Recenze objektivu Tamron 35–150 mm f/2–2,8 Di III VXD – To jsem si pochutnal!

Publikováno: 5. března 2022 | autor Redakce
a058-topside-20210819.jpg

Mít v testu pořádný kus optiky, který je navíc na své parametry relativně malý a skladný, je vždycky pošušňáníčko. Tento bytelně vyhlížející objektiv s obrovským výkonem se Tamronu vážně povedl a má logicky snad jedinou chybičku v tom, že je o něj takový zájem, že výrobce nestíhá dodávat… I proto jsme ho museli mít, abychom zjistili, proč je o něj takový zájem.

Objektivy tohoto tradičního výrobce nasazujeme na těla Sony v redakci FotoVideo dost často. Prý se dají už v prvním pololetí očekávat další novinky a do konce roku přibude zcela určitě něco navrch. Co to asi bude? Necháme se překvapit a věříme, že díky dobré spolupráci s českým zastoupením (PENTA CZ, www.penta.cz) si se všemi po jejich uvedení pohrajeme.

Design a konstrukce

Jak jsem už naznačil, objektiv je osazen bajonetem Sony E, tedy pro jejich plnoformátové zrcadlovky, a padne vám do ruky na první dobrou. Začnu zvenčí: tradičně se výborně přizpůsobuje potřebám fotografa, který má dobrý pocit z kvalitního zařízení, nový design se vám v ruce přímo nabízí a vy víte, kam sáhnout a kde co přecvaknout.

a058-topside-20210819.jpg

Tamron umí být při všech svých inovacích a úplných novinkách v této oblasti velice akční, takže se při ovládání nezmýlíte. Odshora: velká a charakteristická sluneční clona s pevným zámkem, která také částečně chrání vnější sklo objektivu s fluoritovým potahem.

Pevné široké gumové ostřicí kroužky objektivu, zámky autofokusu a customizace nahmatáte bezpečně i v největší tmě a nasazování proběhne bez problémů. Někdo by řekl, že je těžký (má těsně přes kilogram), ale porovnejte ho s podobnými ve stejné třídě… Ze vzhledu a na omak zjistíte, že jste si koupili trvanlivého pracanta do nepohody a na spoustu žánrů.


Hlavní vlastnosti

  • Rozsah ohnisek: 35–150 mm
  • Světelnost: 2–2,8
  • Formát: full-frame
  • Ostření: automat / manuál
  • Počet lamel clony: 9
  • Optická stabilizace: ne
  • Bajonet: Sony E
  • Zoom: 4,3×
  • Minimální zaostřovací vzdálenost: 0,33 m
  • Mechanismus ostření: lineární motorek
  • Průměr filtru: 82 mm
  • Cena: 44 990 Kč


Když už jsme u těch žánrů

Jedná se o zoom s velkým rozsahem, dost široký už na začátku, takže k čemu bych ho chtěl hlavně používat? Samozřejmě na krajinu a určitě na portréty v interiéru i v exteriérech, Ty outdoorové bych dokonce i mírně upřednostnil.

V principu jste schopni s tímto sklem s výbornou světelností nahradit několik objektivů pevných, takže se dá relativně dost ušetřit. A další využití? Nebál bych se vůbec streetu a určitě ani zvířátek a wildlife a taky architektury. Je hodně univerzální, že? A to nejen skvělým rozsahem, ale i zmíněnou světelností.

Za každého světla

Jak už psal náš šéfredaktor v úvodníku únorového FotoVideo, v té době venku moc světla nečekejte. Testoval jsem ho venku, za dost nepříjemného povětrna a studena, navíc v klasické zimní šedi, kdy na krátký svit sluníčka čekáte třeba více než týden. Sice jsem se slunečného počasí nedočkal, ale i v pošmourných exteriérech jsem si při focení portrétu či celých postav dostatečně užil jasně vystupujícího objektu z krásného rozostřeného pozadí.

a058-85mm-upview-20210819.jpg

Krajiny mi šly v těchto podmínkách více ty blízké, v létě či za krásných teplých podvečerů raného podzimu by vyzněly určitě úžasně – a to i ty vzdálenější. Jak už bylo výše zmíněno, silného protisvětla jsem si moc neužil, ale i v těchto případech funguje překrásně. Při větších vzdálenostech mi sem tam chyběla optická stabilizace, ale to opravdu jen občas.

Ostření

Z toho, jak fungovalo, jsem byl nadšen. Spolupráce s mou bezzrcadlovkou klapala, chod objektivu je krásně tichý, systém automatického zaostřování VXD (Voice coil eXtreme moment Drive, který má v názvu) je mimořádně plynulý, rychlý a hlavně přesný. To je jedna z výrazných předností, která výrazně usnadňuje a zrychluje práci.

I díky tomuto systému bych se nebál častějšího focení sportu či zvěře v pohybu, tedy žánrů, ke kterým řada současných (a nejen mladých) fotografů tíhne. Aktuální bezzrcadlovkové novinky tomuto trendu silně napomáhají.

a058-standard-withback-210803.jpg

Objektiv je vybaven možností propojení s Tamron Lens Utility pro přizpůsobení vybraných funkcí a aktualizaci firmwaru přes samotný objektiv. I softwarová budoucnost je zajištěna.

Shrnutí závěrem

Podle mého (a vím velmi dobře, že nejen mého) názoru se jedná o velmi dobrý světelný objektiv se širokým rozsahem, tedy všestranný zoom, s nímž se můžete cítit ze začátku jako se širokáčem, přejít na různá střední ohniska, a když se vám bude chtít, používat ho jako klasický zoom.

Má vše, co potřebujete (mimo již zmínění stabilizace, kterou ale máte jistě v těle), a umí více než mnoho aktuálně dražších značkových skel. Pokrývá celou řadu běžně používaných zorných úhlů. Rozsah světelnosti, se kterým skutečně můžete fotit v nemilých podmínkách, odvádí dobrou práci s pozadím, tedy s hloubkou ostrosti a vypíchnutím fotografovaného objektu. Velmi mě zaujalo zmíněné lineární zaostřování VXD, funguje perfektně v celém rozsahu zoomu, což je výborné nejen pro fotografii, ale i pro video.

a058-lock-switch-20210819.jpg

Bez složitého rozhodování se jedná o všestranný a univerzální objektiv s vysokou světelností, která bude svému uživateli výborným společníkem při časté fotografické práci i na cestách. Přes jednu malou výhradu v průběhu testu týkající se stabilizace si tento pořádný kus zaslouží naši jedničku.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.