Sony FE 24–70 mm f/2,8 GM II v testu s vynikajícím hodnocením

Publikováno: 10. srpna 2022 | autor Redakce
3.-dennis-schmelz-vx8027.jpg

Když jsme v roce 2016 na těchto stránkách představovali původní standardní objektiv SONY FE 24–70 mm f/2,8 GM, byl to dost přelomový okamžik, protože v té době byla řada objektivů Sony ještě ve vývoji, zatímco aktuálně se v případě této novinky jedná už o 67. objektiv E-mount pro bezzrcadlovky. V čem je lepší a co se změnilo na tomto kvalitním sklu pro náročnější fotografy? Podívali jsme se na to.

Výrobce o něm mluví jako o ideálním standardním objektivu pro profesionály a high amatéry, kteří fotí portréty, krajinu, módu, svatby, wildlife, ale využívají hodně i studiové focení a natáčení. Ano, video nesmíme v tomto případě rozhodně opomenout.

2.-ilce-7rm4-right-large.jpg

Pojďme na něj

Každopádně je třeba předeslat, že je výrazně lehčí, podle aktuálních zpráv by se mělo jednat o nejmenší a nejlehčí f/2,8 standardní zoom. Jeho starší bratříček z roku 2016 vážil 886 g, zatímco „dvojka“ má pouhých 695 g, tedy je o 20 % lehčí.

Začněme ale obrazovými vlastnostmi, které jsou opravdu vynikající. Vyznačuje se vysokým rozlišením a velmi zdatně i v krajních ohniscích konkuruje objektivům s ohnisky pevnými. Jeho optická konstrukce je úplně předělaná a obsahuje pět asférických členů, včetně dvou vysoce přesných členů XA (extrémních asférických).

4.-thumbnail-situation-ilce-fx3-1-dsc08193-mid.jpg

Objektiv FE 24–70 mm f/2,8 GM II obsahuje také dva prvky ED (s velmi nízkým rozptylem) a dva skleněné Super ED. V kombinaci s novým mechanismem plovoucího zaostřování silně potlačuje chromatickou aberaci, astigmatismus, zkreslení a koma. Právě tím dosahuje FE 24–70 mm f/2,8 GM II super rozlišení po celé ploše snímku při všech ohniskových vzdálenostech zoomu a clony. Dá se říct, že je v drtivé většině pozic a nastavení na špičkové úrovni.


Vybrané hlavní vlastnosti

  • Bajonet: Sony E (FF)
  • Rozsah clony: f/2,8–22
  • Nano AR Coating II a Fluor Coating
  • Čtyři XD lineární AF motory, plovoucí ostření
  • 11lamelová clona
  • Konstrukce odolná proti prachu a vlhkosti
  • Cena: 61 990 Kč

Pokud chcete zkusit fotografování v náročných světelných podmínkách, nemáte problém. I v něm dosahuje objektiv FE 24–70 mm f/2,8 GM II výborné kvality obrazu díky účinnému potlačení odlesků a duchů, což už je u Sony pravidlem. Má totiž opět tu originální povrchovou úpravu Nano AR Coating II, která vytváří na povrchu objektivu rovnoměrnou antireflexní vrstvu.

Vnitřní design asi dospěl do aktuální dokonalosti. Jedná se o velmi pokročilou optickou konstrukci s nově vyvinutou 11lamelovou clonovou jednotkou, která nabízí nový (dle tiskové zprávy výrobce úžasný) bokeh s krásným a téměř dokonale kruhovým rozostřením v celém rozsahu zoomu. To si opravdu vyzkoušejte, pokud se vám tento kus dostane do ruky – bokeh je opravdu mimořádný.

5.-susanna-kosa-vx8027.jpg

Další důležitou vlastností, kterou jsme rádi zaznamenali, je zaostřovací vzdálenost. Tento objektiv 24–70 mm ve svém novém provedení poskytuje vynikající výkon při fotografování zblízka s minimální zaostřovací vzdáleností 0,21 m při 24 mm a 0,3 m při 70 mm s maximálním zvětšením 0,32×.

Vysoce výkonný autofokus

Čtyři lineární motorky vytvářejí až neskutečnou rychlost s přesností, která je ale při rychlostech snímání současných přístrojů vlastně nezbytná, že? Tomu dopomáhá plovoucí zaostřovací mechanismus a zajímavý systému ovládání objektivu i při fotografování rychle se pohybujících objektů. Objektiv navíc podporuje sériové snímání až 30 snímků za sekundu, ať už pro fotografie či záznam videa v rozlišení 4K 120p s automatickým ostřením.

Objektiv FE 24–70 mm f/2,8 GM II umožňuje plný AF tracking i při fotografování s vyšší clonou, takže je možné použít větší hloubku ostrosti a zajistit, aby pohybující se objekty zůstaly ostré i při kontinuálním snímání. Výkon AF trackingu při zoomování je přibližně dvakrát lepší než u předchozího modelu.

Když už jsme se zmínili o tom ovládání…

Co vše najdete na těle této zajímavé novinky, která se na našem trhu objevila koncem května 22?

Každopádně je to nový přepínač plynulosti zoomu pro nastavení otáčení kroužku na tužší (Tight) nebo plynulé (Smooth). Pak je tu také nově přidaný clonový kroužek s možností zapnutí/vypnutí cvakání a přepínač zámku clony a dvě přizpůsobitelná tlačítka pro uzamčení ostření. Ostřicí kroužek objektivu přímo a lineárně reaguje na jemné ovládání při ručním ostření. Nová je i konstrukce sluneční clony s otvorem pro ovládání kruhových polarizačních filtrů (průměr 82 mm). Navíc je těžiště objektivu blízko bajonetu, což nabízí lepší manipulaci a ovládání i celkově větší pohodu při delším focení.

6.-mathias-kniepeiss-vx8027-3.jpg

Celá nová konstrukce je odolná proti prachu a vlhkosti. Tlačítka a spínače jsou opatřeny gumovými těsněními a gumový kroužek utěsňuje i objímku objektivu. Přední prvek je navíc opatřen fluorovou vrstvou, která odpuzuje vodu, olej a další nečistoty a zároveň usnadňuje odstraňování nečistot nebo otisků prstů z povrchu.

A ještě samozřejmě video

O tom, že je hodně rychlý i pro video, jsme se již zmínili. Na snímání pohyblivých obrázků je Sony odjakživa specialista a i v tomto případě můžete tvořit i s vysokými nároky na výsledek. Objektiv je vybaven funkcí Linear Response MF (manuální zaostřování), která zajišťuje vysokou míru přesnosti při manuálním zaostřování, protože zaostřovací kroužek reaguje přímo a opakovaně na jemné ovládání. Model je také vybaven výše zmíněným clonovým kroužkem, který umožňuje rychlé, přímé a snadné manuální ovládání clony. Clonový kroužek navíc umožňuje ovládání bez cvakání, takže je možné docílit plynulých přechodů hloubky ostrosti.

7.-mathias-kniepeiss-vx8027-2.jpg

Závěrem

Je to jasné. Společnost Sony využila svých bohatých zkušeností a prý také nápadů a připomínek profesionálních fotografů i filmařů a připravila téměř zcela nový standard, který asi i profíkům vydrží dlouho dobu a nabídne špičkové výsledky jako při testování nám. V případě jeho koupě se jedná o investici do profesionálního a hodně univerzálního (mnohonásobně využitelného) foto i video pomocníka.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.