Sony nový mobil Xperia 1 IV 5G a Xperia 10 IV 5G

Publikováno: 19. května 2022 | autor Redakce
xperia-1-iv-design-black-16.9.jpg

Oba dva nové mobily patří mezi vlajkové lodi společnosti, uživatelům nabídnou pokročilé fotografické a video funkce.

Nová Sony Xperia 1 IV 5G je výkonným zařízením pro tvorbu obsahu a jako první smartphone na světě je vybavena fotoaparátem se skutečným optickým zoomem a dalšími funkcemi.

Obrazový snímač a optický zoom pro videa a fotografie nové úrovně

Xperia 1 IV 5G je vybavena třemi objektivy: 16 mm ultraširokoúhlým objektivem, 24 mm širokoúhlým objektivem a novým jedinečným objektivem se skutečným optickým teleobjektivem se zoomem 85-125 mm, který tvůrcům poskytuje možnost zachytit širokou škálu obsahu.

xperia-1-iv-colorlineup-16.9.jpg

Všechny objektivy mají 12MP obrazový snímač „Exmor RS for mobile“ s rychlostí snímání až 120 snímků za sekundu. Tato schopnost umožňuje nahrávat v rozlišení 4K rychlostí 120 snímků za sekundu pro až 5x zpomalený záznam videa. Nabízí funkce Real-time Eye AF a Real-time tracking a při fotografování s jakýmkoliv z objektivů[i]. Xperia 1 IV 5G také kombinuje informace o hloubce získávané pomocí 3D snímače iToF a detekci objektu na bázi umělé inteligence (AI) pro přesné a precizní automatické zaostřování a sledování při slabém osvětlení.

Optika ZEISS byla navíc kalibrována speciálně pro smartphone Xperia. Povrchová úprava ZEISS T* přispívá k přesnému vykreslení a kontrastu tím, že omezuje odlesky u všech čoček hlavního fotoaparátu.

Přední fotoaparát je rovněž vybaven obrazovým snímačem „Exmor RS™ for mobile“ s rozlišením 12 Mpx, což je větší obrazový snímač než u předchozího modelu. Umožňuje redukci šumu při fotografování v prostředí s nedostatečným osvětlením a pořizování selfie snímků ve 4K HDR.

Vytváření úžasného videoobsahu

Xperia 1 IV 5G nabízí bezkonkurenční možnosti videa. Na základě přímé zpětné vazby od tvůrců videí vyvinula společnost Sony funkci „Videography Pro“, která centralizuje nastavení videa. Uživatelé tak mohou snadno upravovat nastavení, jako je zaostření, expozice a vyvážení bílé, a to i během nahrávání.

Uživatelé mohou zachycovat a přehrávat rychlé scény a zpomalená videa až pětinásobnou rychlostí díky tomu, že zařízení dokáže všemi objektivy nahrávat video v rozlišení 4K HDR se 120 snímky za sekundu.

xperia-1-iv-group-black.jpg

Pořizování plynulého videa bez roztřesení je snadnější než kdykoli předtím díky nejnovější technologii Optical SteadyShot™ s technologií FlawlessEye™. Xperia 1 IV 5G také podporuje technologii Eye AF a sledování objektů při nahrávání videa, což uživateli umožňuje udržet zaostření na objekt a věnovat více času kompozici záběru.

Nejnovější smartphone Sony je také vybaven funkcí multi-frame shooting pro nahrávání videa, která umožňuje nahrávat videa s širším dynamickým rozsahem bez ztráty rozlišení. Xperia 1 IV 5G navíc umožňuje plynulý přechod zoomu z ultraširokoúhlé perspektivy na teleobjektiv pro ještě větší tvůrčí svobodu.

Nová Xperia 1 IV 5G je plně kompatibilní se Sony Vlogovacím Externím monitorem (XQZ-IV01), stejně jako tomu je u aktuálního modelu Xperia Pro-I, a to včetně příslušenství jako je stativ grip Sony (GP-VPT2BT), které umožní mimo i jiného i dálkové ovládání funkcí při vytváření videa.

Živý přenos kdykoli a odkudkoli

Xperia 1 IV 5G vylepšuje kvalitu živého vysílání a zároveň zjednodušuje jeho průběh. Zařízení podporuje funkci „Eye AF“ a „Object Tracking“ při používání aplikace Videography Pro během živého vysílání. Uživatelé mohou také streamovat vysoce kvalitní video z kompatibilního fotoaparátu Alpha a zároveň používat Xperii 1 IV jako externí monitor. Ve spojení s aplikací Sony Vlog Monitor mohou uživatelé pomocí zadních fotoaparátů živě streamovat obsah v ještě vyšším rozlišení.

Fotografování s technologií fotoaparátů Alpha

Fotoaparát Xperia 1 IV 5G kombinuje výkonný objektiv s optickým teleobjektivem a krásným efektem bokeh s pokročilou technologií automatického ostření, a poskytuje tak úžasné snímky.

Xperia 1 IV 5G umožňuje u všech tří objektivů automatické zaostřování na oči v reálném čase (Real-Time Eye AF) a sériové snímání rychlostí 20 snímků za sekundu s automatickou expozicí (AE)/AF v režimu HDR pro pořizování portrétů lidí i zvířat, a to i při fotografování rychle se pohybujících objektů nebo v náročných snímacích podmínkách. Kromě toho využívá fotoaparát Xperia 1 IV 5G umělé vyvážení bílé barvy pro zachycení a korekci barev v náročných světelných podmínkách, čímž dosahuje věrných výsledků.

Funkce Cinematography Pro od CineAlta

Xperia 1 IV 5G umožňuje uživateli snadno vytvářet obsah s filmovým vzhledem. Pomocí funkce Cinematography Pro „Powered by CineAlta“ mohou tvůrci nahrávat videa s podobnými parametry a nastavením barev, jaké používají profesionálové.

Všechny objektivy hlavního fotoaparátu umožňují nahrávat ve vysokém rozlišení 4 K se 120 snímky za sekundu a až 5x zpomalené záběry. Navíc díky novému multi-snímkovému snímání, které je nyní k dispozici i pro filmový záznam, umožňuje nahrávat videa s širším dynamickým rozsahem bez ztráty rozlišení.

Dokonalý zážitek z mobilního hraní

Mezi pokročilé funkce pro hraní her patří 120Hz displej, 240Hz redukce rozmazání pohybu a rychlost snímání dotyků. Kromě toho funkce vylepšení hry zahrnují funkci L-y (low gamma) raiser, ekvalizér zvuku a optimalizaci hlasového chatu, které poskytují pohlcující herní zážitek.

Xperia 1 IV 5G je optimalizována pomocí procesoru Qualcomm Snapdragon Elite Gaming pro vynikající herní výkon. Je také vybavena funkcí „Heat Suppression power control (H. S. power control)“, která potlačuje snižování výkonu a výdrže baterie v důsledku vysoké teploty herního terminálu i během hraní her a při zapojení nabíječky.

xperia-1-iv-design-black-16.9.jpg

Xperia 1 IV 5G zjednodušuje sdílení her díky funkci „RT record“, která umožňuje uživateli nahrávat přibližně 30 sekund před stisknutím tlačítka. Při použití nástroje Game Enhancer u nové Xperie 1 IV mohou hráči živě přenášet svou hru. Hráč může kontrolovat komentáře diváků i během živého vysílání, takže s nimi může komunikovat v reálném čase.

Nová Xperia 1 IV 5G také umožňuje lepší živé vysílání prostřednictvím počítače. Smíchá všechny zvuky včetně hlasu hráče, herní hudby a hlasového chatu s ostatními hráči a odešle je jediným kabelovým připojením do počítače. Xperia 1 IV 5G byla vybrána jako oficiální zařízení pro celosvětový e-sportový turnaj PUBG MOBILE 2022.

Gaming Gear pro Xperia 1 IV 5G

Herní zařízení Gaming Gear, které je určeno výhradně pro model Xperia 1 IV 5G, podporuje dlouhodobé hraní díky funkci chlazení a živému přenosu her ve vysoké kvalitě. Aktuálně se pracuje na rozvoji využití tohoto zařízení v kombinaci s modelem Xperia 1 IV 5G.

Toto herní zařízení je vyvíjeno pod dohledem japonského profesionálního e-sportového týmu SCARZ a jeho uvedení na trh ve vybraných regionech je naplánováno na podzim roku 2022.

 


 

Xperia 10 IV 5G

Velká a výkonná baterie v lehkém těle, které skvěle padne do ruky – Xperia 10 IV 5G kombinuje celodenní výdrž baterie s vysokým výkonem. Jedná se o nejlehčí 5G smartphone na světě, který je osazen baterií s kapacitou převyšující 5000 mAh, jež vám poskytne veškerou energii potřebnou k tomu, abyste si používání telefonu Xperia 10 IV 5G mohli vychutnávat od úsvitu do soumraku a ještě déle.

Díky funkci adaptivního nabíjení Adaptive Charging Xperia se uživatelé mohou těšit z maximální spolehlivosti výdrže baterie, a to i po třech letech používání. Funkce Adaptive Charging monitoruje během nabíjení baterii a zajišťuje, aby nebyla přetěžována – baterie tak vydrží déle v dobrém stavu.

xperia-10-iv-color-line-up-16-9.jpg

S pouhými 161 g je Xperia 10 IV 5G lehká a snadno se ovládá, ať už fotíte a natáčíte videa, hrajete hry, prohlížíte web, píšete zprávy nebo voláte. Kromě toho je díky zmenšení výšky a šířky rámečku o 1 mm konstrukce o šířce 67 mm přirozeně pohodlná a padne skvěle do ruky. Díky odolnosti proti vodě a prachu IP65/68 je Xperia 10 IV 5G stvořena pro každodenní život. Můžete ji bez obav používat, ať už jdete běhat, nebo relaxujete u bazénu.

Displej telefonu Xperia 10 IV 5G využívá sklo Corning Gorilla Glass Victus. Odolné sklo Gorilla Glass zajišťuje lepší odolnost při pádu i poškrábání. Mobilní platforma Snapdragon 695 5G si snadno poradí se všemi aplikacemi, filmy, hrami a dalšími funkcemi, a to díky vysokému výkonu a energetické účinnosti, které podporují vynikající konektivitu.

Xperia 10 IV 5G bude k dispozici ve 4 různých barevných provedeních – v černé, bílé, mátové zelené a levandulové fialové.

Fotky a videa snadno a rychle

Díky fotoaparátu se třemi objektivy a řadě užitečných funkcí pro fotografování a nahrávání videí nebylo zachycení každodenního života nikdy jednodušší. Jakmile se naskytne příležitost k fotografování, Xperia 10 IV 5G zajistí, že ten správný okamžik zachytíte hned napoprvé.

Xperia 10 IV 5G pak automaticky vybere ideální nastavení, jako je ISO a rychlost závěrky, aby byl snímek skutečně dokonalý. Díky třem různým objektivům – 16, 27 a 54 mm – máte objektivy pro všechny příležitosti vždy po ruce.

xperia-10-iv-design-black-16-9.jpg

Funkce Advanced Blur zajistí fotografie a videa bez rozmazání

Při fotografování, zejména večer nebo při slabém osvětlení, může sebemenší pohyb ruky způsobit rozmazání snímku. Fotoaparát Xperia 10 IV 5G vám pomocí technologie optické stabilizace obrazu Optical Image Stabilisation umožní pořizovat méně rozmazané snímky, a to i za zhoršených světelných podmínek.

Optická stabilizace umožňuje použití delšího času závěrky, takže fotoaparát zachytí větší množství světla, a tím zajistí snímání bez šumu. Optická stabilizace obrazu (OIS) není určena pouze pro fotografování, ale funguje i při natáčení videa. Při nahrávání videa v pohybu zajistí jedinečná technologie Optical SteadyShot a hybridní stabilizace obrazu, že budou výsledky méně rozmazané a nebudou roztřesené.

Krásné detaily na každém snímku a méně šumu při slabém osvětlení

U fotografií pořízených při nedostatečném osvětlení bývají často světlé oblasti přeexponované a tmavší partie naopak příliš tmavé, takže detaily zaniknou. Fotoaparát Xperia 10 IV 5G však dokáže tyto situace rozpoznat a automaticky pořizuje snímky v režimu HDR. Snímky v HDR reprodukují všechny detaily výjimečně zřetelně. Vylepšený noční režim navíc umožňuje pořizovat ještě kvalitnější snímky.

Při fotografování v noci nebo při slabém osvětlení může být kvalita snímků často negativně ovlivněna optickým šumem. Xperia 10 IV 5G ale kvalitu snímků v nočním režimu zvyšuje tak, že při interním zpracování využívá data ve formátu RAW.

Fotoaparáty moderních chytrých telefonů musí mít stejně kvalitní výkon, ať už pořizují fotografie nebo video. Díky rozšířenému dynamickému rozsahu zachycuje Xperia 10 IV 5G video s pozoruhodně ostrými detaily a menším množstvím přeexponovaných či podexponovaných míst, a to dokonce i při snímání ve vysoce kontrastních světelných podmínkách, například za jasného denního světla.

xperia-10-iv-group-black.jpg

Ostré záběry detailů a úžasná selfie

Když fotografujete objekt v dálce pomocí teleobjektivu chytrého telefonu, rozlišení snímku se při přiblížení pomocí digitálního zoomu obvykle zhorší. Zásluhou zoomu fotoaparátu Xperia 10 IV 5G se špičkovým rozlišením však můžete pořizovat ostré snímky i při dlouhých ohniskových vzdálenostech.

Při fotografování selfie, zejména v interiéru nebo při špatném osvětlení, se běžné fotoaparáty snaží automaticky snížit šum, což vede ke ztrátě detailů, jako jsou vlasy, obočí a řasy. Model Xperia 10 IV 5G ale používá inteligentní technologii AI, díky níž jsou selfie ostřejší.

Výjimečná kvalita obrazu na vysoce kontrastním displeji OLED

Xperia 10 IV 5G se pyšní nádherným 6,0" širokoúhlým OLED displejem s poměrem stran 21:9, který vám zajistí nerušené sledování bez výřezu nebo průstřelu pro fotoaparát, a umožní vám propadnout filmům, hrám a další zábavě. OLED displej s poměrem stran 21:9 nabídne při sledování až o 15 % vyšší jas než jeho předchůdce, reprodukuje dechberoucí obraz s živými barvami a realistickou černou.

Jedinečný TRILUMINOS®DISPLAY pro mobilní zařízení, který čerpá z dlouholetých zkušeností společnosti Sony v oblasti televizorů a optimalizace obrazu videa vylepšují displej pro sledování filmů a reprodukci nádherného, živého obrazu.

Displej s poměrem stran 21:9 se dá snadno rozdělit na dvě části, nebo jedno okno může překrývat druhé – ideální pro prohlížení webu a sledování videa současně. V režimu Multi-window můžete rychle přepínat mezi naposledy použitými a doporučenými aplikacemi – díky tomu rychleji najdete požadovanou aplikaci v horním a dolním okně.

Nechte se obklopit prémiovým zvukem

Xperia 10 IV 5G je vybavena řadou špičkových audio technologií a nabízí milovníkům hudby výjimečný zážitek z poslechu. Díky technologii High-Resolution Audio můžete připojit svá oblíbená sluchátka prostřednictvím 3,5mm audio konektoru a poslouchat hudbu, která reprodukuje celý rozsah zvuku s dynamikou a detaily, jež odpovídají původnímu záměru umělce.

Novinka přináší zvuk ve vysokém rozlišení, a to i s bezdrátovými sluchátky. LDAC přenáší přibližně třikrát více dat (při maximální přenosové rychlosti 990 kb/s) než běžné Bluetooth audio, takže si můžete bezdrátově vychutnat obsah High-Resolution Audio ve skvělé kvalitě, která se maximálně blíží poslechu s kabelovým připojením.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.