Společnost Sony přináší velmi očekávané aktualizace firmwaru včetně kompatibility s C2PA a zabezpečení autenticity snímků

Publikováno: 11. dubna 2024 | autor Redakce
sony-alpha.png

Sony přináší aktualizace firmwaru pro modely Alpha 1 (verze 2.00), Alpha 7S III (verze 3.00), Alpha 7 IV (verze 3.00), které jsou všechny dostupné od 28.března. Aktualizace pro model Alpha 9 III (verze 2.00) bude k dispozici od konce dubna 2024.

Nová aktualizace přináší řadu působivých technologií společnosti Sony, včetně řešení Camera Authenticity Solution, vlastního digitálního podpisu ve fotoaparátu a podpory formátu C2PA (Coalition for Content Provenance and Authenticity)i. Tyto nástroje společně umožní zpravodajským agenturám zajistit autenticitu snímků a přispějí tak ke snahám celého odvětví chránit tvůrce i společnost před falešnými snímky.

a1-front-large.jpg

Aktualizace firmwaru pro Alpha 1 a Alpha 7 S III přináší více než 30 dalších funkcí, které obohacují zážitek z fotografování uživatelů fotoaparátů Alpha.

Hlavní vlastnosti Alpha 7 S III Ver 3.00:

  • Kompenzace dýchání pro změnu cinematického zaostření během nahrávání videa
  • Bezplatné stažení licence DCI 4K 24p se skutečnou snímkovou frekvencí 24p a nastaveními rychlosti závěrky 1/96 s, 1/48 s a 1/24 s.
  • AF asistence pro flexibilní ostření během záznamu
  • Kompatibilita se synchronizací časového kódu
  • Vylepšené dotykové ovládání a přehrávání
  • Podpora aplikace Monitor & Control včetně sledování nahravani a false colors
  • Podpora aplikace Creators' App a přímého přenosu Creators' Cloud

Hlavní vlastnosti Alpha 1 Ver 2.00:

  • Kompenzace dýchání pro změnu cinematického zaostření během nahrávání videa
  • Nejnovější funkce vzdáleného ovládání a přenosu FTP pro profesionální fotografy
  • Vylepšené dotykové a přehrávací funkce
  • Zdokonalená výkonnost stabilizace obrazu pro některé objektivy Sony
  • Kompatibilita se streamováním 4K 30p UVC
  • Podpora aplikace Creators' App a přímého přenosu Creators' Cloud
  • Podpora aplikace Monitor & Control App včetně sledování nahravani a false colors

Tyto aktualizace přinášejí mnoho žádaných funkcí zaměřených na optimalizaci každodenních operací.  Zmíněné aktualizace zdokonalují funkce pro fotografování, zjednodušují pracovní postupy a zároveň integrují pokročilé funkce pro natáčení filmů, jako je kompenzace dýchání. Kromě toho aktualizace zavádějí nové funkce dálkového ovládání, vylepšují funkce přizpůsobené pro profesionální aplikace a rozšiřují přístup k širšímu spektru aplikací cloudových služeb.

Řešení pro ověřování pravosti fotografií

V loňském roce zveřejnila společnost Sony svůj závazek vyvinout pro fotoaparáty technologii, která by pomohla v boji proti zmanipulovaným snímkům a padělkům vytvářeným umělou inteligencí. Závažnost tohoto problému se dále jen prohlubuje a jedná se o komplexní problém, který vyžaduje soustředění a pozornost celého našeho odvětví.

Jednou z důležitých součástí řešení je zajištění podpory standardu C2PA u většího počtu fotoaparátů Sony. C2PA je projekt nadace Joint Development Foundation. Společnost Sony je členem jejího řídicího výboru. Cílem projektu C2PA je vyvinout otevřený technický standard, který by vydavatelům, tvůrcům a spotřebitelům poskytl flexibilní způsoby, jak porozumět pravosti a původu různých typů médií. C2PA je normotvorný orgán, který bude vyvíjet technické specifikace týkající se původu a ověřování obsahu prostřednictvím certifikace zdroje a historie mediálního obsahu. Díky této aktualizaci firmwaru je možné zachovat informace o pravosti vložené do snímků z fotoaparátů Alpha 1, Alpha 9 III, Alpha 7S III a Alpha 7 IV od jejich pořízení až po zveřejnění. Profesionální fotografové tak mají možnost uchovat svůj digitální podpis z fotoaparátu a zároveň sledovat historii úprav v průběhu revizí.


Úplné informace o seznamu nových funkcí přidaných do jednotlivých firmwarů naleznete na stránkách podpory jednotlivých produktů na webu společnosti Sony:

Alpha 1 2.0 Firmware
Alpha 7S III 3.0 Firmware
Alpha 7 IV 3.0 Firmware


Další důležitou součástí řešení je technologie digitálního podpisu ve fotoaparátech společnosti Sony, která podepisuje snímky v reálném čase. Tato nová funkce potvrzuje pravost snímku v okamžiku pořízení a vytváří „digitální rodný list“, který se uchovává po celou dobu revizí. Podpis obsahuje metadata včetně informací o hloubce 3D zachycených pomocí patentované technologie v obrazovém snímači vyvinuté společností Sony. Tyto informace o hloubce mohou prokázat, zda byl na snímku zachycen skutečný 3D objekt, nebo zda se jedná o fotografii snímku či videa. To přináší další úroveň ochrany a ještě větší jistotu pravosti obsahu.  Společnost Sony tak přichází s řešením, které je jedinečné zejména pro fotožurnalisty a zpravodajské agentury.

Řešení společnosti Sony také pomáhá chránit autenticitu obsahu tím, že využívá funkci Image Validation Site, která ověřuje obraz i po úpravách provedených pomocí editačního softwaru kompatibilního s C2PA. Tato služba potvrzuje, že jde o pravou fotografii, která byla pořízena konkrétním fotoaparátem, a že objekt zachycený na fotografii je 3D. Služba bude zpočátku nabízena vybraným zpravodajským mediálním agenturám, později se rozšíří i na další agentury.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.