TCL 55C715 pod drobnohledem

Publikováno: 27. srpna 2020 | autor Redakce
TCL 55C715 pod drobnohledem

Nedávno uvedená řada televizorů TCL C71 je někde na pomezí střední třídy, startuje na úhlopříčce 127 cm (50″) a ceně asi 16 000 Kč. Ale protože 127 i 140 cm dnes zakoupíte za téměř stejné peníze, je zřejmé, co je výhodnější. Pokud se vám pochopitelně vejde do pokoje.

TCL 55C715 si vedle obou zmiňovaných velikostí můžete pořídit i ve 165 cm (65″). Jaký bude v tomto případě obraz, lze odhadovat jen těžko, ale protože na 140 cm byl překvapivě dobrý, nebo spíše nadprůměrný stejně, jako zvuk, můžeme předpokládat, že na rozměrnějším modelu bude stále slušný (možná více než to). Pokud se vydáte tímto směrem, TCL 65C715 vás přijde na méně než 26 000 Kč.TCL 55C715 pod drobnohledem

Televizory řady TCL C71 obsluhuje operační systém Android TV 9.0 se kterým byly hned po uvedení občasné problémy. V případě testované televize však nebylo pozorováno nic, dokonce i domovská nabídka (Home) byla po uživatelské úpravě stále stejná a sama se neměnila, jako dříve. Tohle sice nebyla žádná velká vada, ale uživatele to mohlo poněkud obtěžovat.TCL 55C715 pod drobnohledem

Výbava a domovská obrazovka s možností pohodlných úprav nabídek

Televizor má bezrámečkový design všude s výjimkou spodní strany, což v praxi znamená, že z čela vidíte jen tmavou obrubu aktivní části obrazovky a rámeček se nachází pouze nahoře a po stranách.

Zabudovaná obrazovka typu LCD QLED s plošným podsvícením má 50 Hz, rozlišení Ultra HD (4K) a televizor si poradí, stejně jako ostatní v rámci řady, se zvukem v Dolby Atmos a dokonce i v DTS-HD, což je nadstandardní. Vedle toho zvládá HDR video (po všech signálových cestách), tedy video s vysokým dynamickým rozsahem v podobě HDR10, HDR10+ a Dolby Vision, a to také mnoho televizorů nezvládá.

Tunerové osazení je už obvyklé, kodek H-265/HEVC lze přijímat jak na DVB-T2, tak na satelitním DVB-S2. Zabudováno je Bluetooth a Wi-Fi 5, ale připravte se na to, že chybí USB 3.0. Jsou tu pouze dvě rozhraní verze 2.0, které by však měly dostačovat i pro 4K.TCL 55C715 pod drobnohledem

Jakmile televizor nainstalujete (neskončíte v televizním vysílání, musíte na příslušnou ikonu), uvidíte zmiňovanou domovskou obrazovku na tlačítku Home. Zde můžete mazat a přesouvat jak horizontální lišty, tak většinu jednotlivých ikon. A protože je tato nabídka základem pro práci s Android TV, v praxi to znamená, že si upravíte prostředí podle své chuti i když kolovat se tu, stejně jako v menu nastavení Androidu nedá. To umožňuje až menu TCL přes které ovlivníte zejména základní obrazové a zvukové funkce a je dobře, že je od menu Googlu odděleno. Televizor se totiž podstatně lépe ovládá, čemuž napomáhá i výtečné kontextové menu reagující na aktuální situaci. Vynikající je ostatně i tenký dálkový ovladač (dobře padne do jakékoli ruky), u kterého nechybí ani šikovně umístěný vstup do EPG, tedy do programové nabídky.

Tak nějak by to mělo vypadat!TCL 55C715 pod drobnohledem

Ovládání a chytré funkce

Jak bylo naznačeno, dálkový ovladač má výborné rozložení, pro vyvolání seznamu naladěných kanálů můžete použít buď OK nebo tlačítko List, které bylo v tomto ohledu spolehlivější a výrobce by s tím už měl něco udělat (OK by pochopitelně bylo nejlepší).

Programová nabídka EPG je bez obrazu, ale také bez zvukového výpadku při vstupu a odchodu. Pokud si v ní zadáte upozornění na pořad, televizor se dokáže probudit z pohotovostního režimu, což je vynikající. Škoda jen, že pro přechod na další den musíte vystoupat na kanál na pozici jedna, naopak výhodou je, že se zde – stejně jako v seznamu stanic – můžete na jedno zmáčknutí tlačítka pohybovat po více kanálech. Pokud jste příznivci toho „červeného“, tedy HbbTV, tady budete mít nepatrně ztíženu cestu tím, že si ho po instalaci a připojení televizoru na internet musíte sami povolit v menu. Je to ale snadné a stačí jít přes tlačítko pro vstup do nastavení.

O aplikacích pro Android TV toho bylo napsáno už dost a je jich tu celá řada, včetně HBO GO či Lepší.TV. Pochválit je ale třeba také firemní aplikaci TCL pro práci s hudbou, videem a fotografiemi, zvanou Centrum médií. Například při přerušení si pamatuje pozici ve videu a umí všechny soubory přehrávat na jeden zátah, takže si dopředu nemusíte nic vybírat.

Co dodat? Televizor TCL 55C715 nabízí výtečný poměr cena/výkon, resp. cena/obraz, na což v této zemi naštěstí stále ještě hodně lidí slyší. Za provozu je svižný, a hlavně má spolehlivě implementován (a sladěn) operační systém u kterého během testu nebyl pozorován samovolný výpadek, či nějaké restartování, jak jsme toho u Android TV stále ještě občas svědky. Ty diváky, kteří přes televizor poslouchají i rozhlas, potěší dobře dostupná volba pro vypnutí obrazu a ponechání pouze zvuku. No a pokud máte obavu z pomalého uvádění televizoru do chodu, tady to v praxi trvalo maximálně kolem 30 s (spíše méně). V menu Googlu si však můžete povolit volbu pro rychlejší zapnutí a pak je nastartováno po nějakých sedmi sekundách.

 

Už máte časopis FotoVideo na září? Podívejte se na obsah i na možnosti objednání...

INSPIRACE K NÁKUPU: EISA AWARDS 2020-21

Jaké nejlepší elektronické výrobky vybrala porota z 62 médií?INSPIRACE K NÁKUPU: EISA AWARDS 2020-21

INSPIRACE: TAJNÁ PRÁZDNINOVÁ LÁSKA

Když se nám svěří Adolf Zika, tak to stojí za to, přečtěte si náš rozhovor!TAJNÁ PRÁZDNINOVÁ LÁSKA

INSPIRACE SOUTĚŽ: VÍTĚZOVÉ EISA MAESTRO 2020

Tři nejlepší světoví fotografové z tématu „Movement“.

NÁŠ SERIÁL: DEVÁTÝ DÍL S CENTREM FOTOŠKODA

Výkup a prodej použité fototechniky a další zajímavosti z tohoto stánku fotografie.

PRAXE: ANALOGOVÁ ŠKOLA VÁS EVIDENTNĚ BAVÍ

Na co si dát pozor při prvním fotografování na film?Na co si dát pozor při prvním fotografování na film

PRAXE: FOTOPORADNA – JAK A PROČ MĚNIT EXPOZICI?

Jedním ze základních předpokladů dobré fotografie je její správná expozice…JAK A PROČ MĚNIT EXPOZICI

FOTOGRAF ROKU: JEDNADVACÁTÝ ROČNÍK JE PŘED NÁMI

Vybírejte a chystejte své snímky na nová soutěžní témata.

FOTOGRAF ROKU: OBLÍBENÉ FOTOGRAFICKÉ TÉMA: JÍDLO

Ti nejlepší dokazují, že v Čechách i na Slovensku se fotit prostě umí! Prohlédněte si snímky dvaceti nejlepších seniorů a sedmi výborných juniorů v tomto chutném tématu.FOTOGRAF ROKU – Jídlo

 

S naším předplatným opravdu ušetříte, a ještě k němu dostanete dárek dle vašeho výběru zdarma!

Předplaťte si nás, jde to velmi rychle a můžete si vybrat, zda po jednom či dvou či třech či šesti či dvanácti výtiscích, či… jak se vám to bude líbit.

Vybírejte si například na těchto webových adresách:

http://www.ifotovideo.cz/rubriky/predplatne/

https://www.send.cz/casopis/779/foto-video

https://foto-video.magaziny.cz/

https://predplatit.cz/detail/foto-video/200/

Mít doma kvalitně tištěný časopis FotoVideo každý měsíc o den dříve, než se objeví ve volném prodeji na stáncích a v prodejnách, a ještě k tomu ta cca 60 % jeho normální, prodejní ceny, to už se fakt vyplatí! Šetříte s námi!

108 stran zářijového FotoVideo

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.