Recenze Tamron 17–70 mm f/2,8 Di III-A VC RXD pro Fujifilm X-mount

Publikováno: 12. srpna 2022 | autor Redakce
bt-photo-18.jpg

V Japonsku ho představili 12. června s tím, že dorazí na trh někdy kolem 8. července. Japonci jsou přesní, dorazil včas, takže jsme si s ním mohli chvíli pohrát. Díky tomu, že jsme už viděli jeho Sony verzi (byla představena v polovině ledna 2021), byl úkol trošku snazší, i když systémy se samozřejmě liší. Je to obecně řečeno výborný objektiv s nádherným poměrem ceny a výkonu, to vám prozradíme hned na začátku.

„Fujisté“ určitě zaplesají, v originálním portfoliu objektiv takového rozsahu nenajdete (Fuji má jen některé blízké rozsahy, jako např. 16–55, 16–80 nebo 18–55 mm), a tak pravděpodobně lze i u této verze očekávat slušný zájem jako u verze pro Sony, která je navíc aktuálně v letní slevě. Není se co divit, on je to při přepočtu na full-frame vlastně rozsah 25,5–105 mm!

bt-photo-14.jpg

Komu je určen?

On je vlastně univerzální díky svému zajímavému rozsahu. Můžete si ho vzít s sebou kamkoli a fotit s ním například makro. Díky tomu, že je širokoúhlý a teleobjektiv, hodí se na portréty a krajiny, tudíž i na cestování, protože je navíc zajištěn proti vniknutí prachu a vlhkosti. Jeho vlastnosti a flexibilita vám umožní také focení architektury venku i v interiérech, hodí se ale i na sport a užijí si ho tvůrci s vyššími kreativními nároky.


Hlavní vlastnosti

  • Ohniskové vzdálenosti: 17–70 mm (APS-C, po přepočtu na full-frame 25,5–105 mm)
  • Světelnost: f/2,8
  • Úhel záběru: 79° 55' až 23° 00´
  • Optická konstrukce: 16 členů ve 12 skupinách
  • Minimální zaostřovací vzdálenosti: 0,19 m (širokáč), 0,39 m (tele)
  • Maximální poměr zvětšení: 1:4,8 (širokáč) a 1:5,2 (tele)
  • Průměr filtru: 67 mm
  • Maximální průměr objektivu: 74,6 mm
  • Délka: 119,6 mm
  • Váha: 530 g
  • Počet lamel clony: 9 (cirkulární)
  • Maximální clona: f/22
  • Příslušenství: „květinová“ sluneční clona, krytky
  • Bajonet: Fujifilm X-mount
  • Cena: 23 990 Kč

V neposlední řadě si s ním výborně užijete při focení zvířat nejen v zoo, a tedy i wildlife a vezměte ho s sebou na street, reportážní focení či plánovaný a režírovaný dokument. Všimli jste si, jak málo je oblastí, které jsou pro tento objektiv nedosažitelné? Ostatně přístroje Fujifilm s APS-C jsou také malé, lehké a svižné, takže s ním jdou velmi dobře dohromady. Tamron je na našem trhu dlouho a ve své prodejní politice sází na ty, kteří fotografování rozumí a dokážou z každého přístroje či příslušenství vytěžit maximum.

bt-photo-15.jpg

Jeden zoom nahradí hned několik pevných objektivů. Skla s větším rozsahem zoomu, které tato značka nabízí, jsou ideální na cestování, světelné zoomové objektivy a telezoomy zase na sport a portréty, širokoúhlé zoomy na krajinu, architekturu nebo interiéry. V případě tohoto objektivu se vzácně sešla všechny jmenovaná využití.

Jak se nám s ním fotilo a natáčelo?

Díky jeho světelnosti f/2,8 v průběhu celé ohniskové vzdálenosti 17–70 mm (25,5–105 mm po přepočtu na full-frame) a poměru přiblížení 4,1× ho kolega nosil prý stále s sebou a nepronesl se. Nevadily ani letošní stálé změny počasí, kdy půl týdne naší zápůjčky střídal déšť přeháňku a zase naopak a ve druhé polovině bylo vedro.

Objektiv disponuje voděodolnou konstrukcí, fluoridovou ochranou posledního členu, průměrem filtru 67 mm a výbornou stabilizací s AI technologií pro natáčení videa. Při té příležitosti jsme si na něm vyzkoušeli i nové redakční filtry Hoya a střídali statické snímky s natáčením videa i pro sociální sítě. Na vlogování by byl už přeci jenom dost „zoomový“, takže to nikdo z nás ani nezkoušel. Ale fotí i natáčí se s ním bez stativu výborně, díky jeho nízké váze pohybující se kolem 500 gramů.

bt-photo-17.jpg

Zaujal nás opravdu minimální breathing při změnách zaostřovací vzdálenosti během natáčení. Tím se výrobce dostal opravdu na vysokou úroveň a umožňuje tak i pokročilým videoamatérům dosahovat téměř profesionálních filmových záběrů. Každému doporučujeme vyzkoušet.

V této souvislosti je třeba určitě zmínit výborné vlastnosti krokového motorku Tamron RXD. Objektiv je díky němu pozoruhodně tichý a usnadňuje fotografování a natáčení v podmínkách, které vyžadují naprosté ticho. Technologie RXD podporuje hladké ostření od širokoúhlého až po zoomový konec rozsahu a ukazuje se jako skvělá při ostření pohybujících se objektů. Musí to být hodně náročné a precizně vyrobené a sestavené, když optická konstrukce tohoto objektivu obsahuje 16 optických členů ve 12 skupinách. Dva členy jsou GM (Glass Molded Aspherical) a jeden hybridní asférický je k nim přesně přisazen tak, že společně udržují optický výkon s vysokým rozlišením od jednoho okraje záběru ke druhému, jinými slovy záběr je ostrý po celé ploše.

bt-photo-18.jpg

A ještě jedna důležitá vlastnost: objektiv je vybaven známým VC mechanismem Tamron. Technikům tohoto výrobce se podařilo sestavit nové, velmi sofistikované algoritmy optimalizované pro tento model. Je zde nezávisle pracující MPU (Micro Processor Unit), kterému se daří dobře kompenzovat vibrace. Tato funkce je akční v obou případech, tedy s fotoaparáty se stabilizací obrazu v těle i bez ní. Při natáčení videa využívá umělou inteligenci a automaticky stabilizuje obraz. Totéž platí i pro kompenzaci otřesů při fotografování v různých náročných situacích.

bt-photo-19.jpg

Mimořádný výkon

Když to tak trochu shrneme, v určitých oblastech se jedná o světovou jedničku. Tento objektiv je vlastně prvním se stálou clonou f/2,8 pro bezzrcadlovky s čipem APS-C, který dosahuje poměru zoomu 4,1×. To už stojí za to, že? Velmi nás zaujala možnost ostření na širokoúhlém konci z pouhých 0,19 m, jak je objektiv lehký a kompaktní, i propracovaná odolnost proti vlhkosti, fluorový potah a možnosti jeho univerzálního využití.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.