Objevte znovu kouzlo portrétů s objektivem AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED

Publikováno: 29. července 2016 | autor Redakce
afs-105-1.4e.jpg

Společnost Nikon uvádí objektiv AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED a svou řadu rychlých objektivů pro formát FX s pevnou ohniskovou vzdáleností a světelností f/1,4 tak obohacuje o další klenot.

Jelikož se jedná o jediný objektiv na trhu s ohniskovou vzdáleností 105 mm, světelností f/1,4 a automatickým ostřením, jde o zásadní příspěvek do rodiny objektivů NIKKOR. Profesionálním fotografům, kteří chtějí dosáhnout nových úrovní portrétní a módní fotografie, poskytne výjimečné estetické možnosti.

Objektiv AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED je důstojným nástupcem slavného objektivu NIKKOR 105 mm f/2,5 společnosti Nikon. Bez ohledu na to, zda fotografové pracují s přirozeným světlem nebo ve studiu, poskytuje nová optická konstrukce objektivu bezkonkurenčně ostrý obraz v celém obrazovém poli a vysoce kvalitní podání nezaostřených míst obrazu (bokeh). Ohnisková vzdálenost 105 mm a nejkratší zaostřitelná vzdálenost 1 m umožňují fotografovat věrné portréty vyplňující celé obrazové pole bez nutnosti ořezu. Kvalita obrazu při nízkých clonových číslech je nepřekonatelná a objekty jsou naprosto ostré i při fotografování se zcela otevřenou clonou.

Aby byl zaručen optimální výkon v portrétním režimu, zaměřili se inženýři společnosti Nikon na rozlišení ve vedlejších oblastech obrazu. Výsledkem je účinně minimalizovaná sagitální koma pro dosažení vynikající reprodukce bodových zdrojů světla jako jemných kruhových bodů i v okrajových částech obrazového pole. Vinětace je potlačena, aby byl zachován jas v celém obraze i při fotografování se zcela otevřenou clonou a zaostřením na nekonečno. Díky jedinečné optické konstrukci je intenzita rozmazání snímku plynule vrstvená, takže nezaostřená místa jsou podána bez ostrých hran a přechodů. Výsledné snímky mají prostorovou hloubku, která je činí nezapomenutelnými.

Dirk Jasper, Product Marketing Manager u společnosti Nikon Europe, říká:Objektiv AF-S NIKKOR 105 mm f/1,4E ED je úžasným doplňkem legendární řady objektivů společnosti Nikon se světelností f/1,4. Navazuje na své vynikající předchůdce, kteří sahají až k prvním objektivům s bajonetem Nikon F, a jeho optický výkon a rozlišení jsou zcela výjimečné – dokonce překonává i špičkové portrétní objektivy společnosti Nikon s ohniskovou vzdáleností 85 mm. Od zachycení detailů jemných látek až po gradaci barvy ve vlasech fotografovaného objektu – tento jedinečný objektiv umožní fotografům, aby svým portrétům propůjčili velmi osobní styl.“

Další hlavní prvky

Kruhová clona s devíti lamelami

Devítilamelová kruhová clona redukuje ohyb světla a zajišťuje věrnou reprodukci prvků na scéně.

Rychlý, stabilní a plynulý

Elektromagnetický mechanismus clony umožňuje výjimečně stabilní ovládání automatické expozice i při rychlém sériovém snímání. Ultrazvukový zaostřovací motor Nikon SWM zaručuje plynulé, tiché a rychlé automatické ostření.

Legendární optika NIKKOR

Antireflexní vrstvy Nano Crystal Coat potlačují výskyt reflexů a závoje. Optické členy ze skla ED (optické sklo s extrémně nízkým rozptylem světla) minimalizují projevy barevné vady polohy. Fluorová vrstva společnosti Nikon chrání přední a zadní členy objektivu a usnadňuje jejich čištění.

Více informací najdete zde.

 

Právě vychází
fv03-24-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.