Test monitoru Dell UltraSharp U2723QE s technologií IPS Black

Publikováno: 9. května 2022 | autor Redakce
maxresdefault.jpg

Nedávno jsme na webu iFotovideo.cz psali o tom, že Dell přináší první monitory s technologií IPS Black. Ocení je zejména kreativní profesionálové vyžadující špičkovou kvalitu obrazu.

Technologie IPS Black poskytuje vysoký kontrast, hlubokou černou barvu a lepší pozorovací úhly, které zlepší práci například při používání dvou monitorů. Nelenili jsme a vyžádali si první ze vzorků, které do ČR dorazily. Test jsme tudíž dělali na poslední chvíli, dlouho po redakční uzávěrce tohoto vydání. Ale udělali jsme dobře.

s194476.jpg

O čem je technologie IPS Black?

Nový druh panelů byl představen teprve nedávno a Dell je jednou z prvních firem, jež tuto technologii ve svých monitorech na trh přinesly. První důležitou vlastností, kterou jistě uvítá každý fotograf, je kontrast. U těchto panelů je až dvojnásobně vyšší než u běžných monitorů s tím, že dosahuje poměru až 2000:1. Dalším důležitým faktorem, proč jsme jej vůbec testovali a věnovali mu naši pozornost, je „ještě černější černá“.

Mezi fotografy často diskutovanou záležitost zvládá nová technologie až o 35 % lépe. Technologie, která toto umožňuje, je samozřejmě skryta za mnoha patenty, ale dle našich informací došlo k výraznějším změnám ve výrobě a k daleko širšímu využití nanotechnologií při nanášení jednotlivých vrstev. Nakonec jsme konstatovali, že se jedná o zajímavé vlaštovky, které uvítají kreativci ve všech oblastech, tedy nejen fotografové a videotvůrci, a také jde o zdatnou konkurenci v současnosti hodně komunikované technologii QLED.

u2723qe-pr3460-la9430-km7321-xfp-01.jpg

Další pozitiva testovaného vzorku

Vedle zajímavé reprodukce odstínů šedé a černé, kterou jsme konstatovali výše, nás zaujalo i relativně velmi široké pokrytí barevného gamutu s hodnotami 100 % sRGB,100 % a 98 % DCI-P3. A to samozřejmě nebylo vše. Monitor se pyšní velmi zajímavými širokými pozorovacími úhly 178/178° což u této ploché nezakřivené obrazovky znamená nezkreslený pohled na obraz téměř odkudkoli.

Pojďme ale od krabice

Jak je už naším dobrým zvykem, hned na začátku testujeme, jak si dodavatel váží zákazníka, tedy jakou formou mu svůj výrobek předkládá. Pro každého z nás je důležité se hned ze startu nemordovat s nesmyslnými obaly, aby nehrozilo nebezpečí poškození, ale současně musí být monitor stabilní, přitom relativně lehký a dobře sestavitelný.

To vše se Dellu podařilo splnit a vybalení i sestavení vyvolaly spokojenost. Navíc jsme byli překvapeni novým svěžím designem, zajímavé povrchové zpracování nabízí téměř luxusní vzhled a skrytí kabelů umožňuje příjemné a nerušené zasazení do pracovního či domácího interiéru. Monitor neruší, vzhledově je příjemný.

u2723qe-xfp-06-gy-0.jpg

Po zapnutí

Rychlá reakce je důležitá to, to je jasné a šetření energiemi je nutné. UltraSharp U2723QE splňuje nejnovější ekologické a další klíčové standardy, jako je Energy Star, EPEAT Gold a TCO Certified Edge, což ocení nejen zarputilí ochránci přírody.

Dobrá instalace

Nastavením můžete procházet na monitoru velmi pohodlně, je srozumitelné a hlavně logické, bez zbytečné omáčky, reklam a podivných superlativních výrazů.

Pojďme ale k dalším důležitým vlastnostem

Logicky následuje prohlídka a testy konektivity. Tak postupně: vynikající RJ45 pro stabilní ethernet, u monitorů nutné USB-C pro připojení ke klientovi jedním kabelem, superrychlostní USB 10 Gb/s, KVM a Auto KVM, které umožňují rychlé připojení, datové přenosy a efektivní multitasking. HDMI nechybí a těch rychlých USB-C je přímo přehršel. Je to málo? Není a nebude ani do budoucna.

u2723qe-wb7022-xfp-01-gy.jpg

Na pracovním stole

Máme před sebou čistý 4K monitor s více než miliardou barevných odstínů, dostačujícím pokrytím barevného gamutu (hodnoty viz výše) a hodně ostrým zobrazováním fotek. Testovali jsme hlavně černobílé, tedy základ fotografie, vybírali jsme náhodně snímky ze soutěže Fotograf roku a některé hodně černé s velkými plochami. Krásné zobrazení a krásná práce při úpravách. Podle našeho názoru má nová technologie velkou šanci uplatnit se v široké míře nejen u našich fotografů. Samozřejmě bude důležitou roli hrát i cena.

Ochrana očí

Důležitý prvek a součást testování. Fotograf či videotvůrce sedí před monitorem dlouhé hodiny a nemusí být velkým přítelem silně zabarvených brýlí chránících jeho oči před modrým zářením. Na to výrobce myslel a uvádí to i v průvodní dokumentaci, ochrana očí je jednoduše stále zapnutá. Říkají té funkci ComfortView Plus. Monitor se vyznačuje vyzařováním s nízkým obsahem modrého světla, snižuje tak potenciálně škodlivé emise modrého světla při zachování veškeré barevnosti.

gettyimages-1059208504-u2723qe-km7321w-la9430nt-0.jpg

Resumé

Jedná se o výkonově i designově výborný monitor s krásným poměrem ceny a výkonu, u kterého nás zaujalo barevné podání, výborné pozorovací úhly, ostrý obraz, čistota a stálost. Můžeme doporučit.

Hlavní vlastnosti

  • Technologie podsvícení: LED
  • Technologie panelu: IPS
  • Úhlopříčka displeje: 27"
  • Rozlišení displeje: 3840 × 2160 px
  • Doba odezvy: 5 ms
  • Obnovovací frekvence: 60 Hz
  • Jas: 400 cd/m2
  • Kontrast: 2000 :1
  • Pozorovací úhel horizontální: 178°
  • Pozorovací úhel vertikální: 178°
  • Formát obrazovky: 16:9
  • Cena: 19 890 Kč
Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.