Samsung Galaxy A9

Publikováno: 26. února 2019 | autor Redakce
cz-feature-galaxy-a9-a920-122445987.jpg

Tento telefon se čtyřmi zadními objektivy se na našem trhu objevil koncem minulého roku a dostal se brzy na výsluní zájmu fotografující veřejnosti. Všimli jsme si toho v příspěvcích do našich soutěží, a tak jsme požádali české zastoupení Samsungu o vzorek na krátký redakční test.
Text: kolektiv redakce, foto: Samsung a FotoVideo

Společná práce se čtyřmi foťáky
Tentokrát jsme si vzorek tohoto telefonu v redakci půjčovali, sbírali a dávali dohromady pocity i zkušenosti. Budeme to asi praktikovat v tomto roce i u dalších produktů, přeci jenom víc hlav víc ví a více očí si všimne většího množství detailů. Protože skoro všichni v redakci máme zkušenosti nejen s umělou inteligencí ve smatrphonech, ale i s vícenásobnými fotoaparáty na zadní straně těchto přístrojů, byli jsme zvědavi hlavně na ty čtyři fotoaparáty, se kterými přišel na podzim Samsung na náš trh jako první. Jsou umístěny pod sebou v poměrně „dlouhé“, asi čtyřcentimetrové podložce, což zkušeného fotografa, zvyklého na soustřeďování všeho do jednoho ohniska u klasických digitálních fotoaparátů, poměrně znejistí a začne uvažovat hlavně při snímání na krátké vzdálenosti o možném zkreslení obrazu. Ale kupodivu k tomu nedošlo, alespoň v našich redakčních podmínkách. A víte proč? I kdyby k nějakému zkreslení došlo, máte možnost ho v přístroji softwarově korigovat. Navíc hlavní foťák je třetí v pořadí, tedy asi čtyři centimetry od horního okraje přístroje, což dává dobrou šanci dodržovat horizontální rovinu.

cz-feature-galaxy-a9-a920-135258128.jpg

Podívejme se na ty foťáky
Už jsme si řekli, že jsou čtyři v řadě nad sebou, na rozdíl od jednoho z čínských konkurentů, který si je u posledního modelu nejvyšší třídy srovnal do čtverečku.

Nahoře jako první je umístěn širokáč s osmimegovým rozlišením a úhlem záběru kolem 120 stupňů. Ten úhel asi sedí, ale na jeden stupeň jsme to nepřeměřovali. Světelností příliš nevyniká, ale má to logiku a u tohoto snímače činí f/2,4.

Druhým v pořadí je „teleobjektiv“, který má deset mega a stejnou světelnost f/2,4 a nabízí dvojnásobné optické přiblížení.

Jako třetí v pořadí najdeme již citovaný hlavní fotoaparát s daleko větším rozlišením dosahujícím 24 megapixelů a s velmi pěknou světelností f/1,7. Pracuje velmi dobře a rychle. V nastavení si můžete určit, čím budete fotit, je to celkem přehledné a zajímavé hlavně pro uživatele zvyklé na manuální režimy fotoaparátů.

Pod posledním, tedy čtvrtým objektivem, se skrývá 5 megapixelů a světelnost o hodnotě f/2,2, což také není špatné, zvláště když je tato kamera využívána k vytváření pěkného bokehu na pozadí fotografovaných snímků v některých nastavitelných režimech.

Vpředu je navíc 24megapixelová kamera.

Dvojnásobný optický zoom je solidním nástrojem, který opravdu často využijete. A skutečnost, že se jedná o čistou optiku, poznáte z kvality fotografií. Samsung optiku opravdu umí, škoda že nepokračuje s výrobou kompaktních fotoaparátů.


cz-feature-galaxy-a9-a920-122461058.jpg

Jsme zhýčkaní? A co ta umělá inteligence?
Nabídka dobře fotících smartphonů je na našem trhu obecně velká, a proto si nedovolíme říci, že by výsledky našeho testování u tohoto přístroje byly naprosto výjimečné. Každá kategorie má svou kvalitu a možnosti, a protože jsme navíc na podzim u nás testovali Samsung Galaxy Note 9 (přečtěte si v loňském říjnovém FotoVideo), který je zástupcem kategorie nejvyšší, tak nás fotografie z této A9 v některých případech uspokojily, ale například při slabším světle to bylo jako obvykle u všech přístrojů střední třídy už trochu horší − a nejen barevně. Musíme však velmi pochválit umělou inteligenci, která se velmi snaží, šikovně zpracovává a napravuje různé maličkosti typu rozmazání pohybem či zkreslení – samozřejmě podle nastavení fotoaparátu. Přiblížení zoomovacím fotoaparátem funguje rychle, ale chtělo by to ještě přidat, protože přibližovat potřebujete skoro pořád. Podle názoru některých z nás ale velmi zaujal horní širokáč, který je dobrý na cestách a při turistice na různé záběry celkového charakteru, památek, městských prostorů či krajinek.

cz-feature-galaxy-a9-a920-122451281.jpg

Zaujalo
Nejvíce nás v redakci zaujalo kupodivu makro, i když jsme se báli zkreslení, o kterých píšeme výše, ale nic takového se neobjevilo. Kolegyně i kolega si libovali při focení se širokáčem, navíc chválili velmi pohodlné ovládání, přepínání režimů, resp. módů. To už je u Samsungu hodně charakteristické.

Mezityp?
Už když jsme si tento přístroj, poměrně pozdě od jeho uvedení na trh půjčovali, věděli jsme z různých zvěstí, že se na svět blíží „desítka“. Pro nás bylo focení s tímto přístrojem, který byl opravdu prvním mobilem se čtyřmi fotoaparáty na trhu, velmi příjemné, a protože víme, že se zároveň jedná o zdokonalenou A7 s přidaným jedním foťákem, brali jsme to tak. Je to ale dobrý stroj, s výborným zpracováním a dalšími vlastnostmi, které vám garantují skvělé denní používání. Má například vysoce kvalitní a i při silném slunci čitelný displej typu Super AMOLED 6,3″, resp. 6,2″. Část testování proběhla venku při letošních lednových záplavách sněhu, kdy jsme měli štěstí vlastně na všechny zimní povětrnostní podmínky od tmavého zatažena přes chumelenici až po jasné slunce na sněhu. Přístroj pracoval a fotil bez jakýchkoli známek změn, baterie držela (má 3800 mAh a dá se velmi rychle dobíjet). Navíc máte k dispozici 128 GB paměti a dvě SIM karty. Co více si přát?


cz-feature-galaxy-a9-a920-122451264.jpg

Hlavní vlastnosti
Rozměry a váha: 163 × 77 × 7,8 mm, 183 g
Displej: 6,3″, Super AMOLED, 2220 × 1080 px
Operační systém: Android 8.0 Oreo
Baterie: 3800 mAh s rychlým nabíjením
Fotoaparáty: 24 Mpx + 10 Mpx teleobjektiv + 8 Mpx širokoúhlý + 5 Mpx pomocný, f/1,7 + f/2,4 + f/2,4 + f/2,2, blesk + přední 24 Mpx, f/2,0

Cena: koupíte ho už od 10 700 Kč.
Více najdete v češtině na samsung.com/cz.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.