139 milionů prodaných smartphonů Huawei

Publikováno: 16. ledna 2017 | autor Huawei
2-infografika-regional-highlights.jpg

Spotřebitelská divize Huawei uveřejnila předpokládané výsledky za rok 2016. Tržby z prodejů ve výši 178 miliard RMB (25,7 miliardy USD) se 42% meziročním nárůstem. Huawei zaznamenává růst už pátým rokem v řadě. Společnost prodala v roce 2016 139 milionů smartphonů s 29% meziročním nárůstem, zatímco podle IDC zaznamenal celý trh růst pouze 0,6 %. Podíl Huawei na trhu smartphonů dosahoval v říjnu 2016 dle GfK 11,3 %.

Růst Huawei v segmentu high-end smartphonů

Díky vysokým prodejům Huawei P9, P9 Plus a Mate 9 zaznamenala společnost Huawei mimořádný úspěch v segmentu high-end zařízení v Evropě i po celém světě. Huawei P9 a P9 Plus se prodalo v roce 2016 10 milionů kusů, prodeje Huawei Mate 9 byly během prvních dvou měsíců od uvedení na trh o 50 % vyšší ve srovnání s předchozím modelem Mate 8. Podíl prodaných smartphonů Huawei ve střední a high-end třídě vůči všem prodaným smartphonům Huawei vzrostl na 36 %.

139 milionů prodaných smartphonů a 29% meziroční nárůst

Huawei předpokládá za rok 2016 tržby ve výši 178 miliard RMB (25,7 miliardy USD) se 42% meziročním nárůstem. Společnost tak roste už pátým rokem v řadě. V roce 2016 společnost prodala 139 milionů smartphonů a zaznamenala 29% meziroční nárůst.

Úspěch Huawei v Evropě a globální tržní podíl 11,3 %

Podle dat GfK, zveřejněných v říjnu 2016, vzrostl podíl Huawei na trhu smartphonů na 11,3 %. Rok 2016 byl úspěšný i na českém trhu, v září se Huawei podařilo překonat 20% hranici tržního podílu. Zahraniční prodeje Huawei v roce 2016 dosáhly téměř stejné výše jako v domovské Číně. Podle GfK Huawei drží vyšší než 15% tržní podíl ve 33 zemích (mezi nimi i Česká republika) a více než 20% v dalších 18, z nichž téměř polovina jsou evropské země. V severní a východní Evropě přesáhl tržní podíl 15 %,západní Evropě 10 %. V některých zemích severní Evropy má Huawei vůbec nejvyšší podíl na trhu, ve Velké Británii, Německu, Francii a na dalších klíčových trzích společnost zaznamenala výrazný nárůst. V listopadu 2016 společnost, dle GfK, poprvé přesáhla 20% tržní podíl v Číně a dominovala v segmentu high-end zařízení. V Africe, Latinské Americe a na Středním Východě dosáhla společnost téměř 15% tržního podílu.

„Navzdory nepříznivým podmínkám v odvětví rostla spotřebitelská divize Huawei nejrychlejším tempem na trhu. Vděčíme za to hlavně našemu prozákaznickému přístupu, který je založen na vytváření smysluplných inovací. Rovněž se nám dařilo pokračovat v budování prémiovosti značky, posilovat prodejní kanály a vylepšovat oblast péče o zákazníky a servis. V roce 2017 budeme i nadále posilovat dodavatelský řetězec i prodejní kanály. Zvýšené úsilí budeme i nadále věnovat výzkumu a vývoji, službám a oblastem, které nám pomohou ke zdokonalení řízení a k zefektivnění rozhodovacího procesu.  Budeme nadále rozvíjet naši strategii pro mezinárodní trhy a proaktivně budovat kapacity pro budoucí růst,“ uvedl Richard Yu, CEO Huawei Consumer BG.

Inovace Huawei: nový EMUI 5.0 i dvě nové generace duálního fotoaparátu

V roce 2016 se spotřebitelská divize Huawei zaměřila na inovace v oblasti operačního systému (EMUI), technologie duálního fotoaparátu nebo umělé inteligence.

Nové uživatelské prostředí Huawei EMUI 5.0 je těsněji spojeno s čipsetem Kirin a obsahuje více než 20 patentovaných technologií Huawei. Jednou z nich je optimalizační nástroj s umělou inteligencí, který zamezí postupnému zpomalování Android systému a dlouhodobě zajistí vysoký výkon zařízení.

Na vývoji již dvou generací duálního fotoaparátu (Huawei P9, Mate 9) se podílela německá fotografická firma Leica. Společnosti Huawei a Leica také v minulém roce založily inovační centrum Max Berek Innovation Lab, v němž spolupracují na výzkumu a vývoji v oblasti optických systémů, algoritmů zpracování obrazu, virtuální (VR) a rozšířené (AR) reality.

V oblasti umělé inteligence se společnost Huawei zaměřila na percepční inteligenci, kognitivní inteligenci, výpočetní inteligenci a poznatky z těchto oblastí využila při vytvoření AI systému založeného na kooperaci softwaru, samotného zařízení a cloudu.

Spolupráce s Messim i hollywoodskými hvězdami

V roce 2016 společnost Huawei spojila síly se světovou fotbalovou ikonou Lionelem Messim, který se stal jejím ambasadorem především v Latinské Americe. Při uvedení vlajkové lodě Huawei P9 se společnost Huawei spolupracovala s hollywoodskými hvězdami Henry Cavillem a Scarlett Johansson, kteří se objevili v globální kampani tohoto produktu. V České republice je tváří značky hokejová hvězda Jaromír Jágr.

Huawei mezi nejhodnotnějšími světovými značkami

Rovněž autority zaměřující se na světové značky oceňují Huawei, jako jednu z nejhodnotnějších značek na světě. V žebříčku Interbrand Top 100 Global Brands se společnost umístila na 72. místě, v žebříčku BrandZ Top 100 Most Valuable Global Brands pak na 50. pozici. Podle agentury IPSOS vzrostlo povědomí o značce ze 76 % z roku 2015 na současných 81 %.

Inteligentní domácnosti a vozidla

V roce 2016 společnost Huawei úspěšně zasáhla také do oblastí PC/tabletů (Huawei MateBook), wearables (Huawei Watch, Talkband, atď.), ale i inteligentních domácností, kde Huawei spolupracuje se společnostmi jako například Haier nebo Gree. Rovněž zajímavá je i spolupráce s Audi nebo Volkswagen v oblasti internetu vozidel (IOV).

Více informací o produktech Huawei naleznete na http://consumer.huawei.com/cz

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.