Nové příslušenství nejen k OM-D E-M1 Mark II

Publikováno: 27. února 2017 | autor Redakce
příslušenství OM-D E-M1 Mark II

Nová vlajková loď Olympus OM-D E-M1 Mark II, která se postupně zabydluje u stále většího počtu profesionálníchi amatérských fotografů, nabízí prakticky neomezené možnosti co do nastavení a režimů a stejné je to i s příslušenstvím. Komplexní řada objektivů, blesků, pouzder, podvodních pouzder a dalších doplňků tak posouvá fotoaparát k naprosto univerzálnímu využití ve všech fotografických žánrech.

Pán blesků

V samotném balení fotoaparátu najdete malý externí blesk FL-LM3, napájený přímo z fotoaparátu. Malé rozměry ho předurčují jako univerzální blesk, který strčíte do každé kapsy a máte ho všude s sebou. Neradno ho však podceňovat. Pravda, výkonem se nemůže rovnat dospělým sourozencům FL-600R ani FL-900R, ale schopností otáčení a vyklápění zábleskové hlavy ano. Výkonnější blesky FL-600R a FL-900R nabízí výrazně větší výkon. Směrné číslo blesku FL-600R je GN 36 při ISO100. Nejnovější a zároveň nejvýkonnější blesk FL-900R poskytuje maximální směrné číslo GN 58. Všechny blesky Olympus označené písmenem R (někdy také RC) mohou být ovládány a odpalovány externě na dálku přímo z fotoaparátu.

Zábleskové studio v ruce

V praxi to znamená, že z nich lze postavit snadno a rychle zábleskové studio kdekoliv v interiéru i v exteriéru. Stačí je zasunout do přibaleného držáku či je i s držákem našroubovat na stativ, rozmístit na správná místa a zapnout. Vše ostatní se již odehrává přes menu a nastavení fotoaparátu. Model FL-900R navíc funguje i jako jednotka slave. To znamená, že jeden blesk FL-900R zasunutý do fotoaparátu jakožto hlavní zdrojové světlo dokáže odpálit jiné externí blesky a samozřejmě je synchronizovat. Další zajímavou novinkou FL-900R je funkce strobo efektu, kdy během delší expoziční doby dokáže několikrát po sobě blesknout. Mimo jiné blesk podporuje také funkce focus stacking (skládané makro) a focus bracketing. Oba typy blesků mají v přední části vestavěné také LED světlo, to pro případy, kdy se rozhodnete zanechat focení a začnete natáčet video.

Úplně nový makroblesk!

K dalším novinkám patří STF-8. Jedná se o první makroblesk na světě, který je odolný proti vlivům počasí. Právě proto, že bude primárně používán při fotografování makrozáběrů, je naprostou samozřejmostí podpora režimů focus stacking a focus bracketing, jako tomu je u FL-900R. STF-8 sestává z řídicí jednotky a dvou zábleskových hlav, které jsou volně nasazeny na prstenec, na němž se mohou libovolně posouvat podle potřeby. Redukční kroužek v balení umožňuje nasadit makroblesk na objektivy M.ZUIKO DIGITAL ED 30 mm 1:3,5 Macro, M.ZUIKO DIGITALED 60 mm 1:2,8 Macro a profesionální základní zoomový objektiv M.ZUIKO DIGITAL ED12−40 mm 1:2,8 Pro. Výkon obou hlav odpálených najednou činí GN 8,5, výkon jediné hlavy je pak GN 6.

Nebojte se fotit pod vodou

Ne každý fotograf zůstává při svých fotografických toulkách či tvorbě zakázky vždy na suchu. Mnozí se chtějí nebo musí potopit s fotoaparátem do vodních hlubin. A jelikož E-M1 Mark II je na suchu určen především profesionálům, je jasné, že pod vodou nesmí zůstat pozadu. Proto je nové podvodní pouzdro PT-EP14 odolné do hloubky až 60 metrů. Stejně jako všechna podvodní pouzdra od Olympusu nabízí i PT-EP 14 kompletní ovládání všech tlačítek, páček a koleček, které lze na OM-D E-M1 Mark II najít. Podvodní pouzdro tedy nikterak neomezuje použití fotoaparátu pod vodou. K dispozici jsou hned čtyři různé podvodní porty pro různé typy objektivů. Není nutné fotografovat vždy jen se základním objektivem, a je tudíž možné použít i makro, delší ohniska a samozřejmě − jak je to pod vodou nejčastější − i širokoúhlé objektivy či přímo rybí oko. Ve spojení s podvodními blesky Olympus UFL-3 tak tvoří ucelený systém, který se práce podvodou nebojí.

Více informací najdete zde.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.