Canon představil čtyři nové profesionální videokamery

Publikováno: 12. září 2017 | autor Redakce
canon-xf-405-small.jpg

Společnost Canon rozšířila produktovou řadu profesionálních videokamer o čtyři nové modely – XF405 a XF400 pro rozlišení 4K/50p a kamery XA15 a XA11 zvládající rozlišení Full HD.

Klíčové vlastnosti modelů XF405 aXF400:

  • Možnost záznamu na paměťové karty SD, v rozlišení 4K UHD/50p a s vysokou rychlostí snímání
  • 4K objektiv s 15násobným zoomem
  • Síťové funkce včetně vzdáleného ovládání nebo přenosu pomocí FTP

Klíčové vlastnosti modelů XA15 a XA11:

  • Vysoký optický výkon
  • Obrazová kvalita v rozlišení Full HD
  • Vlastnosti a funkce pro profesionální záznam

XF405 a XF400 – všestranné kompaktní videokamery s kvalitou 4K rozlišení

Videokamery XF405 a XF400 se mohou pochlubit zcela novým objektivem s 15násobným zoomem (ekvivalent k 35mm filmu: 25,5 až 382,5 mm), snímačem CMOS typu 1,0 a výpočetní platformou s dvojicí obrazových procesorů DIGIC DV 6, která dovoluje pořizovat špičkové záznamy v rozlišení 4K/50p v celém rozsahu ohniskových vzdáleností. K dispozici je i natáčení v rozlišení Full HD rychlostí až 100 snímků za sekundu, což je rychlost, která je ideální pro záznam zpomaleného pohybu. Všechny tyto funkce specialisté společnosti Canon vměstnali do kompaktního a lehkého těla.

Díky vestavěným neutrálním šedým filtrům (Neutral Density, ND) videokamery XF405 a XF400 vytváří záběry s malou hloubkou ostrosti i v nepříznivých světelných podmínkách.  Nechybí ani možnost současného natáčení a předávání obsahu prostřednictvím dvojice slotů pro paměťové karty SD, které zvyšují i maximální dobu záznamu a nabízí okamžitou zálohu pořízených záběrů. Majitelé mohou využít i některé z široké škály rozhraní, jako je HDMI, profesionální zvukový konektor XLR, LAN nebo podpora pro vzdálené ovládání. Součástí videokamery XF405 je také konektor 3G-SDI. Vestavěná Wi-Fi konektivita dovoluje přenos souborů pomocí protokolu FTP i vzdálené ovládání z mobilního zařízení prostřednictvím aplikace Browser Remote.

Vysokorychlostní záznam na paměťové karty SD v kvalitě 4K UHD/50p

Videokamery XF405 a XF400 umožňují záznam ve formátech MP4 v rozlišení UHD/50P a XF-AVC[1] (rychlostí 150 Mb/s) i pořizování kontinuálních zpomalených záběrů rychlostí 100 snímků za sekundu. Spojení snímače CMOS typu 1,0 a dvojice obrazových procesorů DIGIC DV 6 zajišťuje nízký šum i vysokou citlivost. Výsledné záběry jsou díky tomu velmi kvalitní, čisté a plné detailů. K dispozici je navíc i režim Wide Dynamic Range nabízející snímání v širokém dynamickém rozsahu až 800 procent, díky kterému jsou snímky velmi podrobné i v oblastech se středními tóny a vysokými jasy.

Vysoce kvalitní 4K objektiv s 15násobným zoomem

Díky kombinaci zcela nového 4K objektivu, snímače CMOS typu 1,0 a prvků Super UD si modely XF405 i XF400 poradí s chromatickou vadou a mohou nabídnout naprosto čisté výstupy. Nejnovější ultra širokoúhlý objektiv nabízí ohniskovou vzdálenost začínající na 25,5 mm při velkém přiblížení v podobě 15násobného optického zoomu a plné podpoře rozlišení 4K. Bez snížení kvality obrazu lze v rozlišení Full HD využívat dokonce až 30násobný pokročilý zoom. A díky zesílenému stabilizátoru obrazu jsou ostré i snímky pořízené v situacích, které vyžadují pohyb kamery. V případě požadavků na další zvýšení flexibility a pokrytí v rozlišení 4K i Full HD lze použít i 0,8násobnou širokoúhlou předsádku nebo 1,5násobný telekonvertor.

Velmi rychlé a přesné automatické zaostřování s duálními pixely CMOS

Systém automatického zaostřování s duálními pixely CMOS je k dispozici v případě modelu XF405 i u XF400. Obě videokamery se tak mohou pochlubit rychlým a přesným automatickým zaostřování v přibližně 80 procentech plochy záběru. Součástí nejnovějších zařízení je i dotykový displej, díky kterému mají uživatelé nad zaostřování ještě větší kontrolu a mohou těžit z veškerých výhod intuitivního ovládání. V případě automatického zaostřování mají kameramani na výběr z řady režimů včetně priority obličeje nebo ostření pouze na obličej a využívat mohou i intuitivního průvodce, který odhalí veškerá zákoutí technologie automatického zaostřování s duálními pixely.

XA15 a XA11 – profesionální výkon i funkcionalita

Canon XA15 a XA11 jsou videokamery s rozlišením Full HD a díky objektivu s 20násobným optickým zoomem (rozsah ohniskových vzdáleností 26,8 mm až 576 mm) nabízí vysokou flexibilitu i špičkovou obrazovou kvalitu při natáčení různorodých scén. Díky optickému prvku s mimořádně nízkým rozptylem světla (Hi-UD) eliminuje objektiv významně chromatickou vadu a zajišťuje živé podání barev.

Srdcem nových videokamer je snímač HD CMOS a výkonná platforma pro zpracování obrazu založená na procesoru DIGIC DV4. Videokamery Canon XA15 i XA11 tak mohou nabídnout skvělý výkon i při špatných světelných podmínkách a mají schopnost vytvářet skvělé snímky v rozlišení Full HD při snímkovací frekvenci 50p a přenosové rychlosti 35 Mb/s. Režim Wide Dynamic Range podporuje jemnou kompresi velmi jasných oblastí a nabízí široký dynamický rozsah až 600 procent, a tedy i plynulé škálování barev a ochranu před přeexponováním. Široký dynamický rozsah najde uplatnění všude tam, kde díky současnému výskytu tmavých i světlých oblastí hrozí riziko přeexpozice. Nové videokamery dovolují i zpomalený a zrychlený záznam s možností 0,4 až 1200násobného zrychlení.

Obě videokamery si poradí se současným záznamem ve formátu AVCHD i MP4 v různých přenosových rychlostech, a to na dvě paměťové karty SD. Součástí modelů XA15 a XA11 je široká škála různorodých rozhraní včetně HDMI, profesionálních zvukových konektorů XLR a výstupu pro sluchátka. K dispozici je i volitelná podpora GPS a v případě XA15 nechybí ani výstup SDI. Díky kompaktnímu a lehkému tělu jsou nejnovější modely ideální pro natáčení dynamických akcí, pro které je zásadní rychlost i mobilita videokamery. Uživatelé ocení i dynamický režim se stabilizací obrazu v pěti osách – při otáčení, v horizontálním i vertikálním směru a při bočním i předním/zádním náklonu – díky kterému jsou výsledné záběry rychle se měnících scén naprosto ostré a plynulé bez ohledu na styl natáčení.

Více informací najdete zde.



[1] Podpora formátu XF-AVC bude k dispozici v novém servisním rozšíření technických možností plánovaném na první polovinu roku 2018.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.