Test FOMEI LED RGB 18 C – RGB světlo na focení a natáčení

Publikováno: 8. března 2022 | autor Redakce
fom-9178.jpg

Novinka, která zaujme svou velikostí, výkonem, množstvím funkcí a také jednoduchým ovládáním. Ploché kruhové LED světlo je vyrobeno z kovové slitiny a díky tenkému bočnímu profilu se snadno vejde například na stůl za obrazovku počítače.

Světlo váží jen 1,2 kilogramu, takže se dá upevnit i na lehčí stojany nebo držáky. Napájení světla je primárně řešeno adaptérem, volitelně však lze dokoupit dvě baterie NP-F a vyrazit mimo dosah elektrické sítě. Ovládat jej můžeme manuálně na zadním panelu nebo pomocí aplikace dostupné pro Android a iOS.

fy4667-5.jpg

Barevná teplota se dá nastavit v rozsahu 3000–5600 K, takže můžeme světlo přizpůsobit většině prostředí. Není podstatné, jestli doplňujeme denní světlo či máme v místnosti rozsvícené klasické žárovky. Režim barev lze měnit dvěma způsoby: HSI (odstín – saturace – intenzita) nebo RGB (jako to známe z grafických editorů).

Dále světlo nabízí dvacet přednastavených filmových efektů a po dvaceti filtrech Rosco a LEE. LED RGB 18 C navíc dostanete v polstrované tašce, která usnadní přepravu i uskladnění. Součástí ceny je světlo samotné, taška a síťový adaptér.

fy4667-2.jpg

Nové extra tenké RGB světlo v praxi

Kruhovou novinku jsem využil ve studiu jak samostatně, tak i v kombinaci s dalšími zdroji. Jako první musím zmínit manipulaci, která je výjimečně snadná a nenáročná. Polohování světla usnadňuje aretační šroub a náklon celého světla zvládnete i pomocí malíčku.

Světelná charakteristika by se dala popsat jako měkké a rovnoměrné světlo, které nezabíjí stíny a dává prostor všem křivkám ve tváři i na těle.

fom-9178.jpg

Modelka: Jelena Borysová (IG: Lena_x3photo)

Pomocí samotného světla a černé desky lze tvořit krásné portréty doslova na dvou metrech čtverečních. To je dobrá zpráva hlavně pro lidi, kteří svou tvorbu realizují v menších prostorách nebo techniku často přesouvají. Při focení je pak třeba počítat s tím, že výkon světla se nerovná blesku. Doporučujeme tedy volit nízké clony a vyšší hodnoty ISO. U moderních fotoaparátů však vyšší hodnoty nebývají téměř znát.

fom-9178-rozdil.jpg

V případě druhé fotografie jsem využil kombinace LED RGB 18 C a dvou tyčových světel LED BAR RGB 25. Zábava začíná. LED tyče zboku zvýrazňují křivky linie těla a oddělují Jelenu od pozadí. Hlavní světlo je pak soustředěné především na tvář, kterou vytahuje ze zbytku scény.

fom-9138-bts.jpg

Celá sestava se opět vešla do malého prostoru a jako pozadí postačila obyčejná bílá stěna. Tento způsob svícení je velmi snadný, intuitivní a příjemný, protože se místo nastavování techniky může autor soustředit na komunikaci s modelkou, její výrazy a pózování. Při této scéně nám jednotlivé barvy na těle neodděluje stín a různé barvy se míchají. Dostáváme se tedy k závěrečnému tématu.

fom-9138.jpg

Na co si při barevném svícení dávat pozor

Častým problémem, se kterým se fotografové setkávají, jsou mapy v přechodech mezi barvami. Ostré kontrastní hrany namísto jemných přechodů umí být velmi rušivé. Často nejsou na fotoaparátu dobře viditelné a projeví se až při následné postprodukci. RGB svícení dokáže nejednoho fotografa potrápit, mé doporučení tedy zní: co nejméně se spoléhat na následnou úpravu.

fom-9178-bts.jpg

Není od věci fotit přes kabel přímo do počítače, kdy se pořízený snímek objeví na obrazovce počítače a rovnou vidíme, jestli jsme odvedli dobrou práci. Jako další možnost se nabízí úprava jednotlivých barevných kanálů, kterou zvládá většina editorů formátu RAW. Obecně platí, že čím sytější barvy mezi sebou chceme míchat, tím více se budeme s tímto problémem potýkat.

Pochlubte se výsledky

Vaše fotografie nenecháme bez povšimnutí a určitě budeme rádi, když je uvidíme na sociálních sítích s označeními #fomei / @fomei / #fomeirgb. Rádi sdílíme krásné fotografie a podporujeme umělce. Pokud se chcete pochlubit fotkami ze zákulisí své tvorby, označujte je #fomeibts. Podobné fotky a videa pro nás totiž představují skvělou zpětnou vazbu.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.