Nový skenovací software SilverFast 9

Publikováno: 17. prosince 2020 | autor Redakce
Nový skenovací software SilverFast 9

Zachránit své analogové obrázky, ještě nikdy to nebylo tak jednoduché! Život s sebou přináší velké množství zážitků a událostí. Ty nejkrásnější a nejdůležitější z nich se snažíme uchovat. K zachycení takových jedinečných okamžiků a vzpomínek se používá film. Na celém světě čekají miliardy fotografických dokumentů na svou digitalizaci.

Text: redakce, foto: obrazový doprovod LaserSoft Imaging

Protože analogové snímky, ať už fotografie, negativy, diapozitivy nebo filmy Kodachrome, jsou vystaveny neustálému nebezpečí, je třeba tato nenahraditelná svědectví o minulosti chránit tím, že je zdigitalizujeme. Znehodnocování filmových předloh probíhá postupně den za dnem, protože jejich chemické složení se od okamžiku vyvolání nachází v neustálém procesu změny. Barvy blednou nebo se mění (viz Infografika 1) a při nevhodném skladování hrozí dokonce vznik plísně. Další rizika jako zničení v důsledku požáru nebo povodně, nebo dokonce krádež nelze nikdy zcela vyloučit.

Nový skenovací software SilverFast 9

Tisíce institucí a miliony amatérských a profesionálních fotografů na celém světě mají proto důležitý úkol: zachovat světové kulturní dědictví analogové fotografie.

Jaký typ skeneru se vám k digitalizaci nejlépe hodí, to závisí na typu předloh, které máte ve svém analogovém archivu. Pokud ho z velké částí tvoří fotografie, které jsou uložené v albech nebo krabicích, potřebujete k tomu plochý skener. Jestliže se jedná převážně o filmové materiály, ať už diapozitivy, negativy nebo filmy Kodachrome, měli byste uvažovat o využití skeneru na film. V případě, že potřebujete naskenovat jak fotografie, tak i filmový materiál, bude pro vás nejvhodnější plochý skener s prosvětlovací jednotkou.

Bez ohledu na to, jaký typ skeneru přichází v úvahu, je využití speciálního skenovacího programu optimálně nastaveného na vaše hardwarové vybavení vždy velkou výhodou. Světovou špičku v této oblasti již desítky let představuje německý výrobce softwaru LaserSoft Imaging se svým softwarem SilverFast.

Nový skenovací software SilverFast 9

Nedávno uvedená, nová verze skenovacího softwaru SilverFast 9.

U programu SilverFast došlo v řadě jeho segmentů k dalšímu zdokonalení a rozšíření a v porovnání s předchozí verzí přibylo i hodně nových funkcí, dále optimalizované procesy zpracování a vylepšené uživatelské rozhraní. Na pozadí programu pracují upravené algoritmy tak, aby skenovací procesy probíhaly až o 75 % rychleji než v minulosti. To je obrovská časová úspora, když si člověk pomyslí, že naskenování mnoha tisíců obrazových předloh může často trvat celé týdny až měsíce.

SilverFast obsahuje množství užitečných funkcí. K těm nejdůležitějším patří již mnoho let tzv. WorkflowPilot, který uživatele krok za krokem provází všemi postupy zpracování ve správném pořadí. Uživatel je podporován textovými upozorněními a přímo z programu vyvolatelná pomocná videa, takže se současně i učí software používat. Nápad na tuto koncepci byl převzat z letecké dopravy: „Piloti používají tzv. checklisty - kontrolní seznamy k zabezpečení každého pracovního postupu. Všechno pak proběhne ve správném pořadí a nedochází k chybám“, vysvětluje Karl-Heinz Zahorsky, CEO společnosti LaserSoft Imaging AG a sám také pilot s obchodní pilotní licencí.

SilverFast současně obsahuje funkci, která umožňuje zvýšit dynamický rozsah, který je spolu s rozlišením rozhodujícím znakem kvality obrazového zpracování pomocí patentované metody SilverFast Multi-Exposure (vícenásobné expozice). Použití vícenásobné expozice tak přispívá k výrazně lepším výsledkům.

Nový skenovací software SilverFast 9

Zcela nové řešení pro skenování velkého množství snímků pouze jedním kliknutím poskytuje funkce Single Archive Command (SAC). Tato funkce je součástí archivační verze SilverFast Archive Suite. Díky zabudovaným předvolbám nejsou potřeba žádné další znalosti obrazového zpracování ani složité konfigurace softwaru. Funkce zajistí, že prakticky každý může digitalizaci provádět bezchybně. Používá se zde speciální skenovací postup s daty v RAW-formátu, který se postará o to, aby během skenování a zpracování nedošlo ke ztrátě dat.

Také v oblasti správy barev je německý výrobce se svou sérií SilverFast světovým lídrem. Barevné korektury jsou při digitálním zpracování často časově velmi náročné. Aby skener vnímal barvy od začátku správně, k tomu slouží patentovaná kalibrace SilverFast IT8. Přitom se používají tzv. barevné terče IT8 vyráběné podle ISO normy, s cílem charakterizovat barevné vidění skeneru, změřit individuální vlastnosti a zohlednit je v korekčním profilu. Takové individuální odchylky mohou vzniknout například při výrobě nebo v důsledku stárnutí přístroje.

Představu o tom, s jakou přesností je možné tento program nastavit, dostane uživatel při otevření expertního režimu s velkým počtem funkcí (je obsažen ve verzi Ai Studio). Změny, které se u mnoha programů dají regulovat jen zhruba pomocí posuvníků, se v něm mohou navíc detailně nastavit na základě číselných hodnot. Při ohlédnutí do začátků skenování před asi 50 lety, kdy technický vývoj zahájil Dr. Rudolf Hell v německém Kielu, nás nepřekvapí, že společnost z Kielu i dnes nabízí tuto možnost jemného nastavení. Dalším příkladem vysokých nároků na kvalitu softwaru je histogram, kterým je, jak známo, možné identifikovat a korigovat typické vady obrazu, jakými jsou pod- nebo přeexponování. Pouze SilverFast umožňuje čtyři různé režimy: jako dodatečné zobrazení, které se vytvoří kombinací všech tří barevných kanálů, transparentně jako překrytí tří křivek nebo ve třech oddělených křivkách, u kterých je možné přepínat mezi údaji RGB a CMYK – a to dokonce v režimu 16 bit.

Nový skenovací software SilverFast 9

Ale zpět k novému programu SilverFast 9.

Software obsahuje velké množství dalších zajímavých funkcí, které umožňují naskenovat celé sbírky snímků v nejkratším čase a ve vysoké kvalitě. V zásadě není potřeba žádný další program, protože obsahuje všechny důležité funkce, které mají jiné programy na zpracování obrazu jako např. Adobe Photoshop. Mezi ně patří vedle řady automatizovaných funkcí také neutrální pipety, neostré maskování a nástroje na odstraňování prachu a škrábanců.

Závěrem

Doporučujeme využití tohoto potřebného programu. Společnost LaserSoft Imaging uvedením nového softwaru SilverFast 9 dále upevňuje svou vedoucí pozici na trhu skenovacích programů. SilverFast 9 je aktuálně k dispozici ke stažení na www.SilverFast.com od 49,00 až do 249 EUR v downloadové verzi. Pokud byl program SilverFast již při koupi skeneru součástí balíčku (viz Infografika 2), tak se podívejte na zlevněnou možnost upgradu na verze Ai Studio a Archive Suite Premium. Všechny začátečníky tématu „skenování“ by mohlo také zajímat, že LaserSoft Imaging brzy vydá obsáhlou příručku ve formě eBook. Program SilverFast 9 je k dispozici celkem ve 12 jazykových verzích, mezi které patří angličtina, němčina i čeština. Pro úplnost servis na telefonu: 0049-43156009-0 (anglicky a německy).

 


FotoVideo můžete dostávat pohodlně až k vám domů. Navíc tím výrazně ušetříte oproti pultové ceně a získáte dárek třeba v hodnotě 1.000 Kč! Nabízíme předplatné tištěného časopisu s dárky a také v elektronické podobě s výhodnou cenou. Předplatit si časopis FotoVideo lze také ve Slovenské republice.

 

KOMPLETNÍ NABÍDKU PŘEDPLATNÉHO NAJDETE ZDE.

NEBO IHNED OBJEDNÁVEJTE ZDE.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.