Společnost Sony uvedla nejlehčí kompaktní širokoúhlý Power Zoom 16–35 mm F4 G

Publikováno: 23. března 2022 | autor Redakce
3.-m-pz-lens-ilce7s3-movie-shooting-large.jpg

Nejnovější přírůstek do řady objektivů Sony s bajonetem E-mount pro fullframe nabízí vylepšenou kvalitu obrazu a ovladatelnost.

Společnost Sony představila nový objektiv FE PZ 16-35MM F4 G (SELP1635G), jímž rozšířila svou nabídku na celkových 66 objektivů s bajonetem E. Jedná se o širokoúhlý power zoom objektiv s vynikající kvalitou obrazu, vysoce výkonným ostřením a mimořádnou ovladatelností, který byl navržen tak, aby vyhovoval potřebám nejlepších světových tvůrců.

1.-pz-lens-a-large.jpg

Tento objektiv v sobě ukrývá výsledek rozsáhlých zkušeností společnosti Sony v oblasti konstrukce objektivů. Je nejlehčím širokoúhlým power zoom objektivem na světě s konstantní světelností F4 a disponuje vynikajícím výkonem i ovladatelností. Tento kompaktní objektiv nabízí vytříbenou kvalitu obrazu, řadu možností pro expresivní vyjádření a ovládání, které zaujme současné náročné tvůrce obsahu.

Představuje také skvělou volbu pro fotografy, protože nabízí nádhernou kresbu typickou pro objektivy řady G, úžasný výkon ostření a snadno ovladatelný power zoom v pozoruhodně kompaktním objektivu, který je ideální pro těla kompaktních fotoaparátů. Celková délka těla objektivu zůstává při ostření a zoomování neměnná, takže se objektiv FE PZ 16-35MM F4 G hodí pro všechny účely, od natáčení vlogů a filmů až po snímání vzdálených objektů a fotografování krajiny.

Výjimečná kvalita obrazu

Objektiv FE PZ 16-35MM F4 G nabízí mimořádnou kombinaci úžasného rozlišení a nádherného bokehu v kompaktním provedení. Optická stavba objektivu zahrnuje dva členy AA (Advanced Aspherical), jeden asférický člen, jeden člen Super ED (Extra-low Dispersion) a jeden člen ED a jeden asférický člen ED.

2.-ilme-fx3-pz-lens-right-large.jpg

Chromatická a sférická aberace jsou současně potlačeny, takže je zajištěn vynikající optický výkon po celé ploše snímku a v rozsahu zoomu 16-35 mm. Použití prvků AA v pokročilé optické konstrukci rovněž zajišťuje vynikající výkon při přiblížení v celém rozsahu zoomu – minimální ostřící vzdálenost je 0,28 m při 16 mm a 0,24 m při 35 mm, přičemž maximální zvětšení je 0,23x.

Optimalizovaná povrchová úprava navíc účinně potlačuje odlesky a duchy a zajišťuje jasné, ostré a dobře prokreslené snímky. Kruhová clona a pečlivě propracovaná sférická aberace společně zajišťují hladký a hluboký bokeh po celé ploše snímku, který dokáže dodat snímku dokonalou atmosféru.

Vysoce výkonný autofokus

Objektiv FE PZ 16-35MM F4 G využívá, jako vůbec první z objektivů Alpha, šest originálních lineárních motorů XD (extreme dynamic) společnosti Sony, které pohánějí ostření i zoom. Rychlá odezva a plynulý, tichý chod tohoto systému dává uživatelům novou tvůrčí svobodu. V kombinaci s tělem vlajkové lodi Sony Alpha 1 je možné udržet přesné zaostření při kontinuálním snímání fotografií rychlostí až 30 snímků za sekundu.

4.-m-pz-lens-ilme-fx3-gimbal-low-angle-large.jpg

Ostření je důležité zejména při natáčení zpomalených záběrů, videí v rozlišení 4K nebo 8K. FE PZ 16-35MM F4 G je kompatibilní s těly řady Alpha, spolehlivě zaostřuje a plynule a tiše sleduje i rychle se pohybující objekty. Vysoce výkonné lineární motory XD, optimalizovaná optická konstrukce a citlivé ovládání přispívají k mimořádně přesnému výkonu ostření, aniž by tím utrpěly kompaktní rozměry objektivu.

Vylepšený obraz, power zoom a ovládání pro náročné filmové aplikace

Na základě zpětné vazby od předních tvůrců navrhla společnost Sony model FE PZ 16-35MM F4 G tak, aby poskytoval dokonalý obraz a ovládání, které potřebují. Je vybaven nejnovější optickou technologií, která omezuje tzv. focus breathing a také přeostřování a axiální posun při zoomování. Zajišťuje tak snadné snímání v nejvyšší kvalitě. Ostření, zoomování a ovládání clony jsou také extrémně tiché, což výrazně snižuje hluk a vibrace, které mohou rušit záznam videa. ​

Díky nově navrženému elektronickému systému výkonného zoomu, který je poháněn lineárním motorem XD, nabízí objektiv FE PZ 16-35MM F4 G pokročilé ovládání s odezvou a bezprostředností manuálního zoomu bez elektrického pohonu. Páčka zoomu s proměnlivou rychlostí zoomu usnadňuje provádění superpomalého zoomu s konstantní rychlostí. Power zoom minimalizuje chvění fotoaparátu, ke kterému může docházet při ovládání kroužku zoomu, a při použití s kompatibilními těly fotoaparátů mohou uživatelé přizpůsobit pohyb kroužku zoomu tak, aby vyhovoval podmínkám fotografování.

5.-sonybts-040322-(16-of-27).jpg

Další fantastickou vlastností je možnost používat tlačítka a ovládací prvky na kompatibilních tělech nebo příslušenství k ovládání zoomu na dálku. Funkce Linear Response MF navíc zajišťuje, že ostřicí kroužek reaguje přímo a lineárně na jemné ovládání při manuálním ostření, a clonový kroužek umožňuje rychlé, přímé a snadné manuální ovládání clony.

Cena a dostupnost

Nový objektiv FE PZ 16-35MM F4 G bude v prodeji od května 2022 u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou maloobchodní cenu 39 490 CZK.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.