Test bezzrcadlovky Panasonic Lumix DC-GH6

Publikováno: 14. října 2022 | autor Redakce
26764-8-gh6-12-60mm.jpg

Příjemný foťák na všechno, řekl jsem si hned po prvních cvaknutích. Lehký, univerzální a hlavně nabitý vším, co potřebuju. Nebo…? Slyšeli jsme o něm už napřed hodně pozitivního. Je to tak? Chvilku se ohřál u nás v redakci i se spoustou skvělých objektivů, a tak jsme si ho více než zevrubně prohlédli.

O bezzrcadlovkách systému Micro Four Thirds se vedou hlavně na sociálních sítích velké diskuze, někdy až komické. Ale to už je fenomén současnosti, všichni rozumí všemu. Problémem je, že diskutují hlavně ti, kteří nosí na krku úplně jiný formát, a fotografové a filmaři, kteří tento systém skutečně naplno využívají, povětšině mlčí a natáčejí a fotí.

-dsc4749-copy.jpg

Když přišla na trh nová GH6, diskuze kupodivu brzy umlkly. Je to novým senzorem, neomezenou dobou záznamu či něčím jiným? Od několika majitelů víme, že jim GH6 prostě okamžitě padla do ruky a plní to, co očekávali. Pojďme se na ni podívat blíže.

Hned jsme se pustili do videa, ale na focení jsme nezapomněli

Je veskrze profesionální. Lumix GH6 využívá onu známou a vypiplanou kolorimetrii řady filmových kamer VariCam. Ve výchozím nastavení je ve fotoaparátu k dispozici převodní tabulka V709 LUT (lookup table) se standardem Rec.709. Videozáznam s aplikovanou LUT je možné zobrazit nejen v živém náhledu, ale také při přehrávání pomocí funkce V-Log View Assist.

 


 

Základní vlastnosti

  • Systém: bezzrcadlovka Micro 4/3
  • Snímač: 25 Mpx
  • Video:
  • 5,7K 60p 10bit včetně interního záznamu do Apple Pro Res 422 HQ
  • 4K 120p 10bit bez ořezu a VFR záznam až 300 obr./s 10-bit Full HD
  • Simultánní interní/externí záznam ve 4K 10bit
  • Videozáznam ve všech režimech bez časového omezení a rizika přehřívání
  • Audio: 4kanálové, 48 kHz/24bit, High-Res 96 kHz/24bit
  • Displej: Dotykový LCD 3″ s rozlišením 1 840 000 bodů
  • Hledáček: LVF OLED s rozlišením 3 680 000 bodů
  • Napájení a nabíjení současně: USB-C PD nebo T/C terminal
  • Stabilizace: pětiosá v těle s účinností 7,5 EV (včetně podpory anamorfních objektivů)
  • Sériové snímání: až 75 obr./s včetně možnosti fotit v rozlišení až 100 Mpx z ruky do RAW nebo JPEG
  • Odolnost: tělo utěsněné proti vlhkosti, prachu a zimě (do –10 °C)
  • Ceny: tělo 55 990 Kč anebo v setu s objektivem 12–60 mm za 60 990 Kč

 


 

Kromě běžného formátu VLT lze nově použít také 3D LUT.cube. Lumix GH6 tak nabízí řadu praktických funkcí. Ve fotografickém režimu je navíc k dispozici řada nastavení včetně různých předvoleb gama typu Cinelike. Cinelike D2 a Cinelike V2 mají podobné charakteristiky nastavení gama jako pro filmovou produkci.

K dynamickému rozsahu

Panasonic Lumix DC-GH6 jako první mezi fotoaparáty této řady obsahuje V-Log/V-Gamut a poskytuje více než 12 EV, a dokonce více než 13 EV širokého dynamického rozsahu při použití režimu Dynamic Range Boost, kde se v každém pixelu spojuje obraz s prioritou sytosti generovaný z obvodu s nízkou citlivostí ISO a obraz s nízkým šumem generovaný z obvodu s vysokou citlivostí ISO.

-dsc4751-copy.jpg

Kompozitní obraz dosahuje nízké úrovně šumu a vysoké sytosti, takže výsledkem je jasné a plynulé video s dynamickým rozsahem HDR s bohatou gradací. Věříte už tomu, co vše systém Micro 4/3 dokáže? Kroutíte hlavou? Takže pojďme dál.

Stomegový snímek? Máte ho mít

Tohle jsme si užili. V režimu vysokého rozlišení je osm po sobě jdoucích snímků automaticky pořízeno při posunu snímače pomocí mechanismu Body I.S. (Image Stabilizer) a syntetizováno do 100Mpx ekvivalentu (11 552 × 8672 pixelů), který věrně reprodukuje přesné detaily a lze jej uložit jako vysoce realistické snímky ve formátech RAW i JPEG.

-dsc4760-copy1.jpg

Klidně si vibrujte zimou

GH6 má 7,5 EV výkonnou stabilizaci obrazu s technologií Dual I.S.2 pro snímání z třesoucí se ruky, takže obraz je ostrý jako břitva. V jeho nitru se skrývá přesný pětiosý gyroskopický snímač s novým algoritmem, umožňujícím dosáhnout 7,5 EV stabilizace v systému Body I.S. a Dual I.S.2. Nabízí také širokou škálu formátů záznamu, rozlišení a snímkových frekvencí, z nichž si můžete vybrat podle účelu včetně stabilizace anamorfních objektivů.

„Přístroj Lumix GH6 je totiž navržen a vyvinut na základě bezprostředních filmařských zkušeností, aby kromě vynikajícího zobrazovacího výkonu a mobility umožnil i vysokou efektivitu pracovního postupu od nastavení přes snímání až po postprodukci,“ jak jsme se dočetli v tiskové zprávě při jeho uvedení. A je to znát.

26764-8-gh6-12-60mm.jpg

Mimochodem časosběr…

Tímto přístrojem lze také vytvářet časosběrná videa 4K 60p. Funkce vyrovnání automaticky upravuje expozici tak, aby nedocházelo k velkým změnám jasu mezi sousedními snímky a vznikaly tak vyrovnané časosběrné záběry. Časosběrné video je možné nově vytvořit pouhým určením doby snímání a přístroj sám zkalkuluje potřebný počet pořízených snímků a intervalů mezi nimi.

Vysoké ISO pro nevěřící Tomáše

Díky zcela novému snímači s výrazně vylepšeným výkonem v sytosti barev a novému procesoru dokáže tento přístroj vykreslit jasnější obraz i při vysokém rozlišení 25,2 Mpx a nižší minimální citlivosti ISO 100 (v rozšířeném módu ISO 50–25 600 pro foto a 50–12 800 pro video). Dynamický rozsah měří jas, který je schopen zachytit v jediném okamžiku. To je skutečně velký skok vpřed.

-dsc4750-copy.jpg

Závěrem

Jedná se o nový přístroj (podle nás naprosto nové generace), který je extrémně rychlý, resp. umí zpracovat signál vysokou rychlostí při velmi širokém dynamickém rozsahu. Zpracování obrazu je rovněž nesmírně příjemné v typické „lumixovské“ kvalitě, tedy ve velmi vysokém rozlišení se standardní strukturou šumu a širokou reprodukcí barev.

Speciálně u videa je chytrý systém připraven tak, že dokáže rozlišit detaily v různých částech obrazu a vytváří velmi realistický obraz. Zkreslení je minimální. Jedná se o plně profesionální přístroj pro natáčení vysoce kvalitního videa s vysokým dynamickým rozsahem. Vedle špičkového videa a excelentních fotografií je schopen i vysoce kvalitního audiozáznamu.

Všechny tyto vlastnosti GH6 předurčují k dlouhodobému profesionálnímu využití, navíc s vědomím skutečnosti, že je k němu k dispozici velmi široká škála originálních a vysoce kvalitních objektivů.


Celý článek najdete v říjnovém čísle časopisu FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv10-22-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.