OM SYSTEM OM-1 – nová vlajková loď systému micro 4/3

Publikováno: 17. února 2022 | autor Redakce
weather-om-1-ez-m4015-pro-freeze--productadd-001.jpg

Bezzrcadlovka OM-1 je osazena novým vrstveným BSI Live MOS snímačem a zaostřovacím systémem Cross Quad Pixel AF. Vše v lehkém a přenosném balení.

Tento micro 4/3 fotoaparát s výměnnými objektivy spojuje kompaktní a lehký design s vysokou kvalitou obrazu. Jako vlajková loď řady OM SYSTEM poskytne tento model zákazníkům jedinečný zážitek a podnítí touhu fotografů tvořit.

Nový fotoaparát s výměnnými objektivy přináší inspiraci v lehkém provedení, které si uživatelé mohou vzít kamkoli s sebou a pořídit s ním dechberoucí fotografie, o jejichž pořízení dlouho přemýšleli.

weather-om-1-ez-m1240ii-pro-dust--porductadd-001.jpg

OM SYSTEM OM-1 v sobě skrývá nejmodernějších digitálních technologie, které poskytují vysokou kvalitu obrazu, jež přesahuje očekávání velikosti snímače. Je vybaven automatickým zaostřováním a sekvenčním snímáním, které daleko předčí běžné modely a výrazně zvyšuje základní pracovní výkon.

Již v minulosti jsme začali využívat výpočetní fotografické technologie, které umožňují fotografovi používat takové funkce, jako je Live Composite nebo režim pro focení s vysokým rozlišení High Res Shot, bez potřeby speciálních pokročilých fotografických technik nebo zvláštního vybavení či dovedností. OM SYSTEM OM-1 nabízí hned několik funkcí výpočetní fotografie, které usnadňují a umožňují fotografování a pořízení skvělých záběrů za jinak nemyslitelných situací.

weather-om-1-ez-m1540-pro-splashproof--productadd-001.jpg

Díky skvělé mobilitě systému micro 4/3 lze OM SYSTEM OM-1 vzít kamkoli a kdykoli sebou. Jeho vysokého výkonu tak dokáže využít prakticky kdokoliv, kdo má potřebu ztvárnit svoji fotografickou představu za všech okolností. Toto je micro 4/3 fotoaparát příští generace, který vám přináší OM SYSTEM.

Vysoká obrazová kvalita, která přesahuje očekávání senzoru této velikosti

Model OM-1 se vyznačuje vysoce kompaktním, lehkým tělem jedinečným pro OM SYSTEM. Je osazen novým 20megapixelovým vrstveným (Stacked) BSI Live MOS snímačem a nejnovějším obrazovým procesorem TruePic X, který je třikrát rychlejší než procesory předešlých modelů.

OM SYSTEM OM-1 poskytuje vysokou kvalitu obrazu, která přesahuje očekávání velikosti snímače. Nejen, že plně využívá výkonu objektivů M.Zuiko Digital s vysokou rozlišovací schopností a poskytuje naše doposud nejvyšší rozlišení2, ale nová technologie zpracování šumu zvyšuje maximální automatickou citlivost na ISO 25600 a rozšířenou maximální citlivost pak až na ISO 102400.

om-1-right-lcd-180-front-tilt-ez-m1240ii-pro-w-mf--product-010-master.jpg

Dynamický rozsah byl vylepšen o 1EV, a to díky nejnovější technologii pro zpracování obrazu. Toto vylepšení poskytuje širší škálu tónů než kdykoli předtím, od stínů až po světla.Nesporná výhoda fotoaparátů OM SYSTEM se skrývá v proslulé vysoce výkonné 5osé stabilizaci obrazu, která zde poskytuje výkon až 8,0 kroků ve spojení s optickou stabilizací v objektivu a 7,0 kroků4 v těle samotném. Nová stabilizační funkce asistenta, tzv. Handheld Assist, usnadňuje focení s velmi dlouhými expozičními časy, které by běžně vyžadovaly stativ.

Funkce výpočetní fotografie, které umožňují fotografům ztvárnit myšlenky a představy, které šlo doposud jen stěží realizovat

V OM SYSTEM OM-1 jsou k dispozici takové fotografické možnosti, které doposud vyžadovaly speciální vybavení nebo počítač ke skládání snímků. Díky výpočetní fotografii (pokročilé digitální zpracování obrazu) jsme tyto možnosti přijali hned od počátku za standardní funkce tohoto modelu.

om-1-wp-ez-m1240ii-pro-w-mf--technology-001.jpg

OM SYSTEM OM-1 využívá kombinaci nového obrazového procesoru TruePic X, nového vrstveného obrazového snímače a nejnovějších digitálních technologií, pro lepší, rychlejší a snadnější použití rozmanitých funkcí výpočetní fotografie. Spolu s vysoce výkonnými objektivy M.Zuiko PRO zachytí OM-1 neomezenou škálu fotografických žánrů a motivů. Mezi nejpoužívanější funkce výpočetní fotografie na OM-1 patří:

High Res Shot

Fotografování z ruky s vysokým rozlišením, až 50MP, je funkce využívaná často zejména krajináři. Snímek vzniká automatickým pořízením série záběrů v těsném sledu, které jsou následně spojeny do jednoho výsledného záběru s vysokým rozlišením. Nově se významně zkrátil čas pro zpracování takovéto fotografie a to na max. 5 sekund.

Vysoké rozlišení ze stativu pořizuje záběry s rozlišením až 80MP. Technologie skládání snímků snižuje šum přibližně o 2 kroky. Výsledkem jsou tak záběry s ultra vysokým rozlišením a nízkou hladinou šumu. Výchozí nastavení jednoho z funkčních tlačítek slouží právě k zapínání a vypínání funkce High Res Shot, tedy přepínání mezi normálním fotografováním a snímkem s vysokým rozlišením.

Live ND

Efektu rozpohybovaných objektů pomocí dlouhých expozičních časů, jako je například tekoucí vodopád, dosáhnete použitím ND filtru. V případě OM-1 stačí zapnout funkci Live ND, která stejný výsledek simuluje složením série záběrů. Zvolit můžete filtry od ND2 po ND64. Když je aktivována funkce simulace LV, je vidět na displeji i v hledáčku simulaci výsledného efektu ještě před vyfocením.

om-1-ez-m1210-f4-w-mf--producttop-001-master.jpg

Live Composite

V režimu Live Composite dochází k přičítání pouze světlejších míst do původně tmavého záběru. Díky tomuto skládání nemůže nikdy dojít k přeexpozici stále svítících ploch v záběru, kupříkladu k přeexpozici v noci nasvíceného města. Nově lze tuto funkci pro malování světlem využít i při fotografování z ruky spolu se zapnutým stabilizátorem.

Focus Stacking

Tato funkce umožňuje pořídit sérii kompozičně stejných snímků s postupně se měnící rovinou zaostření. Výsledkem je pak složený záběr s velikou hloubkou ostrosti. Využívá se při fotografování makro záběrů, ale i větších subjektů, architektury, krajiny apod. Nově se dramaticky zkrátila doba zpracování finálního záběru ve fotoaparátu.

HDR Shooting

Více snímků s různou expozicí se spojí dohromady do jednoho s vysokým dynamickým rozsahem.

Super rychlé zaostřování s nově vyvinutým zaostřovacím systémem

Systém čtyřdílné fotodiody (foto pixel rozdělený na snímači na 4 samostatné menší pixely) umožňuje fázovou detekci na čipu ve vertikálním i horizontálním směru. Tzv. Cross Quad Pixel AF s 1053 zaostřovacími body křížového typu se používá k zaostřování rozličných tvarů subjektů napříč všemi pixely a po celém obrazovém poli. Extrémně vysoká rychlost nového procesoru TruePic X spolu s novým zaostřovacím algoritmem AF umožňují vysokorychlostní a zejména přesné zaostření na objekt bez ohledu na to, kde se v záběru právě nachází.

om-1--productback-001.jpg

Navíc je tento model vybaven systémem AI Detection AF (automatické nalezení, zaostřování a sledování konkrétních subjektů). Kromě rychlejšího a přesnějšího rozpoznání a sledování subjektů, než kdykoliv předtím, dokáže tento model rozeznat automobily, motorky, letadla, vrtulníky, vlaky a ptáky. Nově pak přibyl režim pro rozpoznávání zvířat (např. psi a kočky). Kromě kontinuálního C-AF je tato funkce podporována také v režimu single S-AF. Výrazně se zlepšila také přesnost detekce, výkon sledování a odezva AF s prioritou obličeje/prioritou očí.

Došlo také k exponenciálnímu vylepšení výkonu sekvenčního snímání, kdy je dosaženo až 50 snímků za sekundu s průběžným přeostřováním a změnou expozice s rozlišením 20,37 megapixelů. S uzamčeným ostřením pak fotoaparát dokáže snímat sekvencí až 120 snímků za sekundu v plném rozlišení v RAW formátu. Při použití funkce Pro Capture, která je navržena pro zachycení velmi rychlých okamžiků, které není možné zachytit běžnými způsoby, si můžete užít sekvenční snímání také s rychlostí až 50 snímků za sekundu (s přeostřováním) a až 120 snímků za sekundu (s aretací ostření).

Fotoaparát je konstruován jako spolehlivý nástroj, dokonale odolný proti prachu, vodě a mrazu

Nový je i vestavěný hledáček s ultra vysokým rozlišením. Prachotěsnost a odolnost proti stříkající vodě zaručuje použití těsnících materiálů na mnoha místech robustního těla vyrobeného z hořčíkové slitiny. Celkově je tak zajištěna odolnost proti prachu a stříkající vodě třídy IP53 a mrazuvzdornost do -10 °C. Protože je tento model kompaktní, lehký a vyznačuje se prachotěsností a odolností proti stříkající vodě, je vynikajícím společníkem při fotografování v náročných prostředích.

om-1--product-360.jpg

Při volbě hledáčku nám šlo především o zajištění jeho optimálního výkonu, protože jeho kvalita významně ovlivňuje komfort při fotografování. Tento vysoce výkonný EVF hledáček je vybaven rozlišením 5,76 milionu bodů, nabízí zvětšení až 1,65×, zpoždění jen 0,005 sekundy a obnovovací frekvenci až 120 sn./s. Nejenže poskytuje všechny nejlepší aspekty optického hledáčku, ale nabízí také výhody digitálního hledáčku, díky kterému je možné sledovat objekty a kontrolovat expozici i v tmavém prostředí.Menu fotoaparátu OM SYSTEM OM-1 bylo zcela přepracováno. Jednotlivé položky byly sloučeny do tematických celků, překlasifikovány zjednodušily se i jejich popisy. Celkové ovládání menu je nyní rychlejší, přehlednější a pohodlnější.

Vylepšené video funkce (10bit 4K 60p, Full HD 240p)

Plynulé, neroztřesené video záběry jsou možné díky kompaktnímu, lehkému tělu a špičkové vestavěné stabilizaci obrazu. Nově lze zaznamenávat 4K frekvencí 60p nebo vysokorychlostní záběry ve Full HD s maximální frekvencí 240p. Kamera také podporuje H.264 (8bit), H.265 (10bit) a Multi Frame Rate pro nahrávání videoklipů delších než 30 minut. Kromě výstupu ProRes RAW až do 12 bitů 4:4:4 na externí zařízení pro pokročilé postprodukční úlohy podporuje OM SYSTEM OM-1 také OM-Log pro větší svobodu při color gradingu, který umožňuje uživatelům zachytit širokou škálu tónů bez přeexponovaných nebo podexponovaných míst. Pro snadnější záznam HDR videa byl přidán nový obrazový režim videa HLG (Hybrid Log Gamma)

CENA & DOSTUPNOST

doporučená cena: 56 990 Kč s DPH
dostupnost: první polovina března 2022

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.