Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

Publikováno: 27. července 2021 | autor Redakce
Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

APS-C fotoaparát ZV-E10 přináší vysoce kvalitní video a audio výkon, funkce optimalizované pro vlogování a mnohostrannou konektivitu – perfektní pro tvůrce videí.

Společnost Sony dnes představuje první fotoaparát pro vlogování s výměnnými objektivy z řady Alpha, novinku ZV-E10. Novy fotoaparát byl vytvořen od základů přímo pro vlogování a vlogery a kombinuje pokročilé zobrazovací technologie Sony s rozsáhlými možnostmi použití a sadou funkcí speciálně vytvořených na míru tvůrcům videí.

Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

Základem ZV-E10 je snímač APS-C Exmor CMOS s 24,2 megapixely (přibližně efektivními) a obrazový procesor BIONZ X, který zajišťuje vysoce kvalitní obraz, vysokou citlivost a detailní vykreslení textury i nádherný bokeh. Kromě toho přináší ZV-E10 uznávané funkce vyvinuté speciálně pro vlogování, které si uživatelé tolik oblíbili u digitální kamery ZV-1. Mezi ně mimo jiné patří také funkce „Background Defocus, která umožňuje plynule přepínat mezi rozostřeným (bokeh) a ostrým pozadím. Dále je tu také režim „Product Showcase Setting“, který umožňuje kameře automaticky přeostřit z obličeje na představovaný výrobek.

Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

„Dnes představujeme první vlogovací fotoaparát Sony s výměnnými objektivy, model ZV-E10, a jsme nadšeni, že tím můžeme vyjít vstříc rostoucím potřebám dnešních tvůrců,“ uvedl Yann Salmon Legagneur, ředitel produktového marketingu, Digital Imaging, Sony Europe. „Nový fotoaparát ZV-E10 spojuje univerzálnost s výjimečnou kvalitu obrazu fotoaparátu s výměnnými objektivy a většími snímači a nabízí uživatelsky přívětivé funkce, které byly vytvořeny speciálně pro vlogování. Díky tomu představuje novinka ideální nástroj pro tvůrce videí, kteří chtějí přejít na pokročilejší technologie.“

Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

Konstrukce ZV-E10 byla navržena s cílem upřednostnit nahrávání videí. Má nízkou hmotnost (přibližně 343 g) a je vybavena oblíbeným LCD displejem s nastavitelným úhlem a vyklápěním do strany a umožňuje tvůrcům připojit externí mikrofony k horní části kamery. To zjednodušuje nastavení a zároveň umožňuje uživatelům sledovat displej při natáčení v selfie režimu nebo při natáčení z podhledu či nadhledu.

Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

Kromě displeje je ZV-E10 vybavena dalšími snadno použitelnými prvky, které byly navrženy speciálně pro vlogování, včetně nového tlačítka pro fotografování/natáčení a nahrávání slowmotion nebo quickmotion, které je umístěno v horní části kamery, a umožňuje tak tvůrcům jediným dotykem snadno přepínat mezi jednotlivými režimy nahrávání.

Sony má nový vloggovací fotoaparát s výměnnými objektivy ZV-E10 pro vlogery a tvůrce videí

Nový fotoaparát také nabízí pokročilé funkce videa, jako je natáčení videa v rozlišení 4K (QFHD: 3840 x 2160) a nahrávání Slow Motion s vysokým rozlišením (FHD 120p). K dispozici je také elektronická stabilizace obrazu s aktivním režimem (Active Mode), která zajišťuje stabilní záznam videa i při chůzi a nahrávání z ruky. Pokročilá technologie AF (autofokus) kamery ZV-E10 dále poskytuje rychlé a přesné AF s vynikajícím sledovacím výkonem a také vysoce kvalitní audio pro čistý záznam zvuku.

 

Soutěž Sony Vlog Challenge

Zároveň s tímto oznámením otevírá Sony druhý ročník soutěže Sony Vlog Challenge. Cílem soutěže je, aby účastníci vytvořili vlog, v němž představí téma, které je jejich největší vášní intenzivně se o něj zajímají.  Možnost přihlásit se do soutěže probíhá od 27. července do 27. září 2021 a zúčastnit se mohou tvůrci videí z celé Evropy. Úplné podmínky a pravidla soutěže naleznete zde.*

* Neplatí se žádný poplatek či startovné. Pořadatelem soutěže Sony Vlog Challenge („Contest“) v Evropě je společnost Sony Europe B.V., zapsaná v Nizozemsku, s registrovaným sídlem The Heights, Brooklands, Weybridge, Surrey, KT13 0XW, Velká Británie („Sony“). 21. 07. 21 – 21. 09. 21. Soutěž není žádným způsobem sponzorována, podporována ani spravována či spojována s YouTube nebo Instagramem. Otevřeno jednotlivcům ve věku nad 16 let, kteří mají osobní Instagram účet a jsou obyvateli kvalifikačních regionů. Oficiální pravidla včetně cen, pokynů pro přihlášení a šancí na výhru naleznete na https://www.sony.net/united/sonyvlogchallenge/europe/en/

 

Kreativita a všestrannost

Fotoaparát s výměnnými objektivy pro širší možnosti kreativního výrazu

Fotoaparát ZV-E10 umožňuje uživatelům rozšířit možnosti kreativního výrazu použitím ideálního objektivu pro každou jednotlivou scénu, kterou si přejí natáčet. Široká škála kompatibilních objektivů řady s bajonetem E od Sony umožňuje uživatelům vybrat dokonalý objektiv, který odpovídá jejich kreativní vizi.

Pokročilý autofokus

Špičková technologie autofokusu od společnosti Sony umožňuje uživateli spolehnout se při ostření na fotoaparátu, takže se může plně soustředit na kompozici záběru. Model ZV-E10 je vybaven technologiemi Fast Hybrid AF a Real-time Eye AF pro video Real-time Tracking, které umožňují kameře sledovat obličej a oči snímaného objektu pro rychlé a přesné automatické ostření dokonce i při natáčení v pohybu nebo v náročných prostředích. Uživatel si může také individuálně přizpůsobit nastavení automatického ostření kamery, například AF Transition Speed a AF Subject Shift Sensitivity, aby si mohl vybrat mezi rychlým nebo pomalým přeostřením podle svých kreativních preferencí.

Kromě toho umožňuje funkce dotykového ostření ZV-E10 uživateli intuitivně nastavit zaostření jednoduchým dotykem displeje. Jediným dotykem může uživatel okamžitě změnit zaostření na objekt, který je na okraji záběru. To je možné jak v režimu fotografování, tak v režimu nahrávání videí.

Vysoce kvalitní audio

Špičková technologie Sony umožňuje modelu ZV-E10 zaznamenat křišťálově čistý zvuk, který jasně zachytí hlas mluvčího díky internímu směrovému mikrofonu se třemi membránami a dodávanou ochranou proti větru, která značně redukuje hluk větru. Model ZV-E10 nabízí další rozšíření možností audia prostřednictvím digitálního audio rozhraní Multi Interface (MI) Shoe Cap a konektor pro připojení externího mikrofonu. Konektor pro sluchátka umožňuje uživateli připojit sluchátka pro přesné sledování zvukových záznamů. Časování zvukového výstupu lze také nastavit na Live nebo Lip Sync.

Subjekt na prvním místě

Při natáčení v různých prostředích s dramatickými změnami osvětlení může zůstat uživatel v klidu, protože bude mít jistotu, že ZV-E10 automaticky zkoriguje expozici tak, aby nebyl obličej subjektu přeexponovaný nebo podexponovaný. Využívá k tomu originální algoritmus Face Priority AE (autoexpozice), který dokáže bleskově změnit AE. Kamera tak může detekovat obličej subjektu a upravit expozici tak, aby bylo zajištěno optimální zobrazení obličeje, a to i při snímání selfie ve scénách s extrémními změnami osvětlení, i v případě, že se tvář subjektu na okamžik odvrátí od fotoaparátu. Kamera navíc pracuje se stejnými poznatky o barvách jako populární model ZV-1, který optimalizuje pleťové tóny u jakéhokoli snímaného objektu, a to u videí i fotografií.

 

Špičkové vlastnosti pro nahrávání videa:

●        Interní nahrávání v kvalitě 4K s plným odečtem pixelů bez jejich slučování

●        Kodek XAVC S™ s vysokou přenosovou rychlostí dosahující 100Mb/s při nahrávání 4K

●        Slow & Quick Motion

●        Vysokorychlostní nahrávání full HD rychlostí 120 sn./s

●        Intervalové snímání pro ohromující časosběrná videa

●        Hybrid Log-Gamma (HDR) / S-Gamut3.Cine / S-Log3, S-Gamut3 / S-Log3

 

Navrženo pro tvůrce videa

Uživatelé mohou novou kameru ZV-E10 pohodlně ovládat díky ergonomicky tvarovanému tělu a velkému tlačítku MOVIE, které je pohodlně umístěno na horní straně kamery.  Ve spojení s volitelným gripem s bezdrátovým dálkovým ovladačem (GP-VPT2BT, prodává se samostatně) je natáčení jednou rukou jednodušší díky snadnému přístupu k zoomu, záznamu a programovatelnému tlačítku. Na přední straně těla je také umístěna kontrolka záznamu (tally light) pro okamžitý přehled o stavu záznamu. Během záznamu se na displeji LCD zobrazuje také červený rámeček, který uživatele rychle a snadno informuje o tom, zda je záznam aktivní, když stojí za kamerou.

Jedinečnou funkcí fotoaparátu ZV-E10 je páčka zoomu, kterou lze ovládat optický zoom u objektivů s power zoomem a Clear Image zoom u pevných objektivů. Při použití pevného objektivu s fotoaparátem může uživatel zoomovat bez ztráty rozlišení videa a snímat tak plnohodnotné video v rozlišení 4K. Uživatel si také může vybrat z 8 nastavení rychlosti zoomu pro větší kreativní flexibilitu.

Model ZV-E10 disponuje dlouhou výdrží baterie, která dostačuje až pro 125 minut záznamu nebo 440 snímků při plném nabití, takže uživatel může bez starostí nahrávat dlouhé záznamy. Při natáčení v interiéru mohou dodávat energii napájecí zdroje, jako je volitelný AC-PW20AM, takže uživatel může pokračovat v nahrávání, aniž by si musel dělat starosti s výdrží baterie. Napájení je také možné přes konektor USB typu C®, což umožňuje napájení kamery externími bateriemi pro prodloužení výdrže baterie při natáčení na cestách. Výklopný LCD displej modelu ZV-E10 umožňuje uživateli šetřit baterii s pomocí šetřícího režimu Power save tak, že se displej zaklopí. Při otevření displeje je kamera připravena začít okamžitě snímat.

Zůstaňte připojení

Živé streamování

Model ZV-E10 je možné používat také jako vysoce kvalitní webovou kameru nebo kameru pro živé streamování díky jednoduchému připojení k PC nebo smartphonu. Umožňuje lepší mobilitu při streamování a nevyžaduje žádný další software. Uživatel tak může využít výjimečnou obrazovou kvalitu a krystalicky čistý zvuk i funkce Face Priority AE a Soft Skin Effect modelu ZV-E10 při živém streamování nebo při video hovorech. ZV-E10 podporuje standardy používané pro USB kamery jako UVC (USB Video Class) / UAC (USB Audio Class). Model ZV-E10 také umožňuje uživatelům připojit se ke zdroji napájení pomocí USB kabelu, když streamuje naživo delší dobu.  Pro ještě pohodlnější použití může uživatel přiřadit tuto funkci programovatelnému tlačítku, aby mohl začít okamžitě streamovat.

Easy File Data a přenos záznamu

Pomocí aplikace Imaging Edge Mobilemohou uživatelé přenášet vybrané snímky a video soubory prostřednictvím Wi-Fi do mobilního zařízení. Tato funkce umožňuje uživateli přenášet obrazové soubory ve formátu RAW. Po spárování fotoaparátu s aplikací Imaging Edge Mobile lze z mobilního zařízení získat a zaznamenat polohová data souborů. Uživatelé mohou přenášet soubory z karty SD ve fotoaparátu do chytrého telefonu (mobilního zařízení) prostřednictvím rozhraní Bluetooth, i když je fotoaparát vypnutý.

Cena a dostupnost

Nová ZV-E10 bude v prodeji u autorizovaných prodejců Sony od začátku srpna s doporučenou cenou 19 490 CZK.

V prodeji bude také nový set kamery ZV-E10 a E PZ 16-50mm F3.5-5.6 OSS power zoomového objektivu, a to od začátku srpna s doporučenou cenu 22 490 CZK.


Už máte červencové vydání časopisu FOTOVIDEO?

Tento rok je pro nás velmi důležitý, nejen tou celoroční oslavou našeho čtvrtstoletí, ale i tím, že se snad jeho podstatná část odvine v normálních časech, a tak i časopisecká distribuce se po dvou letech ještě o něco zlepší. Tím chceme současně moc poděkovat všem, kteří si nás nově předplatili (a těm, co si předplatné obnovili určitě a ze srdce také!), díky nimž nám počet předplatitelů zase o dost stoupl.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Má to logiku, zvykáme si všichni na doručování všeho až domů, a tak proč ne také pravidelné dodávky časopis FotoVideo, když ho dostanu až domů, o den dříve, levněji a bez poštovného, navíc s vybraným dárkem zdarma při objednání (mimochodem, podívejte se na náš web do sekce předplatného, máme nové, letní dárky v limitovaných edicích a také nové, paměťové karty).

Využíváte QR kódy na přehrávání videí a webových stránek? Najdete je v tomto vydání skoro v každém článku! A když už tedy jsme u tohoto vydání: Je v něm hodně praktických článků. Je léto, jste určitě mnohem častěji venku, a tak jsme vám do tohoto červencového vydání připravili velký mix fotografické praxe a technických informací tak, abyste se třeba i poučili a inspirovali. Současně přinášíme docela zajímavé informace ze světa foto a video i díky, že jsme v řadě zajímavých akcí a událostí mediálními partnery. Ostatně, když jsme už u toho: pořádáte nějaké větší fotografické setkání, soutěž, výstavu, prezentaci? Pokud ano a je to vaše akce nevonící příliš komerční náplní, určitě nám o ní včas napište. Rádi o ní v některém z našich médií napíšeme. On ten náš web a časopis mají přeci jenom poměrně velký dosah. Stačí se jen podívat například na ty tři desítky tisíc fotografů registrovaných do soutěže Fotograf roku.

Fotograf roku má aktuální téma: Řada, řady

Řada čísel, stromů, lidí, věcí, zvířat… posloupnosti, události, exponenciální… Kde všude dokážete najít řadu? Doma, v zaměstnání, před obchodem, v obilí, na letišti, před kinem? Řada znamená určité uspořádání a někdy i nutnost… Foťte a vkládejte své příspěvky na toto téma do soutěže Fotograf roku průběžně a kdykoli a nejpozději do 31. 7. 2021 na http://fotografroku.ifotovideo.cz

Óda na domácí spotřebiče, Pavel Hujíček

Vybírejte z červencového FotoVideo například:

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

Vnímám studenty jako budoucnost fotografie…

ROZHOVOR: EVA KUČMÁŠOVÁ

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

Tak kdopak asi zvítězil v národním kole?

SOUTĚŽ: EISA MAESTRO 2021

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

Extrémní fotograf v Irsku

DOBRODRUŽSTVÍ AŽ NEUVĚŘITELNÉ

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

Jak se fotí kroje na Chodsku?

FOTOUDÁLOST: VÁCLAV ŠILHA

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

A dál na plný plyn s programem a workshopy

PRAXE: FOTOŠKODA WEEK JE ZA NÁMI

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

TAMRON 150-500 mm F / 5-6,7 Di III VC VXD

TECHNIKA: OCUTNÁVKA NOVÉHO ULTRATELEZOOMU

… a další a další praktické, inspirativní i technické články

POZOR, POZOR, přidali jsme nové dárky! Chcete paměťovou kartu LEXAR, módní tašku či parfém? Vyberte si! Je to stejně jednoduché, jako v jiných e-shopech!

K celoročnímu předplatnému časopisu FotoVideo prostě dárky odjakživa patří. Udělejte si radost (a také vašim blízkým?) na dalších dvanáct měsíců! S naším předplatným opravdu ušetříte. Vybírejte dle chuti, ale rychle, dárků je dost, ale některé jen v omezeném množství! Předplaťte si nás natrvalo, nebo si vyzkoušejte, zda nás chcete odebírat po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích. Jak se vám to bude líbit. Ale s delší dobou předplatného výrazně klesá jeho cena a dárek je ZDARME k novému, celoročnímu předplatnému.

Vybírejte si na našem webu:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu levněji za cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte tak své peníze a ještě vyděláte.

Pětadvacáté léto s časopisem FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.