Recenze Sony Xperia Pro-I …bylo nám potěšením

Publikováno: 9. března 2022 | autor Redakce
pdx217-in-hand-capturing-gloves-large.jpg

Když náš neobvyklý test sestavy tohoto špičkového fotomobilu pojmeme s nadsázkou, byli jsme na tuto technologickou krásku v redakci dva. Čas nás tlačil, zápůjčka vzorku trvala jen chvíli, navíc se trefila do doby redakčních uzávěrek, ale příležitost ji otestovat i s monitorem a kovovým držákem jsme si nenechali ujít

Je to přístroj mnohostranný, víceúčelový, ale hlavně profesionálně kvalitní. Tak se na něj blíže podívejme.

Druhý profesionální fotoaparát nebo kamera? Obojí

Hned na počátku je třeba si ujasnit jednu nezvratnou skutečnost: Xperia Pro-I není příslušenství. Je to fotoaparát s telefonem. Společnost Sony do něj namontovala 20Mpx palcový snímač Exmor RS s autofokusem. Dotyčný Exmor RS je totiž stejný jako snímač u skvělého fotoaparátu RX100 VII, jen je trochu optimalizovaný pro chytré telefony. Uvnitř se ukrývá procesor BIONZ X, který nám také leccos napovídá, že?

pdx217-in-hand-viewing-both-hand-black-large.jpg

Automatické ostření s fázovou detekcí se pyšní 315 zaostřovacími body, takže můžete stejně jako u výše zmíněného foťáku stíhat rychle se pohybující předměty či zvířata, navíc s velkou přesností. Jen ten ukazováček na spoušti musíte přesunout na displej. AF podporuje Real-time Eye a Real-time tracking, čemuž logicky vydatně napomáhá všudypřítomná umělá inteligence.

Uvědomíme-li si tyto „základní“ vlastnosti, přistoupíme k tomuto mobilu raději jako ke svému druhému profesionálnímu foťáku, který ale můžeme nosit v náprsní či zadní kapse džínů a používat ho kdykoli a téměř na cokoli. Díky velkému snímači a dalším „fíčurám“ si dobře poradí i s nočním focením, což je u současných smartphonů stále ještě velký problém.

Velmi oblíbená optika

V tomto případě si u Sony zatím odpustili vlastní skla a vsadili opět na ověřenou a mnohaletou spolupráci se společností Zeiss – pro mobilní nadšence to navíc i dobře vypadá, že? Ale nic ve zlém, ba naopak. Ve výsledku jde o tři objektivy Zeiss Tessar a dvojí světelnost f/2 a f/4, nabízející vysoký dynamický rozsah a krásný bokeh (to oni umí) a k nim ještě 3D snímač iToF. Zeiss vyvinul nový objektiv 24 mm a s ním spolupracují dva 16 mm a 50 mm.

pdx217-camlensexpl-1.1-large.jpg

Je toho uvnitř prostě dost, a kdo chce, může si tu obsáhlou technickou specifikaci na webu nastudovat (a stejně nezjistí vše). Nejdůležitější pro nás bylo zjištění, že k tomuto přístroji můžeme přistupovat jako ke zmíněné RX100 VII a fotit v klidu v manuálním nastavení. Upřímně řečeno, není nic moc pro některé instagramery a hlavně instagramerky, které „jedou automat“ naplno a hlavně šup, ať je to na sociálce.

pdx217-cameraapetureswitch-black-1.1-large.jpg

Tento systém práce přístroj také umí a naprosto dokonale, ale o takovém foceni není asi třeba moc psát. To vypovídá samo o sobě.

Proč aplikace Photography?

Jak jsme se již výše zmínili o tom, že je třeba přesunout ukazováček na displej, tak to teď trochu vysvětlíme. Fotoaparát Xperia Pro-I má totiž vyhrazené tlačítko spouště, které je vybaveno stejným modulem jako fotoaparáty Sony řady RX100.

Ovládání automatického zaostřování a spouště funguje velmi podobně. Uživatel může dlouhým stisknutím tlačítka rychle spustit aplikaci Photography Pro a okamžitě začít fotografovat, i když je jeho displej vypnutýc – a v tom je ta fotografická krása.

pdx217-in-hand-capturing-gloves-large.jpg

S aplikací Photography Pro si můžete rychle přizpůsobit manuální nastavení nebo vybírat z automatických nastavení a fotit do formátu RAW, přičemž Xperia Pro-I podporuje dvanáctibitovou technologii.

Funkce Photography Pro nabízí také základní režim pro rychlý přístup k řadě snadno použitelných fotografických funkcí včetně tlačítka Touch shutter. Stejně jako předchozí zařízení Xperia podporuje také Pro-I technologii Imaging Edge Mobile.

Fotí se s ní pohodově – a co video?

V okamžiku, kdy si uvědomíte, že máte v ruce první chytrý telefon na světě, který nabízí nahrávání videa v rozlišení 4K rychlostí 120 snímků za sekundu, tak vám dojde, jak jste dokonale mobilní. Navíc je tu z foťáku převzatý Eye AF a sledování objektu, takže asi už víte, kam míříme. U Sony jsou na filmování mistři, a tak věřte, že dosáhnete vysoce kvalitních videonahrávek doprovázených čistým záznamem zvuku.

pdx217-backhoriz-frostedblack-large.jpg

Zajímavé, že konstruktéři pro úplnost vybavili tento přístroj i speciální novou funkcí Videography Pro, která přípravu i vlastního natáčení velmi usnadňuje. A k tomu zvuku? Přístroj má kvalitní audio (to jsme ale netestovali), výrobce tvrdí „včetně Dolby Atmos“, což nesedí hlavně těm, co vědí, co opravdové Dolby znamená, ale budiž, nekritizujeme, nezkoušeli jsme… Tato Xperia má 3,5mm audio konektor a celoplošné přední stereo reproduktory.

Výborný displej

Jedná se o široký 6,5″ 4K HDR OLED s obnovovací frekvencí 120 Hz a sklem Corning Gorilla Glass Victus. Díky němu můžete upravovat a sdílet video přímo ze zařízení. Má přesnou reprodukci barev na typické profesionální úrovni Sony. Použijete-li Creator Mode, můžete celkem bezproblémově video stříhat.

Kromě toho je díky korekci barevného posunu displeje dosaženo rovnoměrnosti a stability bílé barvy. Další výhodou je, že nastavení barev displeje lze upravit podle monitoru uživatele nebo vytištěných fotografií. Sdílení videosouborů doporučujeme po připojení k počítači pomocí rozhraní USB 3.2 Gen 2, přenos je pak mnohem rychlejší.

Vlogovací zařízení jsme měli také

Výrobce nabízí vylepšení výbavy těm, kteří milují mobilní vlogování, pomocí nového Vlog Monitoru s poměrem stran 16:9 na 3,5palcovém displeji LCD (1280 × 720 px) s kovovým držákem. Toto nové příslušenství má také magnetickou odnímatelnou konstrukci, která usnadňuje připevnění a uvolnění držáku. Musíme přiznat, že funguje nádherně, rychle se sestavuje a je příjemně mobilní.

Pojďme si naše zážitky shrnout

Je zřejmé, že se jedná o bohatě vybavený přístroj té nejvyšší kvality. My jsme se soustředili na jeho foto a video vlastnosti, které nás v mobilním zobrazovacím procesu posunuly opět o kousek dál v důvěře k tomuto způsobu fotografování a natáčení.

pdx217-in-hand-viewing-one-hand-black-large.jpg

Přístroj můžeme každému doporučit s tím, že je opravdu profesionální a při profi zacházení dokáže vytvořit špičkové výsledky. Oceňujeme nejen dokonalé barvy, ale hlavně rychlost, přesnost a kvalitní ostření. Při focení a natáčení k němu prosím přistupujte jako ke kvalitnímu foťáku, pak budete uspokojeni i při vysokých nárocích.

Cena a dostupnost

Přístroj se u nás prodává od druhé poloviny ledna 2022 za cenu okolo 47 tisíc Kč. Výše jmenovaný vlogovací monitor se stojánkem si můžete pořídit za dalších cca 5000 Kč.

Právě vychází
fv04-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.