Studio TV Nova má největší LED panely od Samsungu

Publikováno: 16. března 2022 | autor Redakce
zdroj-taktiq-communicaions-1.jpg

Jedná se o největší displejové stěny v České republice, a i v rámci střední Evropy jde o technologický unikát. Nové zpravodajské studio televize Nova je vybaveno těmi nejkvalitnějšími LED stěnami, které jsou v současné době k dispozici.

Nechybí mezi nimi ani největší zakřivený LED panel v Česku – více než devítimetrová stěna z modulů IF015H-E, již stejně jako další displeje ve studiu dodala společnost Samsung Electronics Czech and Slovak. Zpravodajské studio Novy nedávno vstoupilo do šestého měsíce bezchybného fungování.

zdroj-taktiq-communicaions-1.jpg

Studio tvoří tři sady panelů: hlavní sestava LED stěny „A“ představuje zmíněnou zaoblenou stěnu za hlavním moderátorským stolem Televizních novin. Na délku měří 9,1 metru a je vysoká 1,6 metru. Tvoří ji jednotlivé moduly, z nichž se dají konfigurovat stěny různých velikostí a tvarů. Moduly jsou bezrámečkové a navazují na sebe tak těsně, že není poznat, kde končí jeden a navazuje druhý. Stěnu tvoří celkem 57 takových modulů a každý je vybaven tisíci a tisíci pixely, které jsou od sebe vzdáleny pouhých 1,5 mm.

Postranní dotykovou stěnu, již společnost AVTG označila jako LED sestavu „B“, tvoří devět modulů Samsung The Wall IW012A s roztečí pixelů 1,2 mm a celkovou velikostí 2,3 x 1,2 metru. Panel váží 100 kg a pracuje se standardním příkonem 800 W. Moderátoři stěnu ovládají prostřednictvím IR panelu pro dotykové ovládání.

zdroj-taktiq-communicaions-2.jpg

Třetí sestavu LED stěny „C“ použila televize Nova pro druhou scénu studia a je určena pro Sportovní noviny a další pořady. Jde opět o obloukovou stěnu vytvořenou ze 72 modulů Samsung IF015H-E o rozteči pixelů 1,5 mm, celkové délce 8,6 metru a výšce 2,1 metru. Z celého zpravodajského studia je tato stěna nejobjemnější, váží úctyhodných 417 kg a pracuje se standardním příkonem 4,8 kW. Stěnu doplňují dva sloupy ze stejných modulů o celkové výšce 2,1 metru a šířce 0,5 metru, které jsou samostatně otočné. Každý váží 23 kg.

„Šest měsíců bezchybného fungování v tak náročném provozu, jako je zpravodajské studio, které je využívané prakticky neustále, ukazuje na kvalitu řešení, které Samsung nabízí. Rozsahem a typem použitých LED modulů jde o největší instalaci svého druhu v České republice a na Slovensku,“ konstatuje Petr Ritz, Senior Sales Manager/Proffesional Displays ve společnosti Samsung Electronics Czech and Slovak. Pro Samsung jde o druhou instalaci podobného rozsahu na českém trhu, v rámci Evropy jeho řešení využívá hned několik velkých televizních stanic.

zdroj-taktiq-communicaions-3.jpg

„Celý projekt se začal plánovat už v zimě 2020/21. Jednalo se o kompletní rekonstrukci celého studia a bylo tedy třeba pečlivě koordinovat jednotlivé části rekonstrukce. Současně bylo nezbytné dodržet daný harmonogram, protože studio muselo být vzhledem k podzimním volbám v opětovném provozu včas,“ popisuje Jiří Hulík, systémový inženýr společnosti AVTG, která zajišťovala instalaci a kalibraci všech nových zobrazovacích panelů.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.