Balet téměř ve tmě s Nikonem D3400

Publikováno: 14. prosince 2016 | autor Redakce
Foto: Laurent Liotardo

Laurent Liotardo: „Fotografovat balet amatérskou zrcadlovkou D3400 pro mě bylo opravdu velkou výzvou“. Exkluzivní fotografie baletu pořízené téměř ve tmě.

Na jeviště ponořené do tmy vychází baletka a tančí Tanec Cukrové víly z představení Louskáček. Jejím společníkem na jevišti je fotograf Laurent Liotardo, který se pokouší vyrovnat s výzvou, které se mu dostalo od společnosti Nikon – nafotit scény z tohoto vystoupení amatérskou digitální DX zrcadlovkou Nikon D3400.

Laurent Liotardo je všestranný umělec, tanečník a fotograf v jedné osobě. Od roku 2003 tančí v Anglickém národním baletu a zároveň je jeho oficiálním  fotografem a kameramanem. Jeho zkušenosti s fotografováním baletu na tmavých scénách jsou velkou výhodou. Přesto jsme byli zvědaví, jak uspěje v okamžiku, kdy vymění svoje profesionální fotoaparáty D810, D5 nebo D700 za nejnižší model řady digitálních DX zrcadlovek Nikon.

Tanec v téměř naprosté tmě představoval vynikající náročný motiv, na kterém bylo možné ukázat, jak jednooká digitální zrcadlovka pro začátečníky, Nikon D3400, dokáže uspokojit nároky zkušených fotografů a zároveň si zachovat jednoduchost, snadnou přenosnost a možnost připojení, kterých se nechtějí vzdát fotografové využívající chytré telefony. Fotografie s baletní tématikou jsou totiž velmi populární na sociálních sítích a například na Instagramu najdeme více než 5,9 milionů příspěvků s hashtagem #balet.

Vystoupení nebylo jednoduché ani pro baletku Melissu Chapski, která je primabalerínou Holandského národního baletu. Tanec Cukrové víly již tančila, ale tentokrát to bylo poprvé, kdy tančila téměř ve tmě a měla na sobě kostým s LED osvětlením vyrobený speciálně pro tento projekt. Musela si zvyknout na pohyb v kostýmu, který byl díky osvětlení podstatně těžší, než bývá zvykem. Z efektu, který vznikl na fotografiích a na videu byla ale nadšená.

Laurent Liotardo

A jak se s fotografováním popral Laurent Litardio? „Zachycení ikonického Tance Cukrové víly, byla zajímavá výzva a byl jsem opravdu zvědavý, jak se bude fotoaparát, určený pro začínající amatéry, chovat. Výsledek předčil moje očekávání. Fotoaparátem Nikon D3400 jsem na dramatickém tmavém pozadí zachytil půvabné linie a pohyby Melissy. Na focení v tmavém prostředí jsem zvyklý – někdy nevidím denní světlo celé dny – takže na mě velice zapůsobilo zjištění, že i malý a cenově dostupný fotoaparát se dokáže těmto podmínkám přizpůsobit. Navíc jsem se mohl rychle pohybovat a snímky okamžitě a jednoduše sdílet pomocí funkce Nikon SnapBridge.“ Tato funkce využívá technologii Bluetooth® low energy (BLE), pomocí které udržuje stálé nízkoenergetické spojení fotoaparátu D3400 a chytrého telefonu nebo tabletu. Fotoaparát během snímání synchronizuje fotografie s inteligentním zařízením bez nutnosti opakovanéo připojování, a automaticky v telefonu mění jejich velikost, aby je bylo možné sdílet na sociálních sítích.

Laurent využil při focení s D3400 především možnost nastavení vysokých hodnot citlivosti ISO v hodnotách 100 až 25 600. Laurent dodává: „Fotoaparát mi umožnil zvýšit citlivost ISO až na hodnotu 6 400, aniž by se v obraze projevil rušivý šum, což je u fotoaparátu pro začátečníky opravdu působivé. Experimentoval jsem také s fantaskními záběry s dlouhou expozicí.“

Jaké jsou tipy Laurenta na focení tanečních a baletních vystoupení?

Při snímání rychlých přesných pohybů, například u profesionálních tanečníků, je důležité použít krátký čas závěrky, abyste zachytili konkrétní záběr s ostře vykresleným objektem. Dalším nástrojem, který pomáhá zachytit tanečníky v pohybu je automatické zaostřování. Potřebujete jednat rychle, abyste zachytili každý okamžik dříve, než pomine. Důležitá je také univerzálnost fotoaparátu. Při fotografování tanečníků je lehký fotoaparát D3400 ideální, protože je malý a dobře přenosný a umožňuje se snadno kolem tanečníků pohybovat.

Laurent Liotardo

Laurent pochází z francouzské Marseille, v současné době žije v Londýně a více než 10 let je profesionálním fotografem specializovaným na taneční, filmovou a svatební fotografii.

Laurentově vášni pro fotografii konkuruje jen jeho největší inspirace – balet. Od 17 let je profesionálním baletním tanečníkem, během své kariéry vystupoval po celé Francii. V roce 2003 se přestěhoval do Velké Británie a stal se členem Anglického národního baletu, kde tančí dodnes. Laurent již mnoho let používá fotoaparáty Nikon, zejména modely D810, D5 a D700, a je nadšeným uživatelem objektivů NIKKOR s pevnou ohniskovou vzdáleností, které upřednostňuje před jinými objektivy.

Melissa Chapski

Devatenáctiletá Melissa Chapski tančí od svých 15 let – což je ve světě baletu relativně krátká doba. Pochází ze státu Massachusetts v USA, a studovala profesionální tréninkový program ve škole Ellison Ballet v New Yorku. Nyní žije v Amsterdamu, kde od srpna 2015 tančí v souboru Junior Company Nizozemského národního baletu. Zúčastnila se mnohých mezinárodních soutěží a získala zlatou medaili v baletní soutěži Indianapolis International Ballet Competition a Youth America Grand Prix v roce 2015.

Podívejte se do zákulisí tohoto fotografického projektu: https://youtu.be/8TFWjkrVuHw

Laurent Liotardo používal při práci na tomto projektu následující vybavení:

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.