FUJIFILM představuje nový FUJINON XF16-80MMF4 R OIS WR

Publikováno: 22. července 2019 | autor Redakce
fujinon-xf16-80mm-1000px.jpg

Posledním přírůstkem v řadě objektivů X Series je kompaktní objektiv s 5x zoomem, který pokrývá rozsah ohniskové vzdálenosti od širokoúhlých objektivů po střední teleobjektivy se stálou clonou F4. 
Mezi vyměnitelnými objektivy dosahuje nejvyšší možné optické stabilizace až 6,0 EV

FUJIFILM Corporation (President: Kenji Sukeno) oznámil rozšíření řady výměnných objektivů X Series pro digitální fotoaparáty o kompaktní objektiv s 5x zoomem FUJINON XF16-8mmF4 OIS WR. Jeho uvedení na trh je plánované na konec září 2019. Maximální hodnota clony je F4 a objektiv jí nabízí napříč ohniskovou vzdáleností 16-80 mm (odpovídá 24-122 mm u 35mm ekvivalentu). Minimální zaostřovací vzdálenost tohoto objektivu je 35 cm pro celý rozsah zoomu, díky čemuž dosahuje maximálního zvětšení 0,25x. Hmotnost tohoto kompaktního a lehkého objektivu dosahuje pouhých 440 g, což je přibližně o 40 % méně než obdobné objektivy pro systémy 35mm formátu.

V kombinaci s X-T3 váží 979 g a společně s X-T30 823 g. Sety jsou tak ideální volbou pro cestování.

Tento nový standardní zoom objektiv dosahuje optické stabilizace obrazu až 6,0 EV, díky čemuž můžete pohodlně pořizovat snímky v mnoha různých situacích od nočních scén po focení v interiéru, aniž byste se museli starat o třes fotoaparátu.

XF16-80mmF4 R OIS WR je standardním objektivem s 5x zoomem, který se skládá ze 16 členů rozdělených do 12 skupin. Objektiv zahrnuje 3 asférické členy a jeden ED asférický člen, které efektivně kontrolují zakřivení pole a sférickou aberaci, díky čemuž dosahuje vysoké ostrosti v celém záběru. Jeho AF systém*1 využívá k tichému a rychlému pohonu skupiny ostřících čoček krokového motoru*2. Výkonný OIS dosahuje účinnosti 6,0 EV, což rozšiřuje situace, ve kterých může být objektiv používán.

Do designu objektivu jsou zakomponovány kovové prvky, které mu dodávají prémiový vzhled a umocňují jeho odolnost. Zoom, clonový a ostřící kroužek byly navrženy s důrazem na co nejlepší uživatelskou zkušenost a možnost ovládání. Objektiv je odolný vůči prachu a vlivu počasí a je provozuschopný do teplot dosahujících -10 °C.

xf16-80mm-highangle.jpg

x-t30-black-leftobl+xf16-80mm.jpg

XF16-80mmF4 R OIS WR

V kombinaci s FUJIFILM X-T30

*1 AF pohybuje relativně malými optickými částmi uprostřed nebo v zadní části objektivu, aby při ostření zamezil pohybu přední optické skupiny

*2 Motor, který se otáčí pouze v pevném úhlu na základě vyslaného elektrického signálu, což umožňuje provádění přesných pohybů

Hlavní funkce

  1. 1. Pokročilá kvalita obrazu

Objektiv se skládá ze 16 optických členů rozdělených do 12 skupin a zahrnuje tři asférické členy a jeden ED asférický člen. Ovládání asférických členů je velmi přesné, což umožňuje snižovat zakřivení pole a sférickou aberaci, a je tak možné dosáhnout pokročilého stupně ostrosti obrazu v rámci celého záběru.

Díky použití ED asférické čočky jako OIS čočky je potlačeno kolísání aberace způsobené stabilizací obrazu.

Navíc, minimální zaostřovací vzdálenost tohoto objektivu je 35 cm v rámci celého rozsahu zoomu. Objektiv má velmi malý efekt dýchání AF, díky čemuž je vhodný pro natáčení.

2. Kompaktní tělo, nízká hmotnost a promyšlený design zaručují lepší schopnost provozu

Ruku v ruce s nízkou hmotností (pouhých 440 g) jde i snadná přenosnost objektivu s 5x zoomem. Délka objektivu dosahuje pouhých 88,9 mm. Objektiv je zhruba o 40 % lehčí než obvyklé objektivy s 5x zoomem.

Kovové detaily objektivu dodávají prémiový vzhled, ale přispívají i jeho kvalitě a odolnosti. Zoom, clona a ostřící kroužky mají potřebný točivý moment, který dopomáhá k lepšímu ovládání.

3. Výkonný OIS

Optická stabilizace obrazu dosahuje výkonu, který odpovídá 6.0 CIPA standardům. Fotoaparát automaticky zaznamenává, kdy je umístěn na stativ a se hýbe a automaticky se přizpůsobuje.

4. Rychlý a tichý AF

Objektiv využívá vestavěný AF, který pohání menší a lehčí ostřící prvky. Aby dosáhl rychlého a tichého ostření, využívá krokový motor, který je známý svým tichým provozem a přesností.

5. Vylepšená konstrukce

Objektiv je utěsněný na 10 místech, díky čemuž je odolný vůči prachu a vlivu počasí a je provozuschopný i v teplotách dosahujících -10 °C.

S CSC digitálními fotoaparáty jako X-Pro2, X-T1, X-T2, X-T3 a X-H1 vám umožní pořizovat fotografie v lehkém dešti nebo v prašném prostředí, aniž byste se strachovali o vaše vybavení.

fujinon-xf16-80-cocky-.jpg

fujinon-xf16-80-utesneni--.jpg

Objektiv se skládá ze 16 optických členů rozdělených do 12 skupin včetně 4 asférických členů a jednoho ED asférického členu

Utěsnění je znázorněno zelenou barvou a objektivu dodává dodatečnou ochranu před vlivem počasí



Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.