Recenze batohu a stativu Gitzo Légende

Publikováno: 1. června 2022 | autor Redakce
-bsr4170.jpg

Stativ Gitzo GK1545T-RTI a batoh GCBLG-BP tvoří novou sérii Légende odkazující na šarm třicátých let minulého století u batohu a design pozdějších let sedmdesátých u stativu.

-bsr4188.jpg

A je jen na vás, kolik toho s nimi zažijete a nakolik legendární fotografický život s nimi prožijete, neboť záruka může být po registraci až doživotní.

Text a foto: Boris Stojanov, Facebook, Gitzo

Batoh má design přesně odpovídající starým polovojenským chlebníkům a tornám, ve kterých jsme si nosili svačinky jako děti, protože jsme je dědili po svých otcích a dědech. Jen tu plastovou lahev od octa budete dnes marně shánět, pak by byla vzpomínka dokonalá. Byť je stativ stejně důležitý, zastavím se nejprve u krásného moderního kousku, evokujícího zašlé časy.

Stačil jeden obrázek na webu a věděl jsem, že je zle… další stativ do sbírky a další batoh. Ale tentokrát „légendární“.

Gitzo je nejenom lídrem na poli karbonových (dříve čedičových) vláken, což dnes dokazují desítky více či méně zfušovaných napodobenin, ale jak se tato dvojice dokazuje, není mu lhostejný ani osud naší planety. Ono taky udělat batoh z voskovaného plátna a hovězí kůže by nejenom vystřelilo cenu o řád výše, ale zrak by odvrátili i milovníci a ochránci přírody – celkem velká cílovka tohoto komba, předpokládám.

-bsr4170.jpg

Batoh je ze sta procent recyklovatelného syntetického materiálu a „kůže“ je netoxická, též syntetická. V praxi to znamená, že při ušpinění stačí otřít vlhkým měkkým hadříkem a jste opět za fešáka.

Výhodou použitých materiálů je i velmi nízká hmotnost 1,7 kg při rozměrech 40 × 19 × 47 cm a objemu 14 litrů. Pokud se ptáte, jak veliký ten batoh ve skutečnosti je, tak na záda chlapa s výškou 1,92 m je tak akorát. S tím, že chlapík jí pravidelně a rád, takže je to opravdu pořízek. Pro jemnou a éterickou dívku bude batoh představovat velmi účinnou ochranu celých zad.

-bsr4199.jpg

A co se kapacity týče, dívka si do spodní poloviny dá tělo bezzrcadlovky a až tři objektivy – pokud tedy ten nejdelší zoom nechá nasazený na fotoaparátu a do horního prostoru si bezpečně nabalí věci na víkend. Kulma a velký fén se tam asi nevejdou, ale při troše snahy…

Jinak jsou v horním prostoru dvě otevřené kapsy a jedna na zip. Pokud přidáte jen lehkou větrovku, vejde se do prostoru i dron nebo kamera, zdroje pro nabíjení atd. Na jednom z praktických oček pak naleznete pláštěnku pro zakrytí. Celý horní prostor má vstup v podobě stahovacího pytle, takže nic nevysypete a není snadné vám ani cokoli uzmout… tedy pokud by někdo nepozorovaně překonal skryté rychlozámky překrývající chlopně.

-bsr4132.jpg

U zad je šikovná šachta oddělená od zbývajícího prostoru, kde jsou dělené přihrádky na 15″ notebook a 9,7″ tablet. Batoh má koncepci jednoho vstupu, což znamená ukládání v patrech.

Vnitřních přepážek je dostatek pro mnoho kombinací obvyklých objektivů, které chcete celý den tahat na zádech. Výhodou je, že batoh není třeba sundávat z obou ramen, ale pohodlně jej necháte na levém rameni a ve vodorovné poloze si vyndáte techniku, kterou potřebujete.

-bsr4203.jpg

Nad prostorem pro techniku je navíc bezpečnostní kapsa s RFID krytím, kam lze bezpečně uložit platební karty či telefony bez nebezpečí jejich načtení nějakým nekalým živlem při cestování v MHD. Batoh lze užívat nejen v té pravé, ale i v městské džungli.

Zipy používají patentované zámky SecureLock, což v praxi znamená, že jezdce zipu převléknete přes kovový obrtlík na konci dráhy a pootočením zamezíte snadnému otevření. Jednoduché, účinné a velmi praktické – kovové jezdce na zipech při chůzi necinkají.

-bsr4264.jpg

Na pravé straně jsou dvě kapsy na sobě. Ta vnější rolovací je stejná jako protilehlá a krom jiného použitelná jako spodek pro nošení stativu, neboť je na zadní části opatřena rychloupínacím popruhem. Další popruh je ukrytý o kousek výše. Prostor je samozřejmě koncipován pro stativ série Gitzo Légende, ale to prakticky znamená, že se do něj vejde většina menších stativů Traveler nebo malý Mountainer.

Tím se dostáváme ke stativu, další specialitce z tohoto designového kitu. Jedná se vlastně o speciální model Traveler se štíhlou kulovou hlavou. Hlava je z kombinace oceli a hliníku, utahovací prvky na čtyřsekčních nohách jsou rovněž z matného hliníku. Všude, kde dochází k dotyku, jsou gumové kroužky zabraňující odírání choulostivého eXact karbonu, z něhož jsou vyrobeny nohy.

-bsr4217.jpg

Tato kombinace propůjčuje stativu hmotnost pouhých 1,45 kg a celý komplet s prázdným batohem se vejde pod čtyři kila. Kombinace materiálů je v moderním retro stylu, který ocení zejména majitelé fotoaparátů Leica-M a Fuji – s ohledem na barevné provedení. Stříbrno-černé tělo na stříbrné hlavě bude vypadat naprosto impozantně. Ale mohu říci, že my ostatní, co máme čistě černé fotoaparáty, nemusíme nijak zoufat, neboť k tělu zase ladí temné barvy karbonových nohou.

Když jsem si prohlížel designově vyvedený popruh na přenášení stativu a znovu si prohlédl design batohu, napadla mě ta podobnost, která zažehla lásku na první pohled. Celé to totiž trochu připomíná přenádhernou edici Leica Hérmes, kde měla ručně vyráběná brašna podobný design, ovšem v mnohem luxusnějším a dražším provedení.

-bsr4175.jpg

Stativ i přes nízkou hmotnost vyniká až překvapivou torzní tuhostí, jak jsme u řady Traveler zvyklí. Zatížení hlavy je bezpečné do 8 kg, což s ohledem na velikost batohu odpovídá objektivům, se kterými chcete chodit po horách nebo v dolinách. Nicméně ani ptáčníci nebudou mít problém, pokud se jim podaří jejich „roury od kamen“ někam nacpat.

Součástí balení stativu je kromě popruhu i malá „KPZ“, ve které naleznete čtyři imbusy, z toho dva hvězdicové, výměnnou záslepku pro středovou tyč opatřenou hákem pro zavěšení batohu a roztomilý polštářek s vazelínou. Gitzo totiž myslelo i na nehody, tudíž po pádu do moře a rozebrání, omytí a vysušení stativu opatříte závity zámků opět malou vrstvou vazelíny pro jejich perfektní a dlouhodobý hladký chod.

279624127-690336938870023-5159515709439635071-n.jpg

Mimochodem, 75 % dílů je vyměnitelných svépomocí, o zbytek se postará servis. Protože to firma s legendou myslí smrtelně vážně, získáte po registraci na stránkách výrobce doživotní záruku a servis.

Při celém kompletu za 18 990 Kč je to myslím velký důvod k radosti. Pokud chcete být poloviční „légendou“ a koupit si jen batoh, nebo stativ, i taková možnost existuje. O krásných fotoaparátech společnosti Leica jsem se už jednou zmínil, tak to dnes zcela výjimečně udělám ještě jednou.

img-3656.jpg

Protože Leica Boutique je v Praze jen jeden, značka je na trhu stejně jako Gitzo více než 100 let a Leica-M je legendární systém, drží vždy při sobě. Sérii Gitzo Légende totiž zakoupíte exkluzivně pouze v Centru FotoŠkoda v Praze, třeba i s novou Leicou M11.

A to maskované auto, které jsem použil jako kulisu, je taky součástí legendy. Jedná se o slavné „géčko“, ovšem ve verzi Mercedes-Benz GD 250 G Wolf, tedy terénní vozidlo bundeswehru z devadesátých let.

Právě vychází
fv05-24-obalka-web3.jpg
Tento web používá k poskytování služeb soubory cookie.