Sony uvádí fotoaparát Alpha 9 III a objektiv G Master FE 300mm F2.8 GM OSS

Publikováno: 21. listopadu 2023 | autor Redakce
alpha-9-iii-situation-image-6.jpg

Společnost Sony dnes představila přelomový nový fotoaparát Alpha 9 III (a9 III), který je jako první na světě vybaven fullframovým snímačem se systémem Global Shutter. Spolu s ním také představila nejlehčí teleobjektiv pro systém Alpha.

Působivý nový fullframový snímač s technologií Global Shutter umožňuje snímat sériově rychlostí až 120 snímků za sekundu bez zkreslení nebo black outu. Díky kombinaci tohoto inovativního snímače s dosud nejpokročilejším systémem ostření Sony, který se může pochlubit využitím umělé inteligence a přepočtem zaostření AF/AE až 120krát za sekundu, a také schopností synchronizovat blesk při všech rychlostech snímání, otevírá fotoaparát α9 III profesionálním fotografům nový svět možností, jak zachytit rozhodující okamžik.

alpha-9-iii-sel2470gm2-right.jpg

„Nový fotoaparát Alpha 9 III představuje přelomový úspěch společnosti Sony v oblasti zpracování obrazu,“ uvedl Yann Salmon Legagneur, vedoucí marketingu IP&S společnosti Sony Europe. „Tento fotoaparát byl navržen s ohledem na potřeby a požadavky profesionálních fotografů a každá jeho inovace – od snímače přes velikost až po rozložení tlačítek a funkcí v menu – byla provedena s ohledem na konkrétní požadavky a zpětnou vazbu od naší komunity fotografů. Naslouchali jsme jim a jsme nadšeni, že jim můžeme přinést nové možnosti fotoaparátu Alpha 9 III. Možnosti, které fotografům umožní zachytit věci, jež dosud zachytit nešly.“ Yann Salmon Legagneur dále uvedl: „Tvůrci po celém světě mohou dosáhnout ještě dynamičtějšího výrazu, když fotoaparát Alpha 9 III zkombinují s naší bohatou řadou objektivů, zejména s novým 300mm objektivem F2,8 G Master –teleobjektivem s velkou světelností, který je nejlehčí na světě ve své kategorii.“

Vlastnosti modelu α9 III

První obrazový snímač s technologií Global Shutter na světě přináší novou dimenzi výkonu při snímání fotografií.

Nový fotoaparát α9 III je vybaven nově vyvinutým prvním  fullframovým obrazovým snímačem CMOS na světě s technologií Global Shutter a rozlišením přibližně 24,6 efektivních megapixelů a vestavěnou pamětí v kombinaci s nejnovějším procesorem pro zpracování obrazu BIONZ XR. Dosahuje sériového snímání bez black outu se sledováním AF/AE rychlostí dosahující přibližně 120 snímků za sekundu. Nový model α9 III je vybaven ostřením s fázovou detekcí ohniskové roviny s vysokou hustotou. Speciální jednotka pro zpracování umělé inteligence využívá AF s rozpoznáváním v reálném čase k vysoce přesnému rozpoznávání nejrůznějších objektů.

alpha-9-iii-cards.jpg

Díky kombinaci vysokorychlostního výkonu až 120 snímků za sekundu a vysoce přesného výkonu rozpoznávání objektů je možné snadno fotografovat rozhodující scény a okamžiky, které nelze zachytit pouhým okem. Jednotka AI procesoru modelu α9 III podporuje natáčení videí i pořizování fotografií s přesným rozpoznáním tvaru a pohybu objektu a poskytuje výrazné zlepšení výkonu rozpoznávání lidských očí pomocí funkcí Real-time Recognition AF a Real-time Tracking, které automaticky rozpoznávají, sledují a zaostřují na oči zadaného objektu. Fotoaparát α9 III je vybaven optickou pětiosou stabilizací obrazu v těle s účinností 8,0 kroků, která umožňuje kvalitní vykreslení snímků.

alpha-9-iii-lcds-01.jpg

Rychlost závěrky není omezena jako u konvenčních mechanických závěrek obrazových snímačů a dosahuje maximální rychlosti závěrky 1/80000 sekundy (1/16000 sekundy při sériovém snímání). Umožňuje snímat vysokou rychlostí bez jakéhokoli zkreslení. Po nasazení kompatibilního blesku Sony, například HVL-F60RM2 a HVL-F46RM (prodává se samostatně), je možné synchronizovat blesk a pořizovat snímky při všech rychlostech závěrky až do 1/80000 sekundy. Dříve, když uživatel uvolnil závěrku vyšší rychlostí, než je synchronizační rychlost blesku, klesalo prudce množství světla.

Díky funkci synchronizace blesku při nejrychlejším času závěrky (full-speed flash synchronisation) lze nyní fotografovat i scény, které by jinak nebylo možné snadno zachytit běžnou technologií. Také při fotografování nebo natáčení filmů v prostředí s LED osvětlením může funkce Hi Frequency Flicker výrazně omezit problémy s vysokofrekvenčním blikáním tím, že umožňuje jemně nastavit rychlost závěrky tak, aby odpovídala frekvenci blikání při sledování monitoru.

alpha-9-iii-leftside.jpg

Fotoaparát α9 III je vybaven volitelnými režimy prodlevy uvolnění/release lag, které uživateli umožňují upřednostnit release lag nebo zobrazení v hledáčku/na displeji. Nově instalovaná funkce Pre-Capture umožňuje uživateli vrátit se až o 1 sekundu zpět a zaznamenat okamžik před stisknutím spouště. Funkce Continuous Shooting Speed Boost posílí seriové snímíní pro spolehlivé zachycení důležitých okamžiků díky velké vyrovnávací paměti a zvýšené celkové rychlosti systému umožňují pořídit až přibližně 390 snímků ve formátu Fine JPEG v jedné sérii rychlostí 30 snímků za sekundu.

Přizpůsobitelné ostřící body byly rozšířeny tak, aby nabídly velikosti XS až XL namísto předchozích velikostí S, M a L. Funkce přednastaveného zaostření/zoomu umožňuje zapamatovat si ve fotoaparátu přednastavená nastavení zaostření a zoomu, takže umožňuje rychlé vyvolání nastavení v případě potřeby. Kromě stávající vlastní velikosti rámečku pro vyvážení bílé barvy může nyní uživatel podle potřeby zvolit i další velikosti, což umožňuje jemné nastavení vyvážení bílé barvy po zkomponování snímku.

alpha-9-iii-top.jpg

Fotoaparát α9 III je vybaven vylepšenými funkcemi, jako jsou nejnovější algoritmy automatického ostření, které umožňují dosáhnout vysoké přesnosti ostření až do úrovně osvětlení EV-5 v režimu AF-S (ekvivalent ISO 100, objektiv F2,0), sledování ostření při sériovém snímání při F22 a funkce složeného snímání do formátu RAW, která poskytuje možnost spojit více po sobě jdoucích snímků do vysoce kvalitního složeného snímku.

Pokročilý výkon videa bez zkreslení

Obrazový snímač s technologií Global Shutter zajišťuje nezkreslený obrazový projev u videí i fotografií. Uživatel může například snadno pořizovat snímky blízké scenérie z rychle jedoucího vozidla, jako je automobil, nebo rychle se pohybujících objektů. Tento fotoaparát je první v řadě Alpha™, který dokáže zaznamenávat video s vysokou snímkovou frekvencí 4K 120p bez ořezu, což uživateli umožňuje natáčet v požadovaném úhlu záběru. Rovněž je možné natáčet videa ve vysokém rozlišení 4K 60p s převzorkováním 6K.

Model α9 III je vybaven technologií S-Cinetone™, která byla vytvořena během vývoje digitální kinematografické kamery VENICE pro produkci videí a díky níž krásně vynikne lidská pleť a další objekty. Kamera α9 III disponuje špičkovým výkonem videa včetně bohaté gradace a S-Log3 a v režimu snímání Log může zobrazovat oblíbenou importovanou tabulku LUT uživatele. Model α9 III je kompatibilní s mobilní aplikací „Monitor & Control“ určenou pro tvůrce videí.

Ovladatelnost a spolehlivost pro profesionály

Společnost Sony vyslyšela hlasy profesionálních fotografů a vytvořila funkční a spolehlivý fotoaparát, který podporuje jejich potřeby. Tvar gripu je vylepšený a ergonomicky navržený tak, aby jej uživatel mohl snadno držet v dlani a vyhnul se tak namáhání i při používání teleobjektivu nebo při delším snímání.

alpha-9-iii-situation-image-6.jpg

Vertikální grip VG-C5 (prodává se samostatně) nabízí stejnou ovladatelnost a všestrannost při horizontálním fotografování; poskytuje pohodlnou oporu při dlouhém fotografování. Grip a oblast tlačítka spouště mají stejný design jako hlavní tělo fotoaparátu, což umožňuje pořizovat snímky bez pocitu nepohodlí a se stejnou ovladatelností jako u fotoaparátu. Model α9 III je vybaven LCD monitorem, který lze vyklápět ve 4 osách do různých úhlů.

Lze jej ovládat dotykem, což umožňuje intuitivní ovládání pomocí nejnovějšího dotykového menu. Elektronický hledáček využívá Quad XGA OLED s 9,44 miliony bodů a dosahuje vysoké viditelnosti se stejným jasem jako u modelu α7R V a zvětšením přibližně 0,90. Na přední straně fotoaparátu je umístěno uživatelské tlačítko, jehož pomocí lze měnit rychlost sériového snímání, přiřadíme-li mu funkci Continuous Shooting Speed Boost. Ovládat lze prstem držícím grip, což umožňuje pohotové použití. Podporuje profesionální fotografy při fotografování ve všech prostředích.

Vysoká rychlost pracovního procesu a široká podpora pro okamžité doručení

Mezi nové funkce fotoaparátu α9 III patří filtr prohlížených snímků, který umožňuje uživateli efektivně vybrat velký počet snímků při vysokorychlostním sériovém snímání, a nabídka funkcí, kterou lze používat i během prohlížení snímků. Obě funkce výrazně podporují profesionální pracovní postupy od fotografování až po doručení snímků.

Menu jednotlivých funkcí lze nyní používat během prohlížení, takže uživatel může efektivně vybírat velké množství snímků při vysokorychlostním sériovém snímání. „Playback Function Menu“ lze předem nastavit, takže uživatel může během prohlížení snímků provádět ochranu, přenos do chytrého telefonu, přenos na FTP atd. Uživatel může zúžit výběr snímků pomocí filtru pro prohlížení a přehrát je prostřednictvím funkčního menu, což umožňuje rychlé předání konkrétních snímků.

alpha-9-iii-situation-image-4.jpg

Fotoaparát je vybaven speciálním mikrofonem pro hlasové poznámky na zadní straně. Vestavěný mikrofon umístěný v blízkosti úst umožňuje čistý záznam zvuku i v hlučném prostředí. Zaznamenaná zvuková data lze přenášet prostřednictvím protokolu FTP spolu se snímky. Fotoaparát umožňuje uživateli nastavit až 20 předvoleb z International Press Telecommunications Council (IPTC), mezinárodního poradního orgánu, jehož členy jsou zpravodajské organizace z různých zemí.

Fotoaparát α9 III dokáže přenášet data až dvakrát rychleji než α9 II. Komunikace na frekvenci 5 GHz nabízí maximální rychlost a stabilitu pro zpravodajské a sportovní fotografy, kteří potřebují okamžitě přenášet data prostřednictvím FTP, a také pro studiové prostředí. Fotoaparát α9 III umožňuje zaznamenávat fotografie a filmy na paměťová média mnoha způsoby včetně dvou slotů pro média, které podporují karty CFexpress typu A a karty SD UHS-I a UHS-II.

Je kompatibilní s profesionální mobilní aplikací „Transfer & Tagging“, která urychluje workflow předávání snímků, a s aplikací „Remote Camera Tool“, která umožňuje vzdálené snímání přes PC pomocí kabelové sítě LAN. Společnost Sony plánuje, že bude podporovat novou verzi Camera Remote SDK, softwarové vývojové sady, která umožňuje vzdálené ovládání fotoaparátu a změnu nastavení snímání.

Kromě toho se plánuje, že fotoaparát α9 III bude prostřednictvím aktualizace softwaru fotoaparátu podporovat funkční vylepšení, jako je funkce FTP, relay playback a podpora formátu C2PA.

Společnost Sony bude v budoucnu u fotoaparátů α1 a α7S III nadále rozšiřovat funkce, jako je korekce dýchání, přehrávání relay a podpora formátu C2PA, aby spolu s fotoaparátem α9 III vyhověla potřebám profesionálů.

Ceny a dostupnost

Fotoaparát α9 III v prodeji od konce ledna 2024 u řady autorizovaných prodejců společnosti Sony za doporučenou cenu 172 990 Kč.

Nejlehčí pevný teleobjektiv s velkou světelností na světě – G Master FE 300mm F2.8 GM OSS

objektiv nabízí špičkové detaily, které jsou charakteristickým znakem řady G master, a také rychlé a vysoce přesné ostření. Lehká konstrukce o hmotnosti přibližně 1470 g (bez stativové patky) a vynikající vyvážení hmotnosti umožňují ostře zachytit dynamické okamžiky, například při fotografování rychlého pohybu v různých sportovních disciplínách nebo hbitých zvířat z ruky.

fe-300mm-f2.8-gm-oss.jpg

S vysokou přesností lze sledovat také objekty se složitým a různorodým schématem pohybu. Ideálně se hodí fotografům s lehkým tělem, protože snižuje zatížení fotografa a minimalizuje únavu při dlouhém fotografování z ruky. Je také kompatibilní s volitelným telekonvertorem, který umožňuje fotografovat v rozsahu teleobjektivu až do 600 mm (ekvivalent 900 mm při použití s APS-C fotoaparáty).

„Od ledna letošního roku, kdy jsme oznámili vývoj tohoto objektivu, jsme obdrželi mnoho pozitivních reakcí od fotografů z celého světa, kteří se těšili na jeho uvedení na trh,“ uvedl Yann Salmon Legagneur, vedoucí marketingu IP&S společnosti Sony Europe. „Přidáním tohoto 300mm objektivu k již dostupným 400mm/600mm superteleobjektivům s pevným ohniskem, podporujeme širokou škálu potřeb a prostředí pro fotografování pro profesionální i pokročilé amatérské fotografy.“

Teleobjektiv G Master, který zachycuje rozhodující okamžiky s vysokým rozlišením a nádherným bokehem

Objektiv G Master využívá špičkové technologie vyvinuté společností Sony. Díky vysokému rozlišení a krásnému bokehu jasně vynikne fotografovaný objekt a přesné ostření zachytí rozhodující okamžiky, například při fotografování sportu, zpravodajství a divoké přírody. Inovativní optická konstrukce, která zahrnuje tři skleněné prvky Super ED (Extra-low Dispersion) a jeden skleněný prvek ED, byla efektivně navržena tak, aby potlačila chromatickou aberaci a dosáhla vysokého rozlišení a kontrastu po celé ploše snímku. Vynikající rozlišení a kontrast jsou zachovány až k okrajům snímku, což umožňuje flexibilnější ořez a úpravy.

Nádherný, jemný bokeh, který je charakteristickým znakem objektivů G Master, ideálně doplňuje ohniskovou vzdálenost 300 mm a maximální světelnost F2,8. Objektiv umožňuje použít malou hloubku ostrosti, díky níž vyniknou fotografované objekty na pozadí. Každý objektiv se při výrobě individuálně kalibruje tak, aby se optimalizovala kvalita bokehu. Ke vzniku jemného kruhového bokehu přispívá mechanismus kruhové clony s 11 lamelami.

Vysoce výkonné ostření, které zachycuje dynamické okamžiky, a vysokorychlostní sériové snímání se sledováním AE/AF při rychlosti až 120 snímků za sekundu

Kombinace dvou nejnovějších lineárních motorů XD (extreme dynamic) a řídicích algoritmů zajišťuje vysokou rychlost, špičkovou přesnost a nízké vibrace při ostření. To umožňuje zachytit dynamické objekty, aniž by vám unikla jediná příležitost, a to i při fotografování scén, kde se objekt rychle pohybuje, jako jsou sport nebo zvířata, nebo scény, kde se objekt pohybuje nepravidelně, např. na různých akcích. Navíc si objektiv uchová vysoký výkon ostření i po nasazení samostatně prodávaného telekonvertoru.

Výjimečně dobrá přenosnost a pohodlná ovladatelnost, které podporují profesionály v terénu

Díky značné redukci hmotnosti je objektiv FE 300mm F2,8 GM OSS nejlehčím objektivem ve své třídě. Váží přibližně 1470 g (bez stativové patky) a byl navržen s ohledem na vyvážené rozložení hmotnosti. Vnitřní tubus objektivu využívá odolnou hořčíkovou slitinu, díky níž je vysoce odolný a má nízkou hmotnost.

Díky tomu, že přední část tubusu objektivu není výrazně těžší než jeho zbytek, vyznačuje se objektiv vysokou stabilitou a umožňuje svižné a přesné fotografování při pořizování panoramatických snímků z ruky. Navíc umožňuje funkci MODE3, která zajišťuje zvýšenou stabilitu hledáčku a optimalizuje algoritmus stabilizace obrazu, přesně zachytit dynamické scény.

Kromě toho je objektiv vybaven pohodlným ovládáním, které podporuje profesionální fotografování, včetně tlačítek pro uzamčení zaostření umístěných na čtyřech místech, která umožňují přiřadit oblíbené funkce těla fotoaparátu.

Cena a dostupnost

Nový objektiv FE 300mm F2.8 GM OSS bude v prodeji u autorizovaných prodejců koncem ledna 2024 za doporučenou cenu 164 990 Kč.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.