro detailní záběry.

a057x-mount-20220610.jpg

Naše zkušenosti

Kolega Jiří je milovníkem přírody a také si nejlépe rozumí se systémem X, takže měl objektiv nejčastěji v ruce. I proto asi naše zápůjčka trvala déle než obvykle. Přes nevlídné, až nepříjemné počasí pracoval objektiv bezchybně, jeho ostření je skutečně obdivuhodně rychlé a systém VXD je úžasný. Je to první motor s lineárním zaostřováním, vyvinutý společností Tamron pro automatické zaostřování.

tamron-dsc5342-copy.jpg

Uvnitř objektivu jsou dva moduly VXD, které pracují v plovoucím systému, jsou ovládány elektronickými impulsy a zajišťují zaostření na blízké i vzdálené objekty. Nový motor také zaručuje vylepšené sledování AF, například při fotografování sportů. Automatické zaostřování funguje tak tiše, že můžete fotografovat i v situacích, kdy máte v záběru třeba blízkou zvěř a vítr je nejistý, takže je potřeba rychlá a tichá akce. Ze sportovních záležitostí jsme zkoušeli pouze turistické cyklisty a i tam zaostřování fungovalo bezchybně.

Osvědčil se i zámek zoomu, který si zvykáme obecně užívat častěji. Má své výhody hlavně při sledování sportovních závodů, kdy si následně můžete porovnávat a vybírat ten nejlepší záběr v jednom identickém prostředí bez předchozího přeostřování.


Hlavní vlastnosti

  • Bajonet: Fujifilm X
  • Optický zoom: 3,3×
  • Minimální ohnisková vzdálenost: 150 mm
  • Maximální ohnisková vzdálenost: 500 mm
  • Ohnisková vzdálenost (přepočet na 35 mm): 225–750 mm
  • Maximální clona: f/22–32
  • Konstrukce objektivu: 25 členů / 16 skupin
  • Optická stabilizace: ano
  • Délka objektivu: 209,9 mm
  • Počet lamel clony: 7
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 60 cm
  • Váha: 1710 g
  • Utěsnění (prach/vlhkost): ano
  • Průměr filtru: 82 mm

Cena a dostupnost

  • od listopadu 2022 za 38 990 Kč

Jirka navíc vytvořil asi polovinu záběrů vyloženě v dešti a za vysoké podzimní vlhkosti, takže využití tohoto objektivu se špičkovou ochranou proti stříkající vodě bylo namístě. Objektivy Tamron mají plášť nejen pevný, ale i odolný proti povětrnostním vlivům.

tamron-dsc5344-copy.jpg

Vnější plášť má těsnění proti vnikání vlhkosti ve všech kritických bodech (např. mezi zaostřovacím kroužkem a bajonetovým spojením, ale i okolo ovládacích prvků atd.). Tím se objektiv stává použitelným venku i v drsném počasí po celý rok.

Ke konstrukci a činnosti

Díky relativně malým rozměrům a obrovskému zoomu je jasné, že u tohoto skla dobře funguje vnitřní zaostřování podpořené vhodným výběrem různých speciálních členů. Například speciální optické členy XLD podobně jako LD zabraňují chromatické aberaci a dalším vadám.

XLD je však mnohem propracovanější systém, který je používán hlavně u takových telezoomů. LD členy jsou vyrobeny ze speciálních optických skel s extrémně nízkým rozptylem světla, takže efektivně kompenzují barevné vady, vznikající při používání teleobjektivů v krajní poloze. Je to věda, která velmi pomáhá k získání co nejrealističtějšího obrazu.

a057x-style-20220610.jpg

Co napsat závěrem?

Spokojenost a těžké loučení s tímto milým a kvalitním vzorkem. Věříme, že těm, kteří v něj vloží svou důvěru, poslouží spolehlivě a hodně dlouho. Podobné objektivy se nekupují zase tak často, ale znamenají velký přínos v rozvoji kvality určitého žánru každého fotografa. Je to výborný pomocník a velký „dříč“, jak konstatoval náš Jiří.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.