Test objektivu Laowa 8–16 mm f/3,5–5 Zoom CF

Publikováno: 18. ledna 2024 | autor Redakce
img-6128-2.jpg

Pokud si myslíte, že si Laowa odškrtla plán na superširoký zoom uvedením plnoformátového 12–24 mm f/5,6 Zoom, mýlíte se. Jelikož Sony uvedla na začátku podzimu nový skvělý přírůstek APS-C ILCE-6700 (čti Alpha A6700), musela Laowa samozřejmě obratem vytvořit fotografické nebe i pro maloformátovou skupinu fotografů a zrodil se tento ekvivalent pro formát APS-C.

Text a foto: Boris Stojanov, Facebook

Se svým fullframovým bratrem si nezadá, řekl bych, že tělo je snad úplně stejné. Liší se jen ve světelnosti – zatímco plnoformátová varianta je v celém rozsahu f/5,6, varianta APS-C má světelnost f/3,5–f/5.

Co mě celkem zarazilo, je další viditelný rozdíl, a to že objektivy mají chod zoomových a ostřicích kroužků obráceně! Moc to nechápu, protože většinou to bývá stejné, ale v Laowě asi zaleží na tom, co si konstruktéři ráno smotnou na rozjezd. Alespoň že volba clony je stejným směrem.

Objektiv opět absolutně bez kontaktů, takže sága učení „je jedno, jakou je to clonou“ v podání Laowy pokračuje. A je to vlastně fakt, historii nezajímá, jakou jste měli clonu a ohnisko, ale jestli jste byli ve správný čas na správném místě. Šuškanda ale hovoří o tom, že se to možná změní, tak uvidíme.

Zpracování

Jednoduché tělo skvěle padnoucí do dlaně, objektiv je opravdu malý, žádné široké límce sluneční clony, která je navíc součástí tubusu. Krásně vyřešená přední krytka (musíte ji nasadit pootočením o čtvrt otáčky) je hezkým bonbónkem, který mě přinutil dávat pozor, jak ji nasazuju, abych měl velké logo Laowa vždy správně. Hned za bajonetem clona v rozsahu f/3,5–16. Druhý v pořadí zoomový kroužek a poslední za frontální čočkou je prstenec ostření. Vše má tuhý a hladký chod, což na nových objektivech úplně miluji. Ten pocit, kdy musíte vyvinout nějakou energii, je prostě fetiš.

img-6104.jpg

Pokud potřebujete využít při tvorbě nějaké filtry, je v balení krásná kovová obroučka, kterou namontujete na závit určený standardně pro přední krytku. Bohužel, tu pak nelze přes filtr dát, ale je to jen jeden pohyb třemi prsty, což není zas taková potíž. Jelikož se jedná o plně manuální zoom, stejně to na nějakou rychlou střelbu není a předpokládá se, že tedy máte na focení čas. Závit pro filtr je ovšem 86mm, takže zde budete muset prasátko rozbít trochu více. Budiž to ale vyváženo tím, že cena objektivu je „pouze“ 17 199 Kč s daní, což není mnoho. Bajonety jsou v klasické nabídce – Canon EF-M, Canon R, Fuji X, Nikon Z a Sony E. Jedná se o objektiv formátu APS-C, tudíž rozsah 8–16 mm je ve skutečnosti 12–24 mm převedeno na 35mm obraz.

-bsr0888.jpg

V době, kdy jsem dostal objektiv na krátký test, jsme měli přístup k jednomu z architektonických skvostů města Mělníka, k Balíkově vile, známé pod označením Venzlova vila. Tento dům se konečně po letech dostal do správných rukou a čeká jej nákladná rekonstrukce. Díkybohu se dostal do citlivých a něžných rukou manželského páru, který již nedaleko Mělníka jednou ukázal, že oživovat historické ruiny umí. Věříme tedy, že tomu bude v případě Balíkovy vily úplně stejně. Pokud vám připadá dům nějaký povědomý, paměť vás nešálí. Natáčel se zde…

-bsr0930.jpg

Samozřejmě 90 % práce s tímto objektivem probíhá ze stativu. Nikoliv kvůli hmotnosti, ale spíše kvůli nutnému množství manuálních úkolů, které je třeba udělat před zmáčknutím spouště. Na focení jsem použil svou Sony A7 RV přepnutou do módu APS-C. Tím se rozlišení 61 Mpx smrsklo na méně než polovinu, konkrétně 26 Mpx. To je ale de facto standardní rozlišení dnešních čipů APS-C, takže zážitek je vlastně autentický.

Použil jsem velký a pevný stativ Gitzo Systematic GT3533LS, doplněný o středovou tyč a milovanou hlavu Gitzo GH4383QD. Ano, na sestavu nevážící ani 1,5 kg to byl dost overkill, ale víte jak, všechno v manuálu, to se nechcete starat ještě o to, zda se vám někde nekvrdlají nožičky. Navíc požadavek byl tentokrát na fotografie exteriéru, ze zahrady, která neviděla zahradníka dlouhých 15 let. Přede mnou tam proběhl jen nový majitel s mačetou a proklestil stezky skrz náletovou džungli. Uznáte sami, že v tu chvíli chcete stativ, který prostě stojí kdekoliv.

-bsr0961.jpg

Chytil jsem zrovna rozhraní dvou dnů, kdy jeden den bylo po dešti a druhý den trochu sněhu. Nebe proměnlivé, ale v závěru celkem modro. Vila je otočena na východ, takže nasvícení sluncem bylo mimo moje možnosti, spíše jsem musel kompenzovat protisvětlo sluníčka za vilou.

Objektiv se opět choval vzorně, vlastně jsem zjistil doma u počítače, že jsem se za ta léta, co Laowy testuji, naučil pomocí funkce zvýraznění zaostření v mém foťáku slušně ostřit i se sklem, kde spuštění a vypnutí zaostřovací lupy znamená čtyřikrát zmáčknout přidružené tlačítko. To je daň za chybějící elektroniku v objektivu.

-bsr0969.jpg

Při vyvolání obrázků RAW v programu Capture One Pro jsem byl okamžitě doma. Vysoká saturace barev, ostrost, která vyhoví i těm nejpřísnějším požadavkům. Klasická Laowa posledních let. Na co je třeba dát si pozor, je precizní nastavení svislic při fotografování. Program C1 nemá žádné korekční profily pro objektivy Laowa, takže pokud chcete fotku srovnat, musíte hezky postaru – označit svislice a korigovat ručně.

Výsledek podle očekávání: ostrost a kresba po celé ploše absolutně fantastická a tentokrát jsem se nechal i unést efektem kácení svislic a prostě jsem nic nerovnal. Byla to již druhá série snímků, ty korektní, srovnané jsem před týdnem nafotil na plnoformátový 15mm objektiv. Mohl jsem si tedy dovolit odevzdat trochu čuňárnu v efektním vzezření.

-bsr1015.jpg

Pokud byste ale potřebovali mít svislice korektní, je třeba perfektně vyvažovat obraz již při kompozici a nechat si alespoň 1/3 místa kolem objektu, o které přijdete. Upřímně, na to se mi zdálo 26 Mpx v APS-C už málo a to byl další důvod k využití kácejícího se efektu u 12mm ohniska. Clonil jsem tradičně v rozmezí f/8–11 a obrazy jsou krásně prokreslené a ostré tzv. ode zdi ke zdi.

Závěrem lze bez uzardění říci, že Laowa odvedla tradičně skvělou práci a na poli manuálních objektivů nemá konkurenci. Je fajn vědět, že pokud budete fotit makro nebo architekturu, je tu výrobce, který vyhoví dnešním nárokům na kvalitu a nepřivede váš rozpočet ke klinické smrti. Mám rád chytrá a ekonomická řešení beze ztráty nároků na kvalitu. Pokud není manuální objektiv pro každého, zde to platí dvojnásob. Musíte krom clony a ostření volit ještě ohnisko.

-bsr1082.jpg

Pokud vezmu v potaz plnoformátovou verzi tohoto ohniska s cenovkou kolem 20 tis. korun, autofokusový nativní ekvivalent se světelností f/4 stojí dvojnásobek. Pokud budete chtít světelnost f/2,8, připravte si trojnásobek. Je tedy čistě na vás, jestli chcete za ten komfort utratit tolik peněz u objektivu, který má navíc velice specifické využití, nebo si koupit variantu manuální a ušetřené peníze použít na cestování za objekty, které stojí za to vyfotit. Laowa vám přesně tento přístup umožní a neokrade vás přitom o zážitek z krásných ostrých fotek.


Celý článek najdete v lednovém FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv01-24-obalka-web3.jpg

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.