Sony A7R V – Dokonalost sama?

Publikováno: 13. března 2023 | autor Redakce
brkoslav-severni.jpg

Pokud by se psal rok 2015 a někdo udělal referendum fotografické odborné veřejnosti s otázkou, jak má vypadat dokonalý fotoaparát a co vše má umět, jaký by byl asi výsledek?

 

Předpokládám, že naprostá většina by preferovala velmi slušné (vysoké) rozlišení, dokonalý autofokus, který bude nejen rychlý. Asi by nás tehdy nenapadlo, že AF zároveň pozná, kde má objekt oko, kde má letadlo předek a kde má pes čumák…

kalous-usaty.jpg

Požadována by byla vysoká frekvence vyfocených snímků za vteřinu, nízká úroveň šumu, extrémní výdrž baterie, co nejmenší váha, plná konektorová výbava včetně HDMI, možnost ovládání bezdrátově a integrovaná Wi-Fi, velmi dobrá stabilizace obrazu, obrovský hledáček s vysokou úrovní detailu a LCD výklopné nejlépe až za roh, ale zároveň čitelné za každého počasí a plně dotykové.

Už to jen vše zabalit do nerozbitného a vodotěsného těla, kam „stačí“ umístit tlačítka a ovládací prvky na přání každému uživateli podle délky jeho palců. Možná by tehdy i pár hlasů bojovalo za v té době poměrně „okrajové“ funkce, jako je dokonale video ve 4K, nebo dokonce 8K.

img-2450-1.jpg

Od té doby se událo velmi mnoho velkých věcí a i původní odpůrci bezrcadlovek museli chtě nechtě podlehnout, vzdát se zrcátka a napnout síly směrem, kde dříve okrajoví hráči začali získávat dominanci na trhu.

Pár let nato opravdu i největší hráči představili své první pokusy na tomto poli oraném v té době úplně někým jiným. V dnešní době se k radosti zákazníků trh opět víceméně vyrovnal a každou velkou značku reprezentuje na trhu x modelů, které jsou na ještě před pár lety nemyslitelné technické úrovni.

Hledat rozdíly mezi jednotlivými modely v dané třídě je téma, které baví odbornou i širokou veřejnost na sociálních sítích, ve všech myslitelných mediích i při debatách na pivu.

dsc00062-1.jpg

Vývoj je dnes tak rychlý, že málokterá vychytávka nebo funkce zůstane jen u nějakého modelu či pouze dominantou jedné značky. Čím se tedy mohou snažit jednotlivé značky zaujmout své zákazníky? A je pro to ještě dnes prostor? Pokud takovou funkci vymyslíte a zvládnete implementovat a následně poměrně rychle uvést na trh, dokážete ji prodat zákazníkovi a přesvědčit ho, že ji opravdu potřebuje? S každým testem nové vlajkové lodi si říkám, kam to může ještě pokračovat…

Když jsem si před dvěma lety na víkend půjčil Sony A1, chtěl jsem jen vidět, zda je to opravdu taková změna, aby to někoho přesvědčilo. Ani náhodou jsem se tehdy nepovažoval za cílovou skupinu (ani jednotlivce) a neměl jsem žádné ambice ji vlastnit. Stačil jeden víkend, abych podal inzerát na tehdy téměř nevybalenou A7R IV a po týdnu od koupě ji opravdu prodal. Jako jeden z prvních v ČR jsem následně zakoupil Sony A1 a úplně změnil způsob, jak jsem do té chvíle fotoaparát vnímal a byl zvyklý používat.

dsc00070-1.jpg

A7R IV byl špičkový kousek techniky s neskutečným rozlišením a kvalitou obrazu. Jen pro mé potřeby focení přírody a v ní žijících zvířat byl proti A1 velmi limitující. Rychlost zápisu na kartu, sériového snímáni nebo AF, detekce objektu atd. byly funkce, bez kterých už jsem prostě nechtěl být. Pokud by však v té době byly na trhu modely, jako je A7 IV, nebo dokonce A7R V, nebylo by mé rozhodování zdaleka tak snadné.

Sony po třech letech vypustilo do světa Full-frame se 61 Mpx (stejně jako A7R IV), který obsahuje hodně funkcí z ankety o dokonalý fotoaparát z úvodu.

Klíčové a nové funkce (nejen oproti předchůdci), o kterých by měl vědět každý případný zájemce:

Rozlišení 61 Mpx (nezměněno), vysoké rozlišení, které Sony považuje naštěstí v tuto chvíli za dostatečné. Naštěstí proto, že soubory v tomto rozlišení potrápí i velmi slušný počítač a případný zájemce by měl vědět, že takové rozlišení s sebou nese i další nároky než jen nákup těla. Připravte se na to, že bude opravdu extrémně prověřena kvalita vašich objektivů, potažmo filtrů. Ne nadarmo má Sony řadů objektivů GM (G Master), které se chlubí vysokou kvalitou optiky „future proof“ nejen z pohledu nároku na rozlišení.

Velmi rychlý AF s AI – asi největší změna oproti předchůdci. Ano, je použitelný i na seriózní wildlife fotografii. Nejen že velmi přesně přeostřuje, ale také dokáže najit oko, hlavu, tělo atd. a následně je držet zaostřené. A to ve spolupráci s další novinkou, kterou je AI neboli Artificial Intelligence (umělá inteligence), která rozpozná například pohyby lidského těla a díky tomu dokáže udržet zaostřeno na postavu, která se například otočí zády, a při otočení zpět plynule opět ostří na oko. Vše pak vypadá velmi přirozeně, a to nejen na fotografii, ale i na videu. Jedná se o velmi novou technologii a myslím, že se ještě bude dále zlepšovat s dalšími updaty. Už teď ovšem funguje velmi dobře.

Rozšířené možnosti trackingu – vybrat si lze z nabídky: člověk, zvíře / pták, zvíře, pták, hmyz, auto / vlak, letadlo. Pro každou volbu je možno přednastavit chování sledování, jako je citlivost rozpoznávání, vytrvalost, popř. zda upřednostňujete oko, hlavu atd.

Rychlost sériového snímání 10, resp. 8 obr./s při autoexpozici a AF. 7 s Elektronickou závěrkou. Toto je jedna z funkcí, kde bych ocenil vetší rychlost. Pro většinu uživatelů se však určitě jedná u vysokomegapixelového FF fotoaparátu o údaj dostatečný.

USB-C 3,2 gen2 zajistí nejen rychlý datový přenos, ale také rychlé nabíjení, popř. možnost použití dobíjení z powerbanky.

Plnohodnotné HDMI

Konečně a poprvé v řadě Sony Alpha focus bracketing a unlimited BULB (2–999 vteřin) – funkce, které si komunita fotografů přeje léta, byly konečně přidány a můžeme jen doufat, že se dostanou i do dalších produktových řad nejen budoucích, ale i zpětně.

Zcela nový, ale dokonalý LCD – konečně Sony vyslyšelo další z přání a osadilo A7R V displejem, který se dokáže vyklopit a otočit skoro ideálně ve všech potřebných směrech – ano, dokonce i pro případné natáčení sebe sama. Tady opravdu tleskám a jako majitel A1 velmi hlasitě závidím. LCD by mohl být ještě vetší, ale to už by se musela změnit podstata celého těla a to není změna chtěná.

Nový senzor pro lepší detekci vyváženi bílé

Vylepšená stabilizace, která dle Sony kompenzuje až 8 EV. Osobně jsem zkoušel s objektivem Sony 70–200 mm GM II a Sony 35 mm GM. Výsledky byly velmi dobré až do 1/10 s. Velmi dobré znamená, že není možné z fotografie poznat, zda byla pořízena z ruky, nebo ze stativu – a to jak na 35,70 i 200 mm. To sice neodpovídá úplně 8 EV, ale i tak se jedná o výrazné zlepšení oproti A1. Takže opět chvála a závidím. Musím uvést, že při vyfocení deseti snímků, jsou velmi ostré zhruba z poloviny. Předpokládám, že se jedná o věc, která bude ještě s dalším updatem firmwaru vylepšena.

Oproti předchůdci možnost natáčet 8K video (24/25 p)

Možnost spustit mechanickou závěrku při výměně objektivu a zabránit tak prachu ustlat si na čipu.

Volba velikosti RAW a JPEG, resp. rozlišeni výsledných fotografii přímo v menu, a to L/M/S, resp. 15, 26 a 61 Mpx, což velmi potěší každého reportážního fotografa. Přeci jen mít z akce dva tisíce 61- nebo 26Mpx fotek je ohromný rozdíl nejen z pohledu nutného výpočetního výkonu, ale i z pohledu samotného času potřebného pro výběr fotografií pro klienta.

Nově dva sloty pro karty SD/CF Express type-A. Rozhodně doporučuji koupit CF Express, rychlost zápisu je i proti rychlým SD o poznání lepší a tento aparát si je stoprocentně zaslouží. Zároveň si tím odemknete téměř nekonečný buffer (500 a více snímků).

240Mpx fotografie s pomocí funkce pixel shift – sice stále pouze ze stativu, ale díky nové verzi softwaru Imaging Edge od Sony lze nechat poskládat tuto high-res fotografii a nemít na ní nevzhledné artefakty zapříčiněné pohybem objektů mezi jednotlivými snímky. Velmi povedené!

Tento článek není ani placená recenze, ani PR článek od výrobce. Snažil jsem se z pohledu uživatele, který omylem před lety nastoupil do eco systému, zhodnotit, co mě na novince zaujalo. Jsou také nějaká negativa nebo prostor pro zlepšení? Samozřejmě ano, ale zároveň ne. Pokud by totiž výrobce ještě zrychlil sériové snímání a hlavně pokud by upgradoval technologicky čip na stejný jako má A1, umožnil by tím daleko rychlejší vyčítání dat ze senzoru, což by například téměř úplně eliminovalo efekt zvaný rolling shutter.

brkoslav-severni.jpg

Ale… ano, je zde ale. Pokud by tak výrobce učinil, úplně by se smazal rozdíl mezi jednotlivými řadami a cenami fotoaparátů. S ještě větší nabídkou formátů pro natáčení videa by zase zasahoval mezi své ostatní bratříčky a sestřičky včetně A1. Výrobce to opravdu nemá v tomto ohledu lehké. Osobně si myslím, že nám Sony představilo skvělý fotoaparát, který dokáže uspokojit drtivou většinu profesionálů fotících krajinu, módu, lifestyle, street, reklamní fotografii, a dokonce i wildlife. U wildlife vás může omezit rolling shutter u elektronické závěrky, takže je lepší používat mechanickou.

Nemít již Sony A1, téměř jistě bych ve výbavě měl právě tento fotoaparát.


Celý článek najdete v březnovém čísle FotoVideo

Doporučujeme také výhodné předplatné s dárkem!


fv03-2023-web3.jpg

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.