Sony FE 16–35 mm f/4 G PZ je o velký krok dál (recenze)

Publikováno: 6. června 2022 | autor Redakce
2.-ilme-fx3-pz-lens-right-large.jpg

Aktuálně nejnovější přírůstek portfolia Sony s bajonetem E-mount pro full-frame by měl být v současnosti nejlehčím kompaktním širokoúhlým power zoom objektivem s konstantní světelností f/4.

Zaujal nejen nás ihned po zveřejnění (navíc reakce na sociálních sítích byly velmi rychlé, pozitivní a téměř dvojnásobné oproti normálu a totéž se dělo i na webu iFotovideo.cz), a tak jsme nelenili a půjčili si ho k otestování na naší redakční Alphě 7.

1.-pz-lens-a-large.jpg

Zkušenosti výrobce se nezapřou

Dle některých zpráv se jedná už o 66. objektiv s bajonetem E, což by nebylo tak podstatné, kdyby si v Sony nedali práci a nevložili do tohoto malého, lehkého a velice snadno ovladatelného zoomu vlastnosti mnohem dražších a náročnějších objektivů z fotografické a hlavně i filmové branže. Díky širokým možnostem ovládání v něm najde určitě zalíbení řada tvůrců různých směrů.

Fotografům nabízí opravdu propracovanou nádhernou kresbu, perfektní výkon ostření a snadno ovladatelný power zoom ve velmi kompaktním těle, které sedne a nepřekáží na tělech současných fotoaparátů. Jeho skromné nároky na místo jsou navíc podtržené skutečností, že celková délka těla objektivu zůstává při ostření a zoomování neměnná, takže se Sony FE 16–35 mm f/4 G PZ hodí opravdu skoro na všechny foto/video činnosti od natáčení videa a filmů až po snímání vzdálených objektů a fotografování krajiny.

2.-ilme-fx3-pz-lens-right-large.jpg

Mimořádně nás zaujal vysoce výkonný autofokus

Novinka mezi objektivy Sony využívá jako vůbec první z řady Alpha šest originálních lineárních motorů XD (extreme dynamic), které pohánějí ostření i zoom. Rychlá odezva a plynulý tichý chod systému nabízí až neuvěřitelné možnosti. Výrobce tvrdí (nezkoušeli jsme), že kombinaci s tělem nejvyšší Sony Alpha 1 je možné udržet přesné zaostření při kontinuálním snímání fotografií rychlostí až 30 snímků za sekundu.

Jak známo, ostření je důležité zejména při natáčení zpomalených záběrů, videí v rozlišení 4K nebo 8K. Tento objektiv spolehlivě zaostřuje a plynule a tiše sleduje i rychle se pohybující objekty. Výše jmenované lineární motory XD, optimalizovaná optická konstrukce a citlivé ovládání podporují přesný výkon ostření jako u žádného předchůdce tohoto zoomového rozsahu.

4.-m-pz-lens-ilme-fx3-gimbal-low-angle-large.jpg

Ovládání je je velmi spolehlivé, navíc ta přesnost

Celková délka objektivu zůstává při ostření a zoomování konstantní, což zajišťuje perfektní vyvážení a manipulaci. Konzistentní vyvážení činí ze Sony FE 16–35 mm f/4 G PZ ideální volbu pro natáčení videa s gimbalem.

Zaostřovací kroužek lze při natáčení videa ovládat prstem a sousední zaostřovací a zoomovací kroužky jsou odstupňované, takže je můžete snadno rozlišit a ovládat hmatem při sledování monitoru. Ovládání prstem jsme používali při zoomování i při fotografování. Je to skutečná pohoda.

7.-min-focus-distance-uptoa0-20220111-sony7425.jpg

Vynikající kvalita obrazu

Sony FE 16–35 mm f/4 G PZ nabízí téměř profesionální kombinaci výborného rozlišení a nádherného bokehu, což je u tak kompaktního objektivu skutečně až neuvěřitelné. Optická stavba objektivu sestává ze dvou členů AA (Advanced Aspherical), jednoho asférického, jeden člen je Super ED (Extra-low Dispersion) a jeden člen ED a jeden asférický ED.

Chromatická a sférická aberace jsou současně potlačeny, takže je zajištěn opravdu vysoký optický výkon po celé ploše snímku a v rozsahu zoomu 16–35 mm. Na našich zkušebních snímcích je to jasně vidět. Použití prvků AA v optické konstrukci tím pádem zajišťuje vynikající výkon při přiblížení v celém rozsahu zoomu. Jeho minimální ostřící vzdálenost je 0,28 m při 16 mm a 0,24 m při 35 mm, přičemž maximální zvětšení je 0,23×. Dobře přizpůsobená povrchová úprava navíc účinně potlačuje odlesky a duchy a zajišťuje jasné, ostré a dobře prokreslené foto i video.

2-min-16-dsc4380.jpg

Kruhová clona a propracovaná sférická aberace generují společně hladký a hluboký bokeh po celé ploše snímku. Konstatovali jsme, že se jedná o objektiv opravdu „na všechno“, a tudíž se pro řadu fotografů i videotvůrců vyplatí i při aktuálně vyšší ceně.

Pro video je až výjimečný

Je vybaven nejnovější optickou technologií, která omezuje focus breathing a také přeostřování i axiální posun při zoomování. Ostření, zoomování a ovládání clony jsou velmi tiché, což výrazně snižuje hluk a vibrace, které mohou rušit záznam videa. Díky nově navrženému elektronickému systému výkonného zoomu, který je poháněn lineárním motorem XD, nabízí tento objektiv pokročilé ovládání s odezvou a bezprostředností manuálního zoomu bez elektrického pohonu.

Páčka usnadňuje provádění super pomalého zoomu s konstantní rychlostí. Power zoom minimalizuje chvění fotoaparátu, ke kterému může docházet při ovládání kroužku, a při použití s kompatibilními těly fotoaparátů mohou uživatelé přizpůsobit pohyb kroužku tak, aby vyhovoval podmínkám fotografování. Další výbornou vlastností je možnost používat tlačítka a ovládací prvky na kompatibilních tělech nebo příslušenství k ovládání zoomu na dálku.

2-max-35-dsc4379.jpg

Funkce Linear Response MF navíc zajišťuje, že ostřicí kroužek reaguje přímo a lineárně na jemné ovládání při manuálním ostření, a clonový kroužek umožňuje rychlé, přímé a snadné manuální ovládání clony.

Je opravdu lehký

Coby aktuálně nejlehčí širokoúhlý objektiv s power zoomem a světelností f/4 na světě váží pouhých 353 gramů, což je přibližně o 30 % méně než u předchozího modelu, a má rozměry 80,5 × 88,1 mm s průměrem filtru 72 mm.

Další důležité funkce

Sem určitě patří zámek clonového kroužku (Iris Lock Switch), který lze aktivovat, aby se zabránilo náhodnému jeho pohybu mezi nastaveními A a f/4–22, a přizpůsobitelné tlačítko pro uzamčení ostření, které umožňuje přesné ovládání.

Objektiv má konstrukci odolnou proti prachu a vlhkosti a fluorovou povrchovou úpravu předního členu, takže zůstává čistý a spolehlivě použitelný v exteriérech.

Závěrem

Upřímně řečeno, kolega Karel žádal, abychom si ho do redakce ihned pořídili. Pro svou univerzálnost a neuvěřitelný optický výkon by se nám (asi jako každému z vás) pro rychlé a mnohdy improvizované, a přitom nutné focení či natáčení nesmírně hodil. Budeme o tom uvažovat, protože pasuje nejen do velkých mužských rukou, ale výborně se ovládá a využívá i jemnou rukou citlivé ženy. Bude příjemný na letní i zimní cestování, je neuvěřitelně rychlý a přesný. Co více si přát?

Cena a dostupnost

Je v prodeji od května 2022 u řady autorizovaných prodejců za cenu 39 490 Kč.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.